Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia…
„Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – naczyniowymi czy nowotworami”[1] – Instytut Żywności i Żywienia
Ziarna słonecznika to pożywna i zdrowa przekąska, dlatego nie mogło jej zabraknąć w naturalnej linii bez konserwantów HELIO Natura. Słonecznik łuskany zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, które stosowane w codziennej diecie – przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Już 30 g Słonecznika łuskanego HELIO Natura dostarcza 7,3 g białka, zaspakajając 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ziarna słonecznika HELIO Natura zawierają również witaminę E oraz dużą ilość witamin z grupy B – tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), a także foliany. Ponadto, są źródłem ważnych minerałów – potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. W smacznej przekąsce HELIO Natura znajdziemy również błonnik pokarmowy (100 g Słonecznika łuskanego dostarcza 6 g błonnika), którego spożycie zalecane jest w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Wybierając Słonecznik łuskany z linii HELIO Natura otrzymujemy bogactwo witamin, wartości odżywczych oraz mikro- i makroelementów, które są bezcenne dla naszego organizmu, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto, przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu energetycznego, a także chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Obecność ziaren Słonecznika HELIO Natura w codziennej diecie ma także wpływ na urodę, gdyż dzięki zawartości witaminy E, miedzi i cynku – pomagają zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Sięgając po Słonecznik HELIO Natura zyskujemy nie tylko zestaw ważnych dla zdrowia składników odżywczych, ale także pewność, że wybrany przez nas produkt pochodzi z upraw ekologicznych. Potwierdza to uzyskany przez HELIO – specjalny certyfikat AGRO BIO TEST PL-EKO-07. Słonecznik łuskany jest więc w 100% naturalnym produktem o najwyższej, bo ekologicznej jakości, który tak jak cała linia bakalii HELIO Natura – nie zawiera szkodliwych konserwantów i sztucznych barwników.
By w pełni docenić walory zdrowotne i smakowe Słonecznika HELIO Natura pochodzącego z upraw ekologicznych – wystarczy dodać go do codziennej diety. Świetnie się sprawdza w roli szybkiej i pożywnej, samodzielnej przekąski, ale też stanowi znakomity = zdrowy dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie trzeba zbyt wiele czasu poświęcać w kuchni, by przygotować pyszne danie z chrupiącym Słonecznikiem łuskanym HELIO Natura. Wystarczy podprażyć ziarna na patelni i dodać do sałatki lub tylko posypać nimi zupę czy domowe pieczywo. Ze Słonecznika łuskanego przyrządzimy też pyszne pasty do smarowania kanapek lub skomponujemy – wraz z dodatkiem innych bakalii z linii HELIO Natura – pyszną granolę czy musli. Dlatego warto już dziś sięgnąć po Słonecznik łuskany HELIO Natura – naturalne ziarna o najwyższej, bo ekologicznej jakości, które najlepiej zadbają o nasze zdrowie każdego dnia 🙂
Źródło:
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. A. Szczygła, Warszawa 2016.
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, […]