Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki.
Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne.
Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem wiosny obchodzonym koło równonocy wiosennej (czyli tego co nazywamy obecnie początkiem astronomicznej wiosny).
W niektóry rejonach Polski chłostano się poświęconymi palmami (dla zdrowia). Innym zwyczajem związanym z Niedzielą Palmową i zdrowiem było połykanie pączków gałązki wierzbowej – maiło to zapobiec m.in. chorobom gardła.
Zwyczaj, który prawie wszyscy kultywują do dnia dzisiejszego jest malowanie jajek. Obecnie robimy to farbkami, specjalnymi mazakami i innymi wytworami nowoczesnej technologii.
Dawniej stawiano na naturalne barwniki:
Kolor żółty uzyskiwano dzięki łupinom cebuli Kolor jasnożółty był efektem użycia kory młodej jabłoni Kolor zielony powstawał dzięki liściom pokrzywy lub liściom barwinka Kolor brunatny to z kolei efekt zastosowania liści bazylii Kolor fioletowy uzyskiwano poprzez gotowanie jajek w wywarze z liści kwiatu ciemnej malwy Poniedziałek Wielkanocny to oczywiście śmigus-dyngus, o którym pierwsza wzmianka pochodzi z 1420 roku. Ten zwyczaj nosił również inne nazwy: Oblewanka, Lejek, św. Lejek, Meus. Słow “dyng” oznaczało wykup – przed oblaniem można było się wykupić datkami.
Informacje o zwyczajach wielkanocnych zostały zaczerpnięte z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” (wyd. Świat Książki 2003)
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]
Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. Jak […]