Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce.
Potrzebne będą:
600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło (3 łyżki) orzechowa_panierka
Mięso drobiowe kroimy na plastry, formujemy medaliony, nacieramy przyprawami. Surowe jajko dokładnie mieszamy z winem. Medaliony obtaczamy w jajku wymieszanym z winem oraz orzechach. Na patelni roztapiamy masło, mięso smażymy nie dłużej niż 3,4 minuty (każda strona).
Do tego rodzaju panierki nadają się także orzechy włoskie czy płatki migdałowe. Mimo, że jako powinno „wiązać” orzechy do mięsa warto pamiętać nie tylko o obtoczeniu mięsa w panierce, ale o jej dociśnięciu do mięsa. Orzechowa panierka oczywiście nie musi zawierać alkoholu, który jest w przepisie powyżej, może za to smakować orzechami i np. startym parmezanem.
Zwolennikom kuchni azjatyckiej polecamy panierkę z orzeszkami ziemnymi (fistaszkami), które łatwo rozgniatają się w moździerzu.
Zamiast orzechów lub dla ich uzupełnienia możemy panierkę przygotować z sezamem, który oprócz dań kuchni azjatyckiej świetnie smakuje z rybami.
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia – zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura. Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne […]