Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia…
„Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – naczyniowymi czy nowotworami”[1] – Instytut Żywności i Żywienia
Ziarna słonecznika to pożywna i zdrowa przekąska, dlatego nie mogło jej zabraknąć w naturalnej linii bez konserwantów HELIO Natura. Słonecznik łuskany zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, które stosowane w codziennej diecie – przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Już 30 g Słonecznika łuskanego HELIO Natura dostarcza 7,3 g białka, zaspakajając 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ziarna słonecznika HELIO Natura zawierają również witaminę E oraz dużą ilość witamin z grupy B – tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), a także foliany. Ponadto, są źródłem ważnych minerałów – potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. W smacznej przekąsce HELIO Natura znajdziemy również błonnik pokarmowy (100 g Słonecznika łuskanego dostarcza 6 g błonnika), którego spożycie zalecane jest w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Wybierając Słonecznik łuskany z linii HELIO Natura otrzymujemy bogactwo witamin, wartości odżywczych oraz mikro- i makroelementów, które są bezcenne dla naszego organizmu, gdyż pomagają m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto, przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu energetycznego, a także chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Obecność ziaren Słonecznika HELIO Natura w codziennej diecie ma także wpływ na urodę, gdyż dzięki zawartości witaminy E, miedzi i cynku – pomagają zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Sięgając po Słonecznik HELIO Natura zyskujemy nie tylko zestaw ważnych dla zdrowia składników odżywczych, ale także pewność, że wybrany przez nas produkt pochodzi z upraw ekologicznych. Potwierdza to uzyskany przez HELIO – specjalny certyfikat AGRO BIO TEST PL-EKO-07. Słonecznik łuskany jest więc w 100% naturalnym produktem o najwyższej, bo ekologicznej jakości, który tak jak cała linia bakalii HELIO Natura – nie zawiera szkodliwych konserwantów i sztucznych barwników.
By w pełni docenić walory zdrowotne i smakowe Słonecznika HELIO Natura pochodzącego z upraw ekologicznych – wystarczy dodać go do codziennej diety. Świetnie się sprawdza w roli szybkiej i pożywnej, samodzielnej przekąski, ale też stanowi znakomity = zdrowy dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie trzeba zbyt wiele czasu poświęcać w kuchni, by przygotować pyszne danie z chrupiącym Słonecznikiem łuskanym HELIO Natura. Wystarczy podprażyć ziarna na patelni i dodać do sałatki lub tylko posypać nimi zupę czy domowe pieczywo. Ze Słonecznika łuskanego przyrządzimy też pyszne pasty do smarowania kanapek lub skomponujemy – wraz z dodatkiem innych bakalii z linii HELIO Natura – pyszną granolę czy musli. Dlatego warto już dziś sięgnąć po Słonecznik łuskany HELIO Natura – naturalne ziarna o najwyższej, bo ekologicznej jakości, które najlepiej zadbają o nasze zdrowie każdego dnia 🙂
Źródło:
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. A. Szczygła, Warszawa 2016.
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]
Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy. Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc. Jak zrobić paschę? (wersja […]
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]