Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm.
1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się w szkole niezdrowymi chipsami. Zamiast tego, warto im dać coś równie smacznego, ale obfitego w witaminy oraz potas. Mogą to być np. chipsy bananowe, skórki pomarańczy czy morele suszone. Zawarte w nich witaminy uodparniają organizm, co ważne jest zwłaszcza w okresach, gdy częściej atakują różne bakterie i wirusy. Z kolei potas działa korzystnie na pracę mózgu, ponieważ wspomaga jego dotlenianie.
2. Musli na śniadanie – nauka wymaga dużych pokładów energii. Dobrze nabyć ją już z samego rana, dlatego proponujemy skomponowanie energetycznego musli. Na talerz wystarczy wrzucić garstkę orzechów, garstkę migdałów, garstkę nasion słonecznika i garstkę płatków owsianych lub otrębów, a następnie wymieszać i zalać mlekiem albo jogurtem. Polecamy również dodanie rodzynek lub owoców suszonych. Taki posiłek, oprócz energii, dostarcza wielu substancji potrzebnych uczniom do nauki. Orzechy i nasiona słonecznika zawierają dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu – substancji wpływających korzystnie na układ nerwowy człowieka. Ich niedobór powoduje problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Warto uzupełnić je, jedząc zdrowe musli. Posiłek można sobie urozmaicać, wykorzystując zamiennie orzechy włoskie, piniowe i brazylijskie, a także wymieniając suszone owoce lub inne składniki.
3. Mieszanka studencka na każdą okazję – przekąska, którą zajadało się już kilka pokoleń. Sama nazwa podpowiada, że jest to przysmak polecany osobom intensywnie przyswajającym wiedzę. Mieszankę studencką przyjemnie przegryza się między lekcjami w szkole lub podczas odrabiania zadań domowych. Dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego i pracy mózgu.
4. Pestki dyni jako sposób na pamięć – polecamy każdą przekąskę zawierającą pestki dyni. Można dodawać je do kanapek, zup czy ulubionych deserów. Są źródłem cynku, a ten jest istotnym czynnikiem w procesie zapamiętywania. Wpływa na szybkość neurotransmisji w mózgu. Na dodatek cynk zwiększa produkcję przeciwciał w organiźmie, a przez to uodparnia go.
Zachęcamy wszystkich uczniów do próbowania przekąsek z wyżej wymienionymi składnikami. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór jest olbrzymi.
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Święta Bożego Narodzenia to czas, który angażuje wszystkie nasze zmysły. To nie tylko radość spotkań, ale przede wszystkim unikalna paleta aromatów – od leśnego zapachu choinki, przez intensywny barszcz, aż po korzenną nutę cynamonu. Z dietetycznego punktu widzenia, prawdziwym skarbem na świątecznym stole są tradycyjne bakalie. Często niesłusznie obawiamy się ich kaloryczności, zapominając, że orzechy, migdały i suszone owoce to jedne z najbardziej gęstych odżywczo produktów w naszym menu. To właśnie one zamieniają świąteczne […]