Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania ciasta (zwłaszcza drożdżowego) kremem orzechowym. Wszelkiego rodzaju pasty z orzechów doskonale przydadzą się przy tworzeniu kreatywnych deserów.
A my mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych pomysłów….
Domowy krem orzechowy
Składniki: 100 g orzechów laskowych HELIO 1/4 szklanki syropu z agawy 2 łyżki kakao 10 łyżek mleka
Przygotowanie: Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie umieść je w blenderze i blenduj do uzyskania pyłku (zajmie to około 5 minut). Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakołyk ma to do siebie, że szybko znika. Idealny do chleba i tostów.
Orzeszki w miodzie
Będą smakowały na tostach ze szklanką mleka. Można podać również z serami – brie, camembert etc. Idealne również do porannego muesli.
5 kromek chleba 80 gram miodu lipowego 20 gram ulubionych orzechów HELIO Przygotowanie:
Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.
Pasta orzechowo-słonecznikowa
Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich HELIO, 2/3 szklanki podprażanych pestek słonecznika HELIO, cebula, sól do smaku, pieprz, kiełki (ulubione) Orzechy i słonecznik namoczyć na 3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na chlebie z ulubionymi kiełkami np. lucerny lub rzeżuchy.
Wraz z nadejściem jesieni musimy liczyć się z częstą zmianą pogody oraz wystawieniem naszego organizmu na działanie wiatru i deszczu. Gruba kurtka i ciepła czapka nie zawsze uchronią nas przed chorobą, dlatego warto zapoznać się z naszymi sposobami na zwiększenie odporności. Aktywność fizyczna Jedną z najlepszych metod na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. W zupełności wystarczy, że co najmniej 3 razy w tygodniu będziemy poświęcać 30 minut na ruch. Jeśli nie możemy poświęcić […]
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]