Orzechy, migdały
Suszone owoce
Zaleca się, aby spożywać około 50 gramów różnych suszonych owoców w ciągu dnia, aby ich właściwości zdrowotne wspomagały nasz organizm. Można je jeść jako przekąskę, dodatek do śniadania, do sałatek lub musli oraz jako dodatek do dań obiadowych.
Zdrowa skóra, włosy i paznokcie
Spożywając bakalie dostarczamy w naturalny sposób odżywczych składników pokarmowych w najlepszej dla naszego organizmu postaci. Garść bakalii dostarczy nam tego, co stosowanie specjalistycznych suplementów, które często są drogie i nie zawsze produkowane z naturalnych składników. Suszone owoce są źródłem prowitaminy A (betakarotenu), który odpowiada za procesy odbudowy naskórka oraz bierze udział w odnowie włókien kolagenowych. Wpływa to na spowalnianie procesu starzenia się skóry. Suszone owoce sprzyjają odbudowaniu elastyny oraz włókien kolagenu, co wzmacnia strukturę skóry oraz zwiększa jej elastyczność, dzięki czemu jest bardziej miękka, gładka i jędrna. Ponadto spożywanie bakalii zapobiega wysychaniu i keratynizacji naskórka i powstawaniu zrogowaceń. Wspomaga także utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry oraz zwiększenia odporność na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych.
Bakalie są źródłem składników mających kluczowe znaczenie dla włosów oraz paznokci. Żelazo, witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, magnez, wapń, selen a także nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach i suszonych owocach zapewnią zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie. Orzechy są również bardzo dobrym źródłem białka, które wchodzi w skład ścian komórkowych – niezbędne jest do odbudowy naskórka a także jest podstawowym składnikiem włosów i paznokci. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega zawarte w bakaliach zapobiegają powstawaniu zmian skórnych oraz wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci.
Suszone mango
Od niepamiętnych czasów, dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i ochronnym olejek z mango był składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w owocach mango, czynią go doskonałym surowcem znajdującym swoje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające i kondycjonujące. Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.
Jakie bakalie wybierać w sklepie?
Przede wszystkim należy zwracać uwagę na datę ważności oraz stan opakowania. Bakalie leżące w nasłonecznionych miejscach tracą część właściwości zdrowotnych. Najlepiej wybierać bakalie w opakowaniach częściowo przezroczystych, aby móc zobaczyć jak wyglądają. Bardzo ważne są informacje zamieszczone na opakowaniu dotyczące zawartości składników pokarmowych oraz pochodzenia i przetwarzania. Jeśli producent nie ma nic do ukrycia będzie się starał umieścić na opakowaniu jak najwięcej istotnych informacji.
Jak przechowywać bakalie?
Po otwarciu opakowania przechowywać należy bakalie jak najkrócej – zwłaszcza suszone owoce. Opakowanie powinno być zawsze szczelnie zamknięte – w opakowaniach, w których zastosowano praktyczne i nowoczesne zamknięcie, mamy gwarancję długotrwałej świeżości bakalii. Bakalie powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Praktyczne są opakowania, które można łatwo postawić, dzięki czemu bakalie nie rozsypują się i można je łatwo konsumować bez przesypywania do osobnego naczynia, jest to również niezwykle przydatne w podróży.
Dr n. med. Anna Lewitt Dietetyk i Trener Żywienia® Trener Osobisty® Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO
www.centrumego.pl
Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę. Koktajl z suszonych śliwek 100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – […]
Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful […]
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]