Właściwości zdrowotne bakalii

Orzechy, migdały

  1. Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone
  2. Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3
  3. Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy
  4. Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych
  5. Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki
  6. Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego dla kobiet planujących ciążę, który ponadto pośrednio zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  7. Magnez zawarty w orzechach ma znaczenie w regulacji ciśnienie tętniczego krwi
  8. Ponadto orzechy są źródłem steroli roślinnych oraz fitoestrogenów stosowanych w terapiach chorób m. in. układu krążenia
  9. Wykazują działanie przeciwzapalne
  10. Zwiększają przepływ krwi w układzie krążenia
  11. Obniżają wskaźnik stanu zapalnego tętnic
  12. Są źródłem aminokwasu – argininy – będącej białkiem strukturalnym
  13. Częste spożywanie orzechów jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2
  14. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy i nerwowy naszego organizmu
  15. Dla zdrowia korzystne jest spożywanie porcji różnych orzechów każdego dnia. Porcja obejmuje 30 gramów – 3 łyżki stołowe.
  16. Najlepiej spożywać je w postaci naturalnej, jako przekąskę lub do musli lub sałatek.

Suszone owoce

  1. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy
  2. Regulują pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika
  3. Korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz układu nerwowego
  4. Wzmacniają odporność organizmu
  5. Regulują przemianę materii
  6. Pomagają zapobiegać infekcjom dróg moczowych (żurawina)
  7. Przeciwdziałają starzeniu się organizmu
  8. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego
  9. Wzbogacają florę bakteryjną jelit
  10. Korzystnie wpływają na układ kostny
  11. Stanowią bardzo dobre źródło energii

Zaleca się, aby spożywać około 50 gramów różnych suszonych owoców w ciągu dnia, aby ich właściwości zdrowotne wspomagały nasz organizm. Można je jeść jako przekąskę, dodatek do śniadania, do sałatek lub musli oraz jako dodatek do dań obiadowych.

Zdrowa skóra, włosy i paznokcie

Spożywając bakalie dostarczamy w naturalny sposób odżywczych składników pokarmowych w najlepszej dla naszego organizmu postaci. Garść bakalii dostarczy nam tego, co stosowanie specjalistycznych suplementów, które często są drogie i nie zawsze produkowane z naturalnych składników. Suszone owoce są źródłem prowitaminy A (betakarotenu), który odpowiada za procesy odbudowy naskórka oraz bierze udział w odnowie włókien kolagenowych. Wpływa to na spowalnianie procesu starzenia się skóry. Suszone owoce sprzyjają odbudowaniu elastyny oraz włókien kolagenu, co wzmacnia strukturę skóry oraz zwiększa jej elastyczność, dzięki czemu jest bardziej miękka, gładka i jędrna. Ponadto spożywanie bakalii zapobiega wysychaniu i keratynizacji naskórka i powstawaniu zrogowaceń. Wspomaga także utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry oraz zwiększenia odporność na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych.

Bakalie są źródłem składników mających kluczowe znaczenie dla włosów oraz paznokci. Żelazo, witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, magnez, wapń, selen a także nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach i suszonych owocach zapewnią zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie. Orzechy są również bardzo dobrym źródłem białka, które wchodzi w skład ścian komórkowych – niezbędne jest do odbudowy naskórka a także jest podstawowym składnikiem włosów i paznokci. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega zawarte w bakaliach zapobiegają powstawaniu zmian skórnych oraz wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci.

Suszone mango

Od niepamiętnych czasów, dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i ochronnym olejek z mango był składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w owocach mango, czynią go doskonałym surowcem znajdującym swoje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające i kondycjonujące. Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.

Jakie bakalie wybierać w sklepie?

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na datę ważności oraz stan opakowania. Bakalie leżące w nasłonecznionych miejscach tracą część właściwości zdrowotnych. Najlepiej wybierać bakalie w opakowaniach częściowo przezroczystych, aby móc zobaczyć jak wyglądają. Bardzo ważne są informacje zamieszczone na opakowaniu dotyczące zawartości składników pokarmowych oraz pochodzenia i przetwarzania. Jeśli producent nie ma nic do ukrycia będzie się starał umieścić na opakowaniu jak najwięcej istotnych informacji.

Jak przechowywać bakalie?

Po otwarciu opakowania przechowywać należy bakalie jak najkrócej – zwłaszcza suszone owoce. Opakowanie powinno być zawsze szczelnie zamknięte – w opakowaniach, w których zastosowano praktyczne i nowoczesne zamknięcie, mamy gwarancję długotrwałej świeżości bakalii. Bakalie powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Praktyczne są opakowania, które można łatwo postawić, dzięki czemu bakalie nie rozsypują się i można je łatwo konsumować bez przesypywania do osobnego naczynia, jest to również niezwykle przydatne w podróży.

Dr n. med. Anna Lewitt
Dietetyk i Trener Żywienia®
Trener Osobisty®
Centrum Treningu Osobistego® i Dietetyki EGO

 www.centrumego.pl

Udostępnij artykuł