Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego.
Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach.
Słowem kluczem jest „szybko” – jakie produkty szybko dostarczą składników do odbudowania zasobów glikogenu? Te, które dostarczą sporej ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.
Przechodząc od teorii do praktyki bezpośrednio po treningu warto spożyć:
– Żurawinę suszoną (indeks glikemiczny 72) – Banany (IG 71) – Daktyle suszone ( IG 70) – Rodzynki (IG 50)
Innymi składnikami, które należy dostarczyć organizmowi w posiłku potreningowym są tłuszcze i białka: tutaj najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Warto szczególna uwagę zwrócić na obecność w posiłku potreningowym potasu oraz magnezu wydalanych wraz z potem.
Proporcje poszególnych składników będą zależeć od rodzaju uprawianego sportu, masy ciała oraz intensywności treningu.
Spośród gotowych mieszanek owoców suszonych i orzechów, które mogą posłużyć jako posiłek potreningowy polecamy mix owocowo-orzechowy HELIO.
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Wiosna to czas aktywności na świeżym powietrzu. Właśnie wtedy rozpoczynamy sezon na długie spacery, wycieczki rowerowe czy bieganie 😉 Czekaliśmy na ten piękny czas cały rok! Teraz, kiedy temperatury przekraczają już 20 stopni, warto pomyśleć o tym, by zmienić swoje nawyki na zdrowsze… a wiosną to łatwiejsze! 😉 Aktywność fizyczna i zdrowa dieta to połączenie idealnie. A kiedy już wybierzesz swoją ulubioną dyscyplinę sportową to zastanów się, co zawsze powinno […]
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]