Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić ich smak i wartości odżywcze, czyniąc je jeszcze bardziej wartościowymi dla organizmu.
Pestki dyni to małe, ale potężne ziarna, bogate w magnez, żelazo i cynk (1). Stanowią również doskonałe źródło białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla zdrowia serca (2). Ich chrupiąca konsystencja i delikatny orzechowy smak sprawiają, że wspaniale komponują się w różnorodnych sałatkach. Wypróbuj taką z grillowanym kurczakiem i pestkami dyni – połączenie soczystego kurczaka z chrupiącymi pestkami dyni tworzy danie pełne smaku i wartości odżywczych. Wystarczy ugrillować kawałki kurczaka, a następnie połączyć je z mieszanką sałat, pomidorem malinowym, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą pokrojoną w pióra. Całość można skropić delikatnym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego, a na koniec posypać chrupiącymi pestkami dyni.
Wartościowym i smakowitym dodatkiem do grillowej sałatki będą także pestki słonecznika. Słonecznik od Helio to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, miedzi i selenu. Selen działa jako przeciwutleniacz, wspomagając odporność organizmu, natomiast witamina E chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym (1). Ich lekka nuta orzechowa i chrupiąca struktura sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. Wypróbuj sałatkę z grillowanymi warzywami i pestkami słonecznika Helio. Do jej przygotowania wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, cebulę i pomidory, a następnie połącz je z roszponką, oliwkami, serem feta i pestkami słonecznika. Całość możesz polać delikatnym sosem na bazie octu balsamicznego i miodu.
Nie tylko pestki są wartościowym dodatkiem do sałatek grillowych. Sprawdzą się tutaj również orzechy np. orzechy nerkowca Helio, które są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, przede wszystkim jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (2). Zawierają także dużo magnezu, kluczowego dla zdrowia kości, oraz witaminy K, niezbędnej dla krzepnięcia krwi (1). Ich wyjątkowy smak i chrupiąca tekstura nadają sałatkom nie tylko wyjątkowego aromatu, ale również dodają wartości odżywczych, jak w sałatce z grillowanym łososiem. Wymieszaj listki szpinaku, kawałki pomarańczy, kawałki awokado i orzechy nerkowca. Całość skrop delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych ziół. Grillowany łosoś, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, wzbogacony jest o chrupiącą konsystencję orzechów nerkowca, tworząc niezwykle smaczną i zdrową kombinację.
Podsumowując, sałatki grillowe z dodatkami od Helio to doskonała opcja na letni obiad czy kolację. Dodając do nich pestki dyni, orzechy nerkowca i pestki słonecznika od Helio, nie tylko wzbogacamy ich smak, ale także dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przygotujcie swoje grille i delektujcie się zdrowymi, pełnymi smaku sałatkami!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka. Ruch to zdrowie! I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. […]
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]