Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.
JEDNA PORCJA (25G) ZAWIERA
kcal
75
4%
tłuszcze
<0,5g
<1%
kw tł nasycone
0g
cukry
15g
17%
błonnik
2,5g
-
sód
0
0%
niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
zawierają wapń wspomagający utrzymanie prawidłowego metabolizmu enegretycznego, funkcjonowania mięśni
zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, oraz pracę układu odpornościowego
zawirają niacynę wspomagającą min. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę
zawierają witaminę A, B2, B6, C i E
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]