Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .
De volaille z orzechami
Główne składniki: pół szklanki orzechów włoskich HELIO 400 gram piersi z kurczaka kilka buraczków (2-3 sztuki)
Nadzienie: opakowanie sera camembert
Oprócz tego: łyżka mąki i łyżka bułki tartej łyżka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko olej koper
Przygotowanie: Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.
Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.
Schabowy inaczej
Składniki: 3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych) 4 plastry schabu 1 jajo sól 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak po tajsku
50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni) 400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju z orzechów 1 mała cebulka pokrojona w piórka 1 suszone papryczki chili 4 młode cebulki, obrane na pół 1,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego szczypta cukru ugotowany ryż jaśminowy
Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]