Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów.
I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub jest ugniatany i wtedy otrzymujemy pastę sezamową – popularna jest pasta tahini (bardzo łatwo przygotować ją samemu w domu, można do niej dodać wedle upodobań miód czy przyprawy.)
1 szklanka ziaren sezamu HELIO 1/5 szklanki oleju roślinnego Sezam wrzucamy na patelnię, lekko podprażamy. Umieszczamy w blenderze, zaczynamy miksować powoli dolewając olej. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Doprawiamy według własnych preferencji.
W daniach kuchni azjatyckiej mak jest używany zależnie od koloru: ten lepiej nam znany (szaroniebieski) najczęściej używany jest we wszelkiego rodzaju chlebach i chlebkach; mak w kolorze bialo-kremowym stosowany jest jako zagęstnik do sosu curry.
Jeśli orzechy w kuchni azjatyckiej to głównie prażone i głównie 2 rodzaje: orzechy ziemne i nerkowce. Jako, że wcześniej była mowa o tahini to teraz tajski sos z orzeszków ziemnych – wystarczy dobrze wymieszać składniki i gotowe!
4 łyżki gładkiego masła z orzeszków ziemnych 200 ml mleka kokosowego sól, pieprz do smaku I na koniec japoński (ale używany na całym świecie) sos teriyaki – jest to jeden z bardzo wielu wariantów:
2/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki brązowego cukru 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru (opcjonalnie) 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki. Wymieszać wszystkie składniki w garnku. Podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Mieszać bez przerwy aż cukier się rozpuści.
Smacznego!
Chcesz zadbać o formę w nowym roku, ale nie wiesz od czego zacząć? Produkty So Soft! ułatwią Ci to zadanie! Zbuduj z HELIO swój plan zdrowego odżywiania i rozpoczynaj każdy dzień dużą dawką naturalnej energii! Jeśli na Twojej liście postanowień noworocznych znalazł się zdrowy styl życia, nie pozwól, aby początkowy brak motywacji wybił Cię z rytmu i postaw na zdrowe nawyki! Wybierz się w podróż po dobrą formę… małymi kroczkami. Zaplanuj […]
Wiosna to czas aktywności na świeżym powietrzu. Właśnie wtedy rozpoczynamy sezon na długie spacery, wycieczki rowerowe czy bieganie 😉 Czekaliśmy na ten piękny czas cały rok! Teraz, kiedy temperatury przekraczają już 20 stopni, warto pomyśleć o tym, by zmienić swoje nawyki na zdrowsze… a wiosną to łatwiejsze! 😉 Aktywność fizyczna i zdrowa dieta to połączenie idealnie. A kiedy już wybierzesz swoją ulubioną dyscyplinę sportową to zastanów się, co zawsze powinno […]
Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. Jak […]