Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania ciasta (zwłaszcza drożdżowego) kremem orzechowym. Wszelkiego rodzaju pasty z orzechów doskonale przydadzą się przy tworzeniu kreatywnych deserów.
A my mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych pomysłów….
Domowy krem orzechowy
Składniki: 100 g orzechów laskowych HELIO 1/4 szklanki syropu z agawy 2 łyżki kakao 10 łyżek mleka
Przygotowanie: Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie umieść je w blenderze i blenduj do uzyskania pyłku (zajmie to około 5 minut). Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakołyk ma to do siebie, że szybko znika. Idealny do chleba i tostów.
Orzeszki w miodzie
Będą smakowały na tostach ze szklanką mleka. Można podać również z serami – brie, camembert etc. Idealne również do porannego muesli.
5 kromek chleba 80 gram miodu lipowego 20 gram ulubionych orzechów HELIO Przygotowanie:
Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.
Pasta orzechowo-słonecznikowa
Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich HELIO, 2/3 szklanki podprażanych pestek słonecznika HELIO, cebula, sól do smaku, pieprz, kiełki (ulubione) Orzechy i słonecznik namoczyć na 3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na chlebie z ulubionymi kiełkami np. lucerny lub rzeżuchy.
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]