Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? Przede wszystkim niepowtarzalny smak….
Jako pierwszy proponujemy
Sos orzechowy do sałat
Składniki: 200 gram orzechów włoskich HELIO GOLD 200 ml miodu 1 cytryna 5 łyżek sosu balsamicznego szczypta soli
Przygotowanie: orzechy tłuczemy aby były drobniejsze. Wkładamy je na teflonową patelnię, podpiekamy przez chwilę aby wydobyć aromat. Następnie wlewamy na patelnię miód i chwilkę gotujemy aby lekko bulgotał i uzyskał płynną konsystencję. Następnie wyłączamy gaz, czekamy chwilkę i doprawiamy sos octem, sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatę.
Sos do ryby
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego, wytrawnego wina połówka cytryny 2 łyżki płatków migdałowych HELIO 3 łyżki rodzynków HELIO Natura sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie: najpierw dokładnie umyj cytrynę i przekrój ją na pół. Po czym z połówki wycisnąć sok i na tarce zetrzeć skórkę. Na większej patelni rozgrzej masło. Wsypy do niego mąkę delikatnie mieszając. Następnie dolej wino i dopraw do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałowe. Sos bakaliowy stanowi idealne połączenie z rybami. Idealnie pasuje także do mięs, ale głównie delikatnych – np. piersi z kurczaka bądź z indyka.
Sos do pieczonej kaczki
Składniki: 1/2 cebuli 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 50 gram rodzynków HELIO Natura 100 ml czerwonego wina 20 gram suszonej żurawiny HELIO Natura 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek i żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut. Polej kaczkę 🙂 .
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]
Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok. Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki […]