Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, pysznie i naturalnie.
Spróbujecie przygotować domowe masło orzechowe oraz domowe „sezamki” – będziecie do tego potrzebować naszych fistaszków oraz ziaren sezamu.
Domowe masło orzechowe
Potrzebujemy opakowania fistaszków HELIO Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – to w zależności od upodobań kulinarnych. Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub toście. Ale również jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.
Domowe „sezamki”
Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu HELIO Słoneczne Owoce oraz 2 łyżek miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżek wody.
Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe. Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku
Smacznego!
Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego. Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach. Słowem kluczem jest […]
Według raportu firmy Nielsen, 42% z nas przyznaje się, że sięga po przekąski[1]. Biorą je dorośli, ale ich istotnymi heavy-userami są także uczniowie i studenci, którzy chętnie wydają na przekąski swoje kieszonkowe i sięgają po nie niemal każdego dnia! Robią to dla przyjemności i z wygody, by na szybko zaspokoić głód, dodać sobie energii, poprawić humor! Jak się jednak okazuje, blisko połowa z nas (45%) ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu niezdrowych przekąsek[2], dlatego żeby uniknąć podjadania […]
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]