Orzechowe panierki

Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce.

Potrzebne będą:

600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka)
pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO
jajko (surowe)
wytrawne wino (pół kieliszka)
do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło (3 łyżki)
orzechowa_panierka

Mięso drobiowe kroimy na plastry, formujemy medaliony, nacieramy przyprawami. Surowe jajko dokładnie mieszamy z winem. Medaliony obtaczamy w jajku wymieszanym z winem oraz orzechach. Na patelni roztapiamy masło, mięso smażymy nie dłużej niż 3,4 minuty (każda strona).

Do tego rodzaju panierki nadają się także orzechy włoskie czy płatki migdałowe. Mimo, że jako powinno „wiązać” orzechy do mięsa warto pamiętać nie tylko o obtoczeniu mięsa w panierce, ale o jej dociśnięciu do mięsa. Orzechowa panierka oczywiście nie musi zawierać alkoholu, który jest w przepisie powyżej, może za to smakować orzechami i np. startym parmezanem.

Zwolennikom kuchni azjatyckiej polecamy panierkę z orzeszkami ziemnymi (fistaszkami), które łatwo rozgniatają się w moździerzu.

Zamiast orzechów lub dla ich uzupełnienia możemy panierkę przygotować z sezamem, który oprócz dań kuchni azjatyckiej świetnie smakuje z rybami.

Udostępnij artykuł