Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce.
Potrzebne będą:
600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło (3 łyżki) orzechowa_panierka
Mięso drobiowe kroimy na plastry, formujemy medaliony, nacieramy przyprawami. Surowe jajko dokładnie mieszamy z winem. Medaliony obtaczamy w jajku wymieszanym z winem oraz orzechach. Na patelni roztapiamy masło, mięso smażymy nie dłużej niż 3,4 minuty (każda strona).
Do tego rodzaju panierki nadają się także orzechy włoskie czy płatki migdałowe. Mimo, że jako powinno „wiązać” orzechy do mięsa warto pamiętać nie tylko o obtoczeniu mięsa w panierce, ale o jej dociśnięciu do mięsa. Orzechowa panierka oczywiście nie musi zawierać alkoholu, który jest w przepisie powyżej, może za to smakować orzechami i np. startym parmezanem.
Zwolennikom kuchni azjatyckiej polecamy panierkę z orzeszkami ziemnymi (fistaszkami), które łatwo rozgniatają się w moździerzu.
Zamiast orzechów lub dla ich uzupełnienia możemy panierkę przygotować z sezamem, który oprócz dań kuchni azjatyckiej świetnie smakuje z rybami.
Mają charakterystyczne listki w kształcie serca, a jej kwiaty przypominają wystawny kielich. Owoce goldenberry są delikatnie pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominają miąższ pomidora, w smaku są słodko-kwaśne. W Polsce coraz popularniejsze są suszone owoce miechunki, które można kupić przez cały rok. Suszone owoce goldenberry HELIO Natura to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W „złotej jagodzie” znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki […]
Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów. Płatki owsiane z wody Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, […]
Biały cukier nie ma dobrej reputacji i ta zła reputacja ma swoje uzasadnienie. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu gwałtownie i w dużych ilościach – co skutkuje zakwaszeniem organizmu i utratą cennego wapnia. Wszyscy znamy skutki nadużywania rafinowanego cukru – otyłość, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, próchnica… Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego sięgnijmy np. po morele suszone HELIO Natura, które dzięki specjalnemu procesowi suszenia są słodsze od innych moreli suszonych dostępnych […]