Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy.
Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną
Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc.
Jak zrobić paschę? (wersja z mlekiem i śmietaną)
Potrzebujemy:
Mleka (2 litry) Kwaśnej śmietany (0,5 l) Aromatu waniliowego lub lepiej laski wanilii Kostki masła 6 jajek Dodatków – bakalii według uznania: migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, owoców kandyzowanych, daktyli suszonych, polew w różnych smakach etc Cukru pudru
Przygotowanie:
Część bakalii kroimy i moczymy.
Mleko gotujemy z wanilią, jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Bardzo powoli dodajemy do wrzącego mleka – gotujemy całość aż do rozdzielenia na ser i serwatkę. Usuwamy wanilię, studzimy.
Używając durszlaka wyłożonego gazą odcedzamy ser. Cukier puder miksujemy z masłem.
Do miski wrzucamy ser i masło, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy bakalie – całość wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje
Po stężeniu (zwykle kolejnego dnia) przykładamy talerz do naczynia wyjętego z lodówki i odwracamy paschę – dekorujemy pozostałymi bakaliami, ciasto możemy też przyozdobić polewą w ulubionym smaku.
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]
Chcesz zadbać o formę w nowym roku, ale nie wiesz od czego zacząć? Produkty So Soft! ułatwią Ci to zadanie! Zbuduj z HELIO swój plan zdrowego odżywiania i rozpoczynaj każdy dzień dużą dawką naturalnej energii! Jeśli na Twojej liście postanowień noworocznych znalazł się zdrowy styl życia, nie pozwól, aby początkowy brak motywacji wybił Cię z rytmu i postaw na zdrowe nawyki! Wybierz się w podróż po dobrą formę… małymi kroczkami. Zaplanuj […]
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]