Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego.
Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach.
Słowem kluczem jest „szybko” – jakie produkty szybko dostarczą składników do odbudowania zasobów glikogenu? Te, które dostarczą sporej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.
Przechodząc od teorii do praktyki bezpośrednio po treningu warto spożyć:
– Żurawinę suszoną (indeks glikemiczny 72) – Banany (IG 71) – Daktyle suszone ( IG 70) – Rodzynki (IG 50)
Innymi składnikami, które należy dostarczyć organizmowi w posiłku potreningowym są tłuszcze i białka: tutaj najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Warto szczególna uwagę zwrócić na obecność w posiłku potreningowym potasu oraz magnezu wydalanych wraz z potem.
Proporcje poszególnych składników będą zależeć od rodzaju uprawianego sportu, masy ciała oraz intensywności treningu.
Spośród gotowych mieszanek owoców suszonych i orzechów, które mogą posłużyć jako posiłek potreningowy polecamy mix owocowo-orzechowy HELIO.
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]