Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać…
Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów.
Jak? A tak…..
Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu
Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie wartościowy jest ten zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
Ok. 30 g (mniej więcej garstka naszej dłoni) orzechów lub migdałów zaspokaja dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Orzechy w diecie to piękna skóra, mocne włosy, a także szczuplejsza talia. Orzechy mają sporo białka, a proteiny nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca
Ich smak to to, co w nich najlepsze
Orzechy trzeba odpowiednio przechowywać. Na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni. Tylko w suchym zaciemnionym miejscu. Wówczas smakują przepysznie.
Orzechy w diecie – czyli jak trzymać kalorie pod kontrolą
Muesli Dwa orzechy włoskie, dwie łyżki płatków owsianych, kilka rodzynek, suszonych śliwek, łyżeczka ziarenek słonecznika. Wieczorem wszystko zalej 100 ml gorącej wody i zostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. pół banana, i zjedz z chudym mlekiem, kefirem lub jogurtem bez cukru.
Kanapki mini-mini
Dwie kromki razowego chleba posmaruj twarożkiem z ulubionym warzywem, kiełkami oraz posyp orzeszkami pini.
Obiad do wyboru
Kurczak z migdałami -pierś kurczaka obłóż pokrojonymi migdałami. Upiecz bez tłuszczu (w folii). Podaj z purée z gotowanych warzyw.
Sałatka ze świeżą mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Podaj jako dodatek np. do ryby z grilla.
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym. Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, […]