Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami.
Chleb bakaliowo-bananowo
Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej 200 g mąki amarantusowej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja ekologiczne masło 0,5 szklanki maślanki
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wsyp do miski mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem. Białko ubij na sztywna pianę ze szczyptą soli. Odstaw. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę stale mieszając mikserem. Dolewaj równolegle maślankę. Gdy masa będzie jednolita dodaj pokrojone banany. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj kolejno bakalie, a na końcu białko. Wymieszaj delikatnie. Uzyskaną masę wylej na uprzednio nasmarowaną masłem foremkę. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika na ok. 45 min.
Chleb z orzechów laskowych:
455 g mąki pszennej (typ 650) 185 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 395 ml wody 1 łyżka soli 1,5 łyżeczki drożdży instant zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO GOLD
Wykonanie: Wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty. Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten. Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć do koszyków lub foremek. Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni. Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.
Chleb zmieniający życie
Chleb składający się z samych ziaren, bez mąki, zakwasu czy drożdży. 1 szklanka nasion słonecznika lub dyni HELIO 1/2 szklanki nasion lnu 1/2 szklanki orzechów laskowych HELIO GOLD lub migdałów HELIO GOLD 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych 8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżka miodu 40 g masła 1 i 1/2 szklanki wody
Składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20×10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia!
Smacznego!
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]
Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok. Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]