Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego.
Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach.
Słowem kluczem jest „szybko” – jakie produkty szybko dostarczą składników do odbudowania zasobów glikogenu? Te, które dostarczą sporej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.
Przechodząc od teorii do praktyki bezpośrednio po treningu warto spożyć:
– Żurawinę suszoną (indeks glikemiczny 72) – Banany (IG 71) – Daktyle suszone ( IG 70) – Rodzynki (IG 50)
Innymi składnikami, które należy dostarczyć organizmowi w posiłku potreningowym są tłuszcze i białka: tutaj najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Warto szczególna uwagę zwrócić na obecność w posiłku potreningowym potasu oraz magnezu wydalanych wraz z potem.
Proporcje poszególnych składników będą zależeć od rodzaju uprawianego sportu, masy ciała oraz intensywności treningu.
Spośród gotowych mieszanek owoców suszonych i orzechów, które mogą posłużyć jako posiłek potreningowy polecamy mix owocowo-orzechowy HELIO.
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka. Ruch to zdrowie! I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]