Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce.
Potrzebne będą:
600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło (3 łyżki) orzechowa_panierka
Mięso drobiowe kroimy na plastry, formujemy medaliony, nacieramy przyprawami. Surowe jajko dokładnie mieszamy z winem. Medaliony obtaczamy w jajku wymieszanym z winem oraz orzechach. Na patelni roztapiamy masło, mięso smażymy nie dłużej niż 3,4 minuty (każda strona).
Do tego rodzaju panierki nadają się także orzechy włoskie czy płatki migdałowe. Mimo, że jako powinno „wiązać” orzechy do mięsa warto pamiętać nie tylko o obtoczeniu mięsa w panierce, ale o jej dociśnięciu do mięsa. Orzechowa panierka oczywiście nie musi zawierać alkoholu, który jest w przepisie powyżej, może za to smakować orzechami i np. startym parmezanem.
Zwolennikom kuchni azjatyckiej polecamy panierkę z orzeszkami ziemnymi (fistaszkami), które łatwo rozgniatają się w moździerzu.
Zamiast orzechów lub dla ich uzupełnienia możemy panierkę przygotować z sezamem, który oprócz dań kuchni azjatyckiej świetnie smakuje z rybami.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia. Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie. Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy […]
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]