Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .
De volaille z orzechami
Główne składniki: pół szklanki orzechów włoskich HELIO 400 gram piersi z kurczaka kilka buraczków (2-3 sztuki)
Nadzienie: opakowanie sera camembert
Oprócz tego: łyżka mąki i łyżka bułki tartej łyżka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko olej koper
Przygotowanie: Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.
Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.
Schabowy inaczej
Składniki: 3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych) 4 plastry schabu 1 jajo sól 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak po tajsku
50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni) 400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju z orzechów 1 mała cebulka pokrojona w piórka 1 suszone papryczki chili 4 młode cebulki, obrane na pół 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego szczypta cukru ugotowany ryż jaśminowy
Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]
Sosy, choć są dodatkiem do potrawy często bywają jego esencją. Choć nie są pierwszoplanowe, to jednak ich smak, zapach, konsystencja decyduje o sukcesie dania. Aksamitne, bądź z drobinkami grzybów, warzyw czy owoców, chude i te tłuściejsze. Owocowe, śmietanowe, grzybowe, truflowe……Wszystkie one rozpalają nasze kubki smakowe. Choć na rynku mamy mnóstwo sosów gotowych, to jednak żaden z nich nie równa się sosom domowym. Warto się pokusić o przygotowanie sosu w domu. Co zyskamy? […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]