Pascha – wyjątkowe ciasto na wyjątkowy czas

Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy.

Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną

Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc.

Jak zrobić paschę? (wersja z mlekiem i śmietaną)

Potrzebujemy:

Mleka (2 litry)
Kwaśnej śmietany (0,5 l)
Aromatu waniliowego lub lepiej laski wanilii
Kostki masła
6 jajek
Dodatków – bakalii według uznania: migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, owoców kandyzowanych, daktyli suszonych, polew w różnych smakach etc
Cukru pudru

Przygotowanie:

Część bakalii kroimy i moczymy.

Mleko gotujemy z wanilią, jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Bardzo powoli dodajemy do wrzącego mleka – gotujemy całość aż do rozdzielenia na ser i serwatkę. Usuwamy wanilię, studzimy.

Używając durszlaka wyłożonego gazą odcedzamy ser. Cukier puder miksujemy z masłem.

Do miski wrzucamy ser i masło, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy bakalie – całość wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje

Po stężeniu (zwykle kolejnego dnia) przykładamy talerz do naczynia wyjętego z lodówki i odwracamy paschę – dekorujemy pozostałymi bakaliami, ciasto możemy też przyozdobić polewą w ulubionym smaku.

Udostępnij artykuł