Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego.
Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach.
Słowem kluczem jest „szybko” – jakie produkty szybko dostarczą składników do odbudowania zasobów glikogenu? Te, które dostarczą sporej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.
Przechodząc od teorii do praktyki bezpośrednio po treningu warto spożyć:
– Żurawinę suszoną (indeks glikemiczny 72) – Banany (IG 71) – Daktyle suszone ( IG 70) – Rodzynki (IG 50)
Innymi składnikami, które należy dostarczyć organizmowi w posiłku potreningowym są tłuszcze i białka: tutaj najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Warto szczególna uwagę zwrócić na obecność w posiłku potreningowym potasu oraz magnezu wydalanych wraz z potem.
Proporcje poszególnych składników będą zależeć od rodzaju uprawianego sportu, masy ciała oraz intensywności treningu.
Spośród gotowych mieszanek owoców suszonych i orzechów, które mogą posłużyć jako posiłek potreningowy polecamy mix owocowo-orzechowy HELIO.
Kukurydza jest rośliną podzwrotnikową, ale dobrze adaptuje się w umiarkowanych strefach klimatycznych. Największymi producentami kukurydzy na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia i Meksyk, natomiast w Europie – Francja, Ukraina i Węgry. Walory smakowe kukurydzy spowodowały, że chętnie uprawiana jest we wszystkich krajach. Kukurydza uchodzi za jedną z najwyższych spośród wszystkich zbóż. Ziarna rosną na kolbie, zazwyczaj w kolorze żółtym, ale pewne odmiany są koloru czerwonego lub nawet czarnego. Ziarno […]
Przełom starego i nowego roku, to czas wielkich postanowień. Niektóre z nich dotyczą oczywiście dbania o siebie. Myślimy: „zacznę się w końcu zdrowo odżywiać i na pewno schudnę”. Kryzys najczęściej pojawia się już po 2 tygodniach – jak sobie z nim poradzić? Przede wszystkim nastawmy się na stopniową zmianę nawyków żywieniowych. Jeżeli narzucimy sobie od razu wysoką poprzeczkę „idealnego odżywiania”, to może okazać się, że przerośnie nas ilość […]
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]