Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała?
Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne.
Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas w nastrój „barowy” warto sięgnąć własnie po orzechy włoskie.
A propos włoskie to niekoniecznie z Włoch – polska nazwa orzechów włoskich nie pochodzi od Włoch, tylko od Wołoszczyzny, krainy położonej w obrębie Rumunii, skąd orzech włoski dotarł na teren Polski.
Innymi orzechami, które i nazwą i kształtem nawiązują do organu obecnego w ludzkim ciele są orzechy nerkowca przez wiele osób uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata. Są bogate w tłuszcze, białko i cynk. Na ogół nerkowce je się w całości, prażone podaje się na przekąskę do napojów alkoholowych, do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są składnikiem wielu potraw kuchni
Mindfulness oznacza maksymalne zanurzenie w obecnej chwili i uważną obserwację ciała, umysłu i otoczenia podczas spożywania posiłku. Jest to zaprzeczenie sposobu, w jaki większość z nas podchodzi do jedzenia. Często jemy w biegu, bezrefleksyjnie przełykając kolejne kęsy pożywienia. Niektórzy jedzeniem zabijają nudę, smutek, niepowodzenia i traktują jako namiastkę miłości. Mindful eating umożliwia oddzielenie jedzenia od emocji, co kładzie kres kompulsywnemu objadaniu się i nocnym wizytom w lodówce. Mindful […]
Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać… Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów. Jak? A tak….. Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]