Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? Przede wszystkim niepowtarzalny smak….
Jako pierwszy proponujemy
Sos orzechowy do sałat
Składniki: 200 gram orzechów włoskich HELIO GOLD 200 ml miodu 1 cytryna 5 łyżek sosu balsamicznego szczypta soli
Przygotowanie: orzechy tłuczemy aby były drobniejsze. Wkładamy je na teflonową patelnię, podpiekamy przez chwilę aby wydobyć aromat. Następnie wlewamy na patelnię miód i chwilkę gotujemy aby lekko bulgotał i uzyskał płynną konsystencję. Następnie wyłączamy gaz, czekamy chwilkę i doprawiamy sos octem, sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatę.
Sos do ryby
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego, wytrawnego wina połówka cytryny 2 łyżki płatków migdałowych HELIO 3 łyżki rodzynków HELIO Natura sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie: najpierw dokładnie umyj cytrynę i przekrój ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę. Na większej patelni rozgrzej masło. Wsypy do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolej wino i dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami. Idealnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka bądź z indyka.
Sos do pieczonej kaczki
Składniki: 1/2 cebuli 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 50 gram rodzynków HELIO Natura 100 ml czerwonego wina 20 gram suszonej żurawiny HELIO Natura 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek i żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut. Polej kaczkę 🙂 .
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać… Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów. Jak? A tak….. Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych […]