Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne.
Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. Zalecany jest regularny (kilka razy w tygodniu) ruch o umiarkowanej intensywności.
Jeśli chodzi o sposób odżywiania to rekomendowana jest tzw. dieta DASH (dietery approaches to stop hypertenshion).
Dieta DASH jest polecana z kilku względów:
jest to dieta zrównoważona obniża ciśnienie tętnicze u osób u których zdiagnozowano nadciśnienie, ale także u których występuje ryzyko tego schorzenia obniża poziom cholesterolu reguluje procesy trawienne
Co jeść w diecie DASH?
polecane jest spożywanie chudego lub beztłuszczowego nabiału ilość spożywanego mięsa jest ograniczona do 1 lub 2 porcji dziennie – zalecane jest chude, białe mięso (najlepiej niesmażone – drób i ryby) 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie ważnym składnikiem diety DASH są orzechy i migdały (dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz błonnika) dieta powinna uwzględniać produkty zbożowe (z mąki pełnoziarnistej, czyli z pełnego przemiału) znaczne ograniczenie lub eliminacja słodzonych napojów gazowanych i słodyczy zmniejszenie spożycia sodu w diecie do 1500mg – w praktyce oznacza to 2/3 łyżeczki soli (ale uwaga niektóre produkty spożywcze naturalnie zawierają sód np. chleb żytni razowy ma 457 mg sodu w 100gramach – ta ilość powinna być uwzględniona w całkowitej dziennej podaży)
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok. Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki […]
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]