Nadciśnienie tętnicze to choroba, o której dowiadujemy się najczęściej po 40 roku życia. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy aż 10 milionów Polaków. Gdy choroba zostaje zdiagnozowana to w zależności od jej zaawansowania wdrażane jest postępowanie niefarmakologiczne lub farmakologiczne.
Postępowanie niefarmakologiczne obejmuje zmianę stylu życia – aktywność i sposób odżywiania. Pierwszym zaleceniem jest zwykle obniżenie masy ciała, zaprzestanie konsumpcji alkoholu i rzucenie palenia tytoniu oraz zmniejszenie spożycia soli kuchennej. Zalecany jest regularny (kilka razy w tygodniu) ruch o umiarkowanej intensywności.
Jeśli chodzi o sposób odżywiania to rekomendowana jest tzw. dieta DASH (dietery approaches to stop hypertenshion).
Dieta DASH jest polecana z kilku względów:
jest to dieta zrównoważona obniża ciśnienie tętnicze u osób u których zdiagnozowano nadciśnienie, ale także u których występuje ryzyko tego schorzenia obniża poziom cholesterolu reguluje procesy trawienne
Co jeść w diecie DASH?
polecane jest spożywanie chudego lub beztłuszczowego nabiału ilość spożywanego mięsa jest ograniczona do 1 lub 2 porcji dziennie – zalecane jest chude, białe mięso (najlepiej niesmażone – drób i ryby) 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie ważnym składnikiem diety DASH są orzechy i migdały (dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz błonnika) dieta powinna uwzględniać produkty zbożowe (z mąki pełnoziarnistej, czyli z pełnego przemiału) znaczne ograniczenie lub eliminacja słodzonych napojów gazowanych i słodyczy zmniejszenie spożycia sodu w diecie do 1500mg – w praktyce oznacza to 2/3 łyżeczki soli (ale uwaga niektóre produkty spożywcze naturalnie zawierają sód np. chleb żytni razowy ma 457 mg sodu w 100gramach – ta ilość powinna być uwzględniona w całkowitej dziennej podaży)
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]