Wielkanoc już niedługo – wiele osób nie wyobraża sobie tych Świąt bez paschy.
Pascha ma opinię ciasta trudnego, ale wyjątkowy smak potrafi zrekompensować czasochłonne przygotowania. Ten wielkanocny sernik, który ma rosyjski, a niektórzy twierdzą, że ukraiński rodowód można przygotować na dwa sposoby – z gotowego sera lub tłustego mleka zakwaszonego śmietaną
Pascha daje wiele możliwości „personalizacji” za pomocą bakalii, polew, lukru etc.
Jak zrobić paschę? (wersja z mlekiem i śmietaną)
Potrzebujemy:
Mleka (2 litry) Kwaśnej śmietany (0,5 l) Aromatu waniliowego lub lepiej laski wanilii Kostki masła 6 jajek Dodatków – bakalii według uznania: migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, owoców kandyzowanych, daktyli suszonych, polew w różnych smakach etc Cukru pudru
Przygotowanie:
Część bakalii kroimy i moczymy.
Mleko gotujemy z wanilią, jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Bardzo powoli dodajemy do wrzącego mleka – gotujemy całość aż do rozdzielenia na ser i serwatkę. Usuwamy wanilię, studzimy.
Używając durszlaka wyłożonego gazą odcedzamy ser. Cukier puder miksujemy z masłem.
Do miski wrzucamy ser i masło, aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy bakalie – całość wkładamy do naczynia wyłożonego gazą i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje
Po stężeniu (zwykle kolejnego dnia) przykładamy talerz do naczynia wyjętego z lodówki i odwracamy paschę – dekorujemy pozostałymi bakaliami, ciasto możemy też przyozdobić polewą w ulubionym smaku.
Jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne! Im więcej kolorów w naszej diecie- tym więcej witamin i cennych składników otrzyma nasz organizm! Kolory mają moc- zielony- relaksuje i dodaje energii, pomarańczowy- pozytywnie wpływa na zdrowie, czerwony- wzmacnia siły… Dlatego warto jeść kolorowo, zdrowo i ze smakiem- najlepiej z HELIO! Sprawdź, jakich kolorów brakuje w Twojej diecie i wypełnij swoje codzienne menu smakowitą paletą barw! Kolor zielony- relaksuje […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]
Coraz krótsze dni, mniej słońca, zmiany temperatury, chłody i szarugi… Jesienna aura nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. Nie tylko negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, ale też obniża naszą odporność i sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Dlatego, jeśli chcesz, by jesień była przyjemna, smaczna i zdrowa – zadbaj z HELIO o odpowiednią dietę, która naturalnie wzmocni Twój organizm oraz umili jesienne dni i chłodne wieczory! Jesienny niezbędnik HELIO By wesprzeć układ immunologiczny, […]