Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy.
Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną
Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc.
Jak zrobić paschę? (wersja z mlekiem i śmietaną)
Potrzebujemy:
Mleka (2 litry) Kwaśnej śmietany (0,5 l) Aromatu waniliowego lub lepiej laski wanilii Kostki masła 6 jajek Dodatków – bakalii według uznania: migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, owoców kandyzowanych, daktyli suszonych, polew w różnych smakach etc Cukru pudru
Przygotowanie:
Część bakalii kroimy i moczymy.
Mleko gotujemy z wanilią, jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Bardzo powoli dodajemy do wrzącego mleka – gotujemy całość aż do rozdzielenia na ser i serwatkę. Usuwamy wanilię, studzimy.
Używając durszlaka wyłożonego gazą odcedzamy ser. Cukier puder miksujemy z masłem.
Do miski wrzucamy ser i masło, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy bakalie – całość wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje
Po stężeniu (zwykle kolejnego dnia) przykładamy talerz do naczynia wyjętego z lodówki i odwracamy paschę – dekorujemy pozostałymi bakaliami, ciasto możemy też przyozdobić polewą w ulubionym smaku.
Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok. Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki […]
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]