Przepisy z diety paleo z orzechami

Ostatnio na popularności zyskuje dieta paleo. Dlaczego? Po okresie zachwytu dietetyków nad węglowodanami, większość z nich uznała, że współczesny człowiek wciąż za mało się rusza. Siedzący tryb czasu, posiłki na mieście, nieregularność w spożywaniu produktów, a także mała aktywność fizyczna przyczynia się do tego aby ograniczać węglowodany na rzecz zdrowych tłuszczów i białka. Po pierwsze takie potrawy sycą, po drugie zapobiegają podjadaniu w trakcie dnia. Dieta powinna musi być różnorodna, więc przygotowaliśmy dla Was trzy mięsne przepisy – tradycyjne, znane potrawy ale z „wariacją” orzechową .

De volaille z orzechami

Główne składniki:
pół szklanki orzechów włoskich HELIO
400 gram piersi z kurczaka
kilka buraczków (2-3 sztuki)

Nadzienie:
opakowanie sera camembert

Oprócz tego:
łyżka mąki i łyżka bułki tartej
łyżka masła
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
jajko
olej
koper

Przygotowanie:
Sznycle z piersi kurcząt rozbijamy delikatnie tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy. Buraczki gotujemy w skórce do miękkości (dodajemy do gotowania łyżkę soli). Orzechy mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do nich łyżkę mąki (żeby były sypkie, od tłuszczu w nich zawartego skleją się po rozdrobnieniu). Ugotowane buraczki (sprawdzamy widelcem czy są miękkie) obieramy.

Na każdym sznyclu układamy po kawałku sera pleśniowego i posiekany koper. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Panierujemy najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku a na końcu w zmielonych orzechach. Smażymy na oleju na małym ogniu (orzechy szybko brązowieją). Czosnek obieramy wrzucamy na masło i chwilę podgrzewamy aż uwolni się zapach. Następnie na to masło wrzucamy buraczki (większe kroimy na ćwiartki) i chwilę podsmażamy. Solimy na patelni. Na talerzu układamy podsmażone buraczki i kotleciki.

Schabowy inaczej

Składniki:
3 łyżki orzechów włoskich HELIO (posiekanych)
4 plastry schabu
1 jajo
sól
2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Jajko rozbijamy z solą przy pomocy widelca. Na talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi – siekane orzechy włoskie HELIO. Kotlety panierujemy w mące, jajku i orzechach włoskich. Smażymy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Kurczak po tajsku

50 gram orzechów nerkowca HELIO, (uprażonych na patelni)
400 gram piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju z orzechów
1 mała cebulka pokrojona w piórka
1 suszone papryczki chili
4 młode cebulki, obrane na pół
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru
ugotowany ryż jaśminowy

Mięso doprawiamy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj chili i kurczaka. Smaż. Wrzuć młodą cebulkę, cukier, wlej sosy. Smaż około minutę. Dodaj orzechy, zamieszaj. Podawaj z ryżem.

Smacznego!

Udostępnij artykuł