Zdrowie w pajdzie, czyli chleby z bakaliami

Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami.

Chleb bakaliowo-bananowo

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD
0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura
0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura
0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO
0,25 szklanki cukru trzcinowego
200 g mąki orkiszowej drobnej
200 g mąki amarantusowej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja ekologiczne masło
0,5 szklanki maślanki

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wsyp do miski mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem. Białko ubij na sztywna pianę ze szczyptą soli. Odstaw. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę stale mieszając mikserem. Dolewaj równolegle maślankę. Gdy masa będzie jednolita dodaj pokrojone banany. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj kolejno bakalie, a na końcu białko. Wymieszaj delikatnie. Uzyskaną masę wylej na uprzednio nasmarowaną masłem foremkę. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika na ok. 45 min.

Chleb z orzechów laskowych:

455 g mąki pszennej (typ 650)
185 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
395 ml wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant zaczyn minus
1 łyżka i 2 łyżeczki
80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO GOLD

Wykonanie:
Wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty. Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten. Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć do koszyków lub foremek. Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni. Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.

Chleb zmieniający życie

Chleb składający się z samych ziaren, bez mąki, zakwasu czy drożdży.
1 szklanka nasion słonecznika lub dyni HELIO
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki orzechów laskowych HELIO GOLD lub migdałów HELIO GOLD
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka miodu
40 g masła
1 i 1/2 szklanki wody

Składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20×10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia!

Smacznego!

Udostępnij artykuł