Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów.
I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub jest ugniatany i wtedy otrzymujemy pastę sezamową – popularna jest pasta tahini (bardzo łatwo przygotować ją samemu w domu, można do niej dodać wedle upodobań miód czy przyprawy.)
1 szklanka ziaren sezamu HELIO 1/5 szklanki oleju roślinnego Sezam wrzucamy na patelnię, lekko podprażamy. Umieszczamy w blenderze, zaczynamy miksować powoli dolewając olej. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Doprawiamy według własnych preferencji.
W daniach kuchni azjatyckiej mak jest używany zależnie od koloru: ten lepiej nam znany (szaroniebieski) najczęściej używany jest we wszelkiego rodzaju chlebach i chlebkach; mak w kolorze bialo-kremowym stosowany jest jako zagęstnik do sosu curry.
Jeśli orzechy w kuchni azjatyckiej to głównie prażone i głównie 2 rodzaje: orzechy ziemne i nerkowce. Jako, że wcześniej była mowa o tahini to teraz tajski sos z orzeszków ziemnych – wystarczy dobrze wymieszać składniki i gotowe!
4 łyżki gładkiego masła z orzeszków ziemnych 200 ml mleka kokosowego sól, pieprz do smaku I na koniec japoński (ale używany na całym świecie) sos teriyaki – jest to jeden z bardzo wielu wariantów:
2/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki brązowego cukru 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru (opcjonalnie) 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki. Wymieszać wszystkie składniki w garnku. Podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Mieszać bez przerwy aż cukier się rozpuści.
Smacznego!
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]
Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt. Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]