Posiłek potreningowy z orzechów i owoców suszonych

Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego.

Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach.

Słowem kluczem jest „szybko” – jakie produkty szybko dostarczą składników do odbudowania zasobów glikogenu? Te, które dostarczą sporej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.

Przechodząc od teorii do praktyki bezpośrednio po treningu warto spożyć:

– Żurawinę suszoną (indeks glikemiczny 72)
– Banany (IG 71)
– Daktyle suszone ( IG 70)
– Rodzynki (IG 50)

Innymi składnikami, które należy dostarczyć organizmowi w posiłku potreningowym są tłuszcze i białka: tutaj najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Warto szczególna uwagę zwrócić na obecność w posiłku potreningowym potasu oraz magnezu wydalanych wraz z potem.

Proporcje poszególnych składników będą zależeć od rodzaju uprawianego sportu, masy ciała oraz intensywności treningu.

Spośród gotowych mieszanek owoców suszonych i orzechów, które mogą posłużyć jako posiłek potreningowy polecamy mix owocowo-orzechowy HELIO.

Udostępnij artykuł