Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, pysznie i naturalnie.
Spróbujecie przygotować domowe masło orzechowe oraz domowe „sezamki” – będziecie do tego potrzebować naszych fistaszków oraz ziaren sezamu.
Domowe masło orzechowe
Potrzebujemy opakowania fistaszków HELIO Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – to w zależności od upodobań kulinarnych. Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub toście. Ale również jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.
Domowe „sezamki”
Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu HELIO Słoneczne Owoce oraz 2 łyżek miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżek wody.
Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe. Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku
Smacznego!
Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę. Koktajl z suszonych śliwek 100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – […]