Przyznajemy się: po świętach przybyło nam w pasie :-). Domowa kuchnia świąteczna to „poezja na podniebieniu”, ale czas się odchudzać…
Większość osób na diecie odchudzającej bardzo często wyklucza suszone owoce i orzechy z jadłospisu. Zupełnie niepotrzebnie, umiejętnie wkomponowane w dietę mogą nie tylko nam pomoc utrzymać wagę, ale i schudnąć kilka kilogramów.
Jak? A tak…..
Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu
Kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie wartościowy jest ten zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
Ok. 30 g (mniej więcej garstka naszej dłoni) orzechów lub migdałów zaspokaja dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Orzechy w diecie to piękna skóra, mocne włosy, a także szczuplejsza talia. Orzechy mają sporo białka, a proteiny nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca
Ich smak to to, co w nich najlepsze
Orzechy trzeba odpowiednio przechowywać. Na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni. Tylko w suchym zaciemnionym miejscu. Wówczas smakują przepysznie.
Orzechy w diecie – czyli jak trzymać kalorie pod kontrolą
Muesli Dwa orzechy włoskie, dwie łyżki płatków owsianych, kilka rodzynek, suszonych śliwek, łyżeczka ziarenek słonecznika. Wieczorem wszystko zalej 100 ml gorącej wody i zostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. pół banana, i zjedz z chudym mlekiem, kefirem lub jogurtem bez cukru.
Kanapki mini-mini
Dwie kromki razowego chleba posmaruj twarożkiem z ulubionym warzywem, kiełkami oraz posyp orzeszkami pini.
Obiad do wyboru
Kurczak z migdałami -pierś kurczaka obłóż pokrojonymi migdałami. Upiecz bez tłuszczu (w folii). Podaj z purée z gotowanych warzyw.
Sałatka ze świeżą mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Podaj jako dodatek np. do ryby z grilla.
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]