Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm.
1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się w szkole niezdrowymi chipsami. Zamiast tego, warto im dać coś równie smacznego, ale obfitego w witaminy oraz potas. Mogą to być np. chipsy bananowe, skórki pomarańczy czy morele suszone. Zawarte w nich witaminy uodparniają organizm, co ważne jest zwłaszcza w okresach, gdy częściej atakują różne bakterie i wirusy. Z kolei potas działa korzystnie na pracę mózgu, ponieważ wspomaga jego dotlenianie.
2. Musli na śniadanie – nauka wymaga dużych pokładów energii. Dobrze nabyć ją już z samego rana, dlatego proponujemy skomponowanie energetycznego musli. Na talerz wystarczy wrzucić garstkę orzechów, garstkę migdałów, garstkę nasion słonecznika i garstkę płatków owsianych lub otrębów, a następnie wymieszać i zalać mlekiem albo jogurtem. Polecamy również dodanie rodzynek lub owoców suszonych. Taki posiłek, oprócz energii, dostarcza wielu substancji potrzebnych uczniom do nauki. Orzechy i nasiona słonecznika zawierają dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu – substancji wpływających korzystnie na układ nerwowy człowieka. Ich niedobór powoduje problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Warto uzupełnić je, jedząc zdrowe musli. Posiłek można sobie urozmaicać, wykorzystując zamiennie orzechy włoskie, piniowe i brazylijskie, a także wymieniając suszone owoce lub inne składniki.
3. Mieszanka studencka na każdą okazję – przekąska, którą zajadało się już kilka pokoleń. Sama nazwa podpowiada, że jest to przysmak polecany osobom intensywnie przyswajającym wiedzę. Mieszankę studencką przyjemnie przegryza się między lekcjami w szkole lub podczas odrabiania zadań domowych. Dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego i pracy mózgu.
4. Pestki dyni jako sposób na pamięć – polecamy każdą przekąskę zawierającą pestki dyni. Można dodawać je do kanapek, zup czy ulubionych deserów. Są źródłem cynku, a ten jest istotnym czynnikiem w procesie zapamiętywania. Wpływa na szybkość neurotransmisji w mózgu. Na dodatek cynk zwiększa produkcję przeciwciał w organiźmie, a przez to uodparnia go.
Zachęcamy wszystkich uczniów do próbowania przekąsek z wyżej wymienionymi składnikami. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór jest olbrzymi.
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]