Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania ciasta (zwłaszcza drożdżowego) kremem orzechowym. Wszelkiego rodzaju pasty z orzechów doskonale przydadzą się przy tworzeniu kreatywnych deserów.
A my mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych pomysłów….
Domowy krem orzechowy
Składniki: 100 g orzechów laskowych HELIO 1/4 szklanki syropu z agawy 2 łyżki kakao 10 łyżek mleka
Przygotowanie: Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie umieść je w blenderze i blenduj do uzyskania pyłku (zajmie to około 5 minut). Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakołyk ma to do siebie, że szybko znika. Idealny do chleba i tostów.
Orzeszki w miodzie
Będą smakowały na tostach ze szklanką mleka. Można podać również z serami – brie, camembert etc. Idealne również do porannego muesli.
5 kromek chleba 80 gram miodu lipowego 20 gram ulubionych orzechów HELIO Przygotowanie:
Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.
Pasta orzechowo-słonecznikowa
Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich HELIO, 2/3 szklanki podprażanych pestek słonecznika HELIO, cebula, sól do smaku, pieprz, kiełki (ulubione) Orzechy i słonecznik namoczyć na 3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na chlebie z ulubionymi kiełkami np. lucerny lub rzeżuchy.
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]