Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy.
Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną
Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc.
Jak zrobić paschę? (wersja z mlekiem i śmietaną)
Potrzebujemy:
Mleka (2 litry) Kwaśnej śmietany (0,5 l) Aromatu waniliowego lub lepiej laski wanilii Kostki masła 6 jajek Dodatków – bakalii według uznania: migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, owoców kandyzowanych, daktyli suszonych, polew w różnych smakach etc Cukru pudru
Przygotowanie:
Część bakalii kroimy i moczymy.
Mleko gotujemy z wanilią, jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Bardzo powoli dodajemy do wrzącego mleka – gotujemy całość aż do rozdzielenia na ser i serwatkę. Usuwamy wanilię, studzimy.
Używając durszlaka wyłożonego gazą odcedzamy ser. Cukier puder miksujemy z masłem.
Do miski wrzucamy ser i masło, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy bakalie – całość wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje
Po stężeniu (zwykle kolejnego dnia) przykładamy talerz do naczynia wyjętego z lodówki i odwracamy paschę – dekorujemy pozostałymi bakaliami, ciasto możemy też przyozdobić polewą w ulubionym smaku.
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]