Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne.
Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. Zalecany jest regularny (kilka razy w tygodniu) ruch o umiarkowanej intensywności.
Jeśli chodzi o sposób odżywiania to rekomendowana jest tzw. dieta DASH (dietery approaches to stop hypertenshion).
Dieta DASH jest polecana z kilku względów:
jest to dieta zrównoważona obniża ciśnienie tętnicze u osób u których zdiagnozowano nadciśnienie, ale także u których występuje ryzyko tego schorzenia obniża poziom cholesterolu reguluje procesy trawienne
Co jeść w diecie DASH?
polecane jest spożywanie chudego lub beztłuszczowego nabiału ilość spożywanego mięsa jest ograniczona do 1 lub 2 porcji dziennie – zalecane jest chude, białe mięso (najlepiej niesmażone – drób i ryby) 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie ważnym składnikiem diety DASH są orzechy i migdały (dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz błonnika) dieta powinna uwzględniać produkty zbożowe (z mąki pełnoziarnistej, czyli z pełnego przemiału) znaczne ograniczenie lub eliminacja słodzonych napojów gazowanych i słodyczy zmniejszenie spożycia sodu w diecie do 1500mg – w praktyce oznacza to 2/3 łyżeczki soli (ale uwaga niektóre produkty spożywcze naturalnie zawierają sód np. chleb żytni razowy ma 457 mg sodu w 100gramach – ta ilość powinna być uwzględniona w całkowitej dziennej podaży)
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]