Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne.
Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. Zalecany jest regularny (kilka razy w tygodniu) ruch o umiarkowanej intensywności.
Jeśli chodzi o sposób odżywiania to rekomendowana jest tzw. dieta DASH (dietery approaches to stop hypertenshion).
Dieta DASH jest polecana z kilku względów:
jest to dieta zrównoważona obniża ciśnienie tętnicze u osób u których zdiagnozowano nadciśnienie, ale także u których występuje ryzyko tego schorzenia obniża poziom cholesterolu reguluje procesy trawienne
Co jeść w diecie DASH?
polecane jest spożywanie chudego lub beztłuszczowego nabiału ilość spożywanego mięsa jest ograniczona do 1 lub 2 porcji dziennie – zalecane jest chude, białe mięso (najlepiej niesmażone – drób i ryby) 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie ważnym składnikiem diety DASH są orzechy i migdały (dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz błonnika) dieta powinna uwzględniać produkty zbożowe (z mąki pełnoziarnistej, czyli z pełnego przemiału) znaczne ograniczenie lub eliminacja słodzonych napojów gazowanych i słodyczy zmniejszenie spożycia sodu w diecie do 1500mg – w praktyce oznacza to 2/3 łyżeczki soli (ale uwaga niektóre produkty spożywcze naturalnie zawierają sód np. chleb żytni razowy ma 457 mg sodu w 100gramach – ta ilość powinna być uwzględniona w całkowitej dziennej podaży)
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom […]