Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami.
Chleb bakaliowo-bananowo
Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej 200 g mąki amarantusowej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja ekologiczne masło 0,5 szklanki maślanki
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wsyp do miski mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem. Białko ubij na sztywna pianę ze szczyptą soli. Odstaw. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę stale mieszając mikserem. Dolewaj równolegle maślankę. Gdy masa będzie jednolita dodaj pokrojone banany. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj kolejno bakalie, a na końcu białko. Wymieszaj delikatnie. Uzyskaną masę wylej na uprzednio nasmarowaną masłem foremkę. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika na ok. 45 min.
Chleb z orzechów laskowych:
455 g mąki pszennej (typ 650) 185 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 395 ml wody 1 łyżka soli 1,5 łyżeczki drożdży instant zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO GOLD
Wykonanie: Wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty. Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten. Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć do koszyków lub foremek. Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni. Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.
Chleb zmieniający życie
Chleb składający się z samych ziaren, bez mąki, zakwasu czy drożdży. 1 szklanka nasion słonecznika lub dyni HELIO 1/2 szklanki nasion lnu 1/2 szklanki orzechów laskowych HELIO GOLD lub migdałów HELIO GOLD 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych 8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżka miodu 40 g masła 1 i 1/2 szklanki wody
Składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20×10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia!
Smacznego!
Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Prawie połowa karnawału za nami, ale przed nami jeszcze kilka weekendów z balami, dyskotekami i domówkami. Pytanie nurtujące wiele osób: co zaserwować, aby się nie napracować :-), a jednocześnie zaskoczyć gości? My mamy 2 łatwe w przyrządzeniu przepisy oraz kilka niezawodnych propozycji wybranych spośród produktów HELIO. Koreczki z bagietki Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, […]