Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, pysznie i naturalnie.
Spróbujecie przygotować domowe masło orzechowe oraz domowe „sezamki” – będziecie do tego potrzebować naszych fistaszków oraz ziaren sezamu.
Domowe masło orzechowe
Potrzebujemy opakowania fistaszków HELIO Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – to w zależności od upodobań kulinarnych. Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub toście. Ale również jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.
Domowe „sezamki”
Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu HELIO Słoneczne Owoce oraz 2 łyżek miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżek wody.
Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe. Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku
Smacznego!
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]