Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów.
I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub jest ugniatany i wtedy otrzymujemy pastę sezamową – popularna jest pasta tahini (bardzo łatwo przygotować ją samemu w domu, można do niej dodać wedle upodobań miód czy przyprawy.)
1 szklanka ziaren sezamu HELIO 1/5 szklanki oleju roślinnego Sezam wrzucamy na patelnię, lekko podprażamy. Umieszczamy w blenderze, zaczynamy miksować powoli dolewając olej. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Doprawiamy według własnych preferencji.
W daniach kuchni azjatyckiej mak jest używany zależnie od koloru: ten lepiej nam znany (szaroniebieski) najczęściej używany jest we wszelkiego rodzaju chlebach i chlebkach; mak w kolorze bialo-kremowym stosowany jest jako zagęstnik do sosu curry.
Jeśli orzechy w kuchni azjatyckiej to głównie prażone i głównie 2 rodzaje: orzechy ziemne i nerkowce. Jako, że wcześniej była mowa o tahini to teraz tajski sos z orzeszków ziemnych – wystarczy dobrze wymieszać składniki i gotowe!
4 łyżki gładkiego masła z orzeszków ziemnych 200 ml mleka kokosowego sól, pieprz do smaku I na koniec japoński (ale używany na całym świecie) sos teriyaki – jest to jeden z bardzo wielu wariantów:
2/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki brązowego cukru 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru (opcjonalnie) 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki. Wymieszać wszystkie składniki w garnku. Podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Mieszać bez przerwy aż cukier się rozpuści.
Smacznego!
Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, […]
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]