Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki.
Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne.
Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem wiosny obchodzonym koło równonocy wiosennej (czyli tego co nazywamy obecnie początkiem astronomicznej wiosny).
W niektóry rejonach Polski chłostano się poświęconymi palmami (dla zdrowia). Innym zwyczajem związanym z Niedzielą Palmową i zdrowiem było połykanie pączków gałązki wierzbowej – maiło to zapobiec m.in. chorobom gardła.
Zwyczaj, który prawie wszyscy kultywują do dnia dzisiejszego jest malowanie jajek. Obecnie robimy to farbkami, specjalnymi mazakami i innymi wytworami nowoczesnej technologii.
Dawniej stawiano na naturalne barwniki:
Kolor żółty uzyskiwano dzięki łupinom cebuli Kolor jasnożółty był efektem użycia kory młodej jabłoni Kolor zielony powstawał dzięki liściom pokrzywy lub liściom barwinka Kolor brunatny to z kolei efekt zastosowania liści bazylii Kolor fioletowy uzyskiwano poprzez gotowanie jajek w wywarze z liści kwiatu ciemnej malwy Poniedziałek Wielkanocny to oczywiście śmigus-dyngus, o którym pierwsza wzmianka pochodzi z 1420 roku. Ten zwyczaj nosił również inne nazwy: Oblewanka, Lejek, św. Lejek, Meus. Słow “dyng” oznaczało wykup – przed oblaniem można było się wykupić datkami.
Informacje o zwyczajach wielkanocnych zostały zaczerpnięte z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie Tradycje Świąteczne” (wyd. Świat Książki 2003)
Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom […]
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym? Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno- zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]