Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .
De volaille z orzechami
Główne składniki: pół szklanki orzechów włoskich HELIO 400 gram piersi z kurczaka kilka buraczków (2-3 sztuki)
Nadzienie: opakowanie sera camembert
Oprócz tego: łyżka mąki i łyżka bułki tartej łyżka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko olej koper
Przygotowanie: Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.
Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.
Schabowy inaczej
Składniki: 3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych) 4 plastry schabu 1 jajo sól 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak po tajsku
50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni) 400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju z orzechów 1 mała cebulka pokrojona w piórka 1 suszone papryczki chili 4 młode cebulki, obrane na pół 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego szczypta cukru ugotowany ryż jaśminowy
Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]