Orzechy, migdały
Suszone owoce
Zaleca się, aby spożywać około 50 gramów różnych suszonych owoców w ciągu dnia, aby ich właściwości zdrowotne wspomagały nasz organizm. Można je jeść jako przekąskę, dodatek do śniadania, do sałatek lub musli oraz jako dodatek do dań obiadowych.
Zdrowa skóra, włosy i paznokcie
Spożywając bakalie dostarczamy w naturalny sposób odżywczych składników pokarmowych w najlepszej dla naszego organizmu postaci. Garść bakalii dostarczy nam tego, co stosowanie specjalistycznych suplementów, które często są drogie i nie zawsze produkowane z naturalnych składników. Suszone owoce są źródłem prowitaminy A (betakarotenu), który odpowiada za procesy odbudowy naskórka oraz bierze udział w odnowie włókien kolagenowych. Wpływa to na spowalnianie procesu starzenia się skóry. Suszone owoce sprzyjają odbudowaniu elastyny oraz włókien kolagenu, co wzmacnia strukturę skóry oraz zwiększa jej elastyczność, dzięki czemu jest bardziej miękka, gładka i jędrna. Ponadto spożywanie bakalii zapobiega wysychaniu i keratynizacji naskórka i powstawaniu zrogowaceń. Wspomaga także utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry oraz zwiększenia odporność na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych.
Bakalie są źródłem składników mających kluczowe znaczenie dla włosów oraz paznokci. Żelazo, witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, magnez, wapń, selen a także nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach i suszonych owocach zapewnią zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie. Orzechy są również bardzo dobrym źródłem białka, które wchodzi w skład ścian komórkowych – niezbędne jest do odbudowy naskórka a także jest podstawowym składnikiem włosów i paznokci. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega zawarte w bakaliach zapobiegają powstawaniu zmian skórnych oraz wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci.
Suszone mango
Od niepamiętnych czasów, dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i ochronnym olejek z mango był składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w owocach mango, czynią go doskonałym surowcem znajdującym swoje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające i kondycjonujące. Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Jakie bakalie wybierać w sklepie?
Przede wszystkim należy zwracać uwagę na datę ważności oraz stan opakowania. Bakalie leżące w nasłonecznionych miejscach tracą część właściwości zdrowotnych. Najlepiej wybierać bakalie w opakowaniach częściowo przezroczystych, aby móc zobaczyć jak wyglądają. Bardzo ważne są informacje zamieszczone na opakowaniu dotyczące zawartości składników pokarmowych oraz pochodzenia i przetwarzania. Jeśli producent nie ma nic do ukrycia będzie się starał umieścić na opakowaniu jak najwięcej istotnych informacji.
Jak przechowywać bakalie?
Po otwarciu opakowania przechowywać należy bakalie jak najkrócej – zwłaszcza suszone owoce. Opakowanie powinno być zawsze szczelnie zamknięte – w opakowaniach, w których zastosowano praktyczne i nowoczesne zamknięcie, mamy gwarancję długotrwałej świeżości bakalii. Bakalie powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Praktyczne są opakowania, które można łatwo postawić, dzięki czemu bakalie nie rozsypują się i można je łatwo konsumować bez przesypywania do osobnego naczynia, jest to również niezwykle przydatne w podróży.
Dr n. med. Anna Lewitt Dietetyk i Trener Żywienia® Trener Osobisty® Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO
www.centrumego.pl
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]