Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać…
Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów.
Jak? A tak…..
Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu
Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie wartościowy jest ten zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
Ok. 30 g (mniej więcej garstka naszej dłoni) orzechów lub migdałów zaspokaja dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Orzechy w diecie to piękna skóra, mocne włosy, a także szczuplejsza talia. Orzechy mają sporo białka, a proteiny nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca
Ich smak to to, co w nich najlepsze
Orzechy trzeba odpowiednio przechowywać. Na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni. Tylko w suchym zaciemnionym miejscu. Wówczas smakują przepysznie.
Orzechy w diecie – czyli jak trzymać kalorie pod kontrolą
Muesli Dwa orzechy włoskie, dwie łyżki płatków owsianych, kilka rodzynek, suszonych śliwek, łyżeczka ziarenek słonecznika. Wieczorem wszystko zalej 100 ml gorącej wody i zostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. pół banana, i zjedz z chudym mlekiem, kefirem lub jogurtem bez cukru.
Kanapki mini-mini
Dwie kromki razowego chleba posmaruj twarożkiem z ulubionym warzywem, kiełkami oraz posyp orzeszkami pini.
Obiad do wyboru
Kurczak z migdałami -pierś kurczaka obłóż pokrojonymi migdałami. Upiecz bez tłuszczu (w folii). Podaj z purée z gotowanych warzyw.
Sałatka ze świeżą mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Podaj jako dodatek np. do ryby z grilla.
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować. Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania […]
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]