Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • 1 opakowanie śliwek suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie moreli suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura
  • 1/3 opakowania rodzynek HELIO Natura
  • 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura
  • 1 opakowanie fig suszonych HELIO Natura
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego delikatnego wina
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju

Przepisy Kaczka po staropolsku z owocami suszonymi HELIO Natura

Jak przygotować wykwintny obiad dla całej rodziny? Już niedługo święta, dlatego czas zrobić próbę generalną i wypróbować wyśmienity przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na świąteczną kaczkę w smakowitej kompozycji z bakaliami HELIO Natura!

To klasyczne danie z kuchni polskiej będzie idealne na pierwszy lub drugi dzień świąt, bo dzięki naturalnie smacznym owocom suszonym bez konserwantów HELIO Natura – nasza świąteczna potrawa zyska wyjątkowy aromat i smak, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników…

Czy Wy już też, tak jak my, nie możecie doczekać się świąt Bożego Narodzenia? 😉 Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Życzymy smakowitych świątecznych przygotowań w bakaliowym klimacie z HELIO! 😉

Udostępnij przepis

Przygotowanie

Mięso natrzeć majerankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Owoce suszone HELIO Natura zalać białym winem i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć owoce z wina, a winem zalać kaczkę. Mięso przykryć i piec ok. 2,5 godziny w 160 st. C. Po tym czasie kaczkę odkryć, obłożyć namoczonymi owocami i piec kolejne 30 minut.

Na oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę, dodać pokrojoną, sparzoną we wrzątku i osączoną kapustę. Smażyć ok. 5 minut, następnie podlać czerwonym winem, dodać żurawinę suszoną HELIO Natura, miód, sól, pieprz i dusić, co jakiś czas mieszając około 10- 15 minut.

Kaczka najlepiej smakuje z kapustą oraz kluskami śląskimi.

Zobacz także Zainspiruj się