Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .
De volaille z orzechami
Główne składniki: pół szklanki orzechów włoskich HELIO 400 gram piersi z kurczaka kilka buraczków (2-3 sztuki)
Nadzienie: opakowanie sera camembert
Oprócz tego: łyżka mąki i łyżka bułki tartej łyżka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko olej koper
Przygotowanie: Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.
Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.
Schabowy inaczej
Składniki: 3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych) 4 plastry schabu 1 jajo sól 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak po tajsku
50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni) 400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju z orzechów 1 mała cebulka pokrojona w piórka 1 suszone papryczki chili 4 młode cebulki, obrane na pół 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego szczypta cukru ugotowany ryż jaśminowy
Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować. Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]