Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .
De volaille z orzechami
Główne składniki: pół szklanki orzechów włoskich HELIO 400 gram piersi z kurczaka kilka buraczków (2-3 sztuki)
Nadzienie: opakowanie sera camembert
Oprócz tego: łyżka mąki i łyżka bułki tartej łyżka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko olej koper
Przygotowanie: Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.
Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.
Schabowy inaczej
Składniki: 3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych) 4 plastry schabu 1 jajo sól 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak po tajsku
50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni) 400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju z orzechów 1 mała cebulka pokrojona w piórka 1 suszone papryczki chili 4 młode cebulki, obrane na pół 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego szczypta cukru ugotowany ryż jaśminowy
Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]
Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, […]