Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie.
Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską?
Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie wraz z żywnością niezbędnych makroskładników tj. białka, węglowodanów oraz tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Za dawkę energii każdego wegetarianina odpowiadają węglowodany, które powinny pochodzić z niskoprzetworzonych produktów takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa oraz świeże i suszone owoce. Podobnie, jak w przypadku każdej zdrowej diety, biały cukier oraz wszelkie przetworzone produkty słodzone należy ograniczyć do minimum, a jako ich alternatywę warto stosować naturalnie słodkie produkty. Idealnie sprawdzą się tutaj daktyle So Soft Helio Natura, które dodatkowo dostarczą błonnika pokarmowego, korzystnego dla pracy naszych jelit. Źródło białka w diecie wegetariańskiej stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, pestki oraz orzechy. Migdały pieczone, orzechy włoskie oraz pestki dyni Helio Natura dostarczą nie tylko niezbędnego składnika budulcowego, jakim jest białko, ale również szereg korzystnych kwasów tłuszczowych wpływających na prawidłową pracę mózgu [2]. Dość powszechnym zjawiskiem w przypadku nieodpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej jest niedobór żelaza, który może powodować ogólne osłabienie, a nawet niedokrwistość. Dodatek do diety suszonych fig czy pestek dyni Helio Natura będących jego źródłem, pozwoli uniknąć przykrych skutków zbyt niskiej podaży tego składnika. Warto podkreślić, że obecność źródła witaminy C w posiłku polepsza wchłanialność żelaza. Jeśli nie masz czasu zastanawiać się w jaki sposób łączyć ze sobą produkty, na ratunek przychodzą suszone morele Helio, które są nie tylko źródłem żelaza, ale zawierają również naturalnie występującą witaminę C.
Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska może być pełnowartościowa i korzystna dla organizmu. Produkty Helio niewątpliwie pomogą Ci w jej prawidłowym zbilansowaniu, a dodatkowo urozmaicą smak Twoich wege posiłków!
Autorką artykułu jest Marta Białek – dietetyczka, specjalistka ds. żywienia człowieka, współzałożycielka profilu ”Praktyka dietetyka”.
źródło:
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]