Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania ciasta (zwłaszcza drożdżowego) kremem orzechowym. Wszelkiego rodzaju pasty z orzechów doskonale przydadzą się przy tworzeniu kreatywnych deserów.
A my mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych pomysłów….
Domowy krem orzechowy
Składniki: 100 g orzechów laskowych HELIO 1/4 szklanki syropu z agawy 2 łyżki kakao 10 łyżek mleka
Przygotowanie: Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie umieść je w blenderze i blenduj do uzyskania pyłku (zajmie to około 5 minut). Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakołyk ma to do siebie, że szybko znika. Idealny do chleba i tostów.
Orzeszki w miodzie
Będą smakowały na tostach ze szklanką mleka. Można podać również z serami – brie, camembert etc. Idealne również do porannego muesli.
5 kromek chleba 80 gram miodu lipowego 20 gram ulubionych orzechów HELIO Przygotowanie:
Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.
Pasta orzechowo-słonecznikowa
Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich HELIO, 2/3 szklanki podprażanych pestek słonecznika HELIO, cebula, sól do smaku, pieprz, kiełki (ulubione) Orzechy i słonecznik namoczyć na 3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na chlebie z ulubionymi kiełkami np. lucerny lub rzeżuchy.
Małe, niepozorne ziarna słonecznika to dziś prawdziwe bogactwo naturalnych składników odżywczych. Zawierają ważne dla naszego zdrowia pierwiastki i witaminy, a także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zostały docenione przez Instytut Żywności i Żywienia i znalazły się w Piramidzie Zdrowego Żywienia… „Nasiona słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – […]
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę. Koktajl z suszonych śliwek 100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – […]