Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce.
Potrzebne będą:
600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło (3 łyżki) orzechowa_panierka
Mięso drobiowe kroimy na plastry, formujemy medaliony, nacieramy przyprawami. Surowe jajko dokładnie mieszamy z winem. Medaliony obtaczamy w jajku wymieszanym z winem oraz orzechach. Na patelni roztapiamy masło, mięso smażymy nie dłużej niż 3,4 minuty (każda strona).
Do tego rodzaju panierki nadają się także orzechy włoskie czy płatki migdałowe. Mimo, że jako powinno „wiązać” orzechy do mięsa warto pamiętać nie tylko o obtoczeniu mięsa w panierce, ale o jej dociśnięciu do mięsa. Orzechowa panierka oczywiście nie musi zawierać alkoholu, który jest w przepisie powyżej, może za to smakować orzechami i np. startym parmezanem.
Zwolennikom kuchni azjatyckiej polecamy panierkę z orzeszkami ziemnymi (fistaszkami), które łatwo rozgniatają się w moździerzu.
Zamiast orzechów lub dla ich uzupełnienia możemy panierkę przygotować z sezamem, który oprócz dań kuchni azjatyckiej świetnie smakuje z rybami.
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]