Między innymi z tego powodu wiele osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba. My proponujemy kilka przepisów na domowych chleb z bakaliami.
Chleb bakaliowo-bananowo
Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 0,5 szklanki orzechów włoskich HELIO GOLD 0,5 szklanki rodzynków HELIO Natura 0,25 szklanki suszonej żurawiny HELIO Natura 0,25 szklanki płatków migdałowych HELIO 0,25 szklanki cukru trzcinowego 200 g mąki orkiszowej drobnej 200 g mąki amarantusowej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja ekologiczne masło 0,5 szklanki maślanki
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wsyp do miski mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem. Białko ubij na sztywna pianę ze szczyptą soli. Odstaw. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę stale mieszając mikserem. Dolewaj równolegle maślankę. Gdy masa będzie jednolita dodaj pokrojone banany. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj kolejno bakalie, a na końcu białko. Wymieszaj delikatnie. Uzyskaną masę wylej na uprzednio nasmarowaną masłem foremkę. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika na ok. 45 min.
Chleb z orzechów laskowych:
455 g mąki pszennej (typ 650) 185 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 395 ml wody 1 łyżka soli 1,5 łyżeczki drożdży instant zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO GOLD
Wykonanie: Wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty. Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten. Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć do koszyków lub foremek. Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni. Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.
Chleb zmieniający życie
Chleb składający się z samych ziaren, bez mąki, zakwasu czy drożdży. 1 szklanka nasion słonecznika lub dyni HELIO 1/2 szklanki nasion lnu 1/2 szklanki orzechów laskowych HELIO GOLD lub migdałów HELIO GOLD 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych 8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżka miodu 40 g masła 1 i 1/2 szklanki wody
Składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20×10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia!
Smacznego!
Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać… Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów. Jak? A tak….. Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych […]
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]
Każdy wie, że 2+2=4, ale czasem trzeba liczyć się z trudniejszymi równaniami! I choć mózg trzeba stale ćwiczyć, rozwiązując różnorodne i skomplikowane zadania – nie tylko matematyczne ;-), to ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy do naszego „centrum dowodzenia” m.in. kwasy omega 3 i witaminy z grupy B! A te wszystkie cenne składniki odżywcze, znajdziemy naturalnie… w orzechach HELIO Natura! Gry logiczne, zadania matematyczne, krzyżówki, puzzle… By nasz mózg był […]