Nasze swojskie Święta

Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci…..

Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich Saturnalii. Według tradycji powinniśmy spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok. W zależności od tradycji i regionu jest wiele różnych zestawów na tę okazję. Powinniśmy być dumni tak naprawdę z polskiej kuchni świątecznej. Potrawy z jej menu (pierogi, bigos, karpie, ciasta, a nawet kompot z suszu) nie mają sobie równych w Europie, a wielu obcokrajowców którzy osiedlili się w Polsce nie wyobraża sobie świąt bez pierogów, jak i makowca

Polecamy Wam sprawdzone przez nas domowe przepisy na szybki piernik z bakaliami i makowiec. Smacznych Świąt!

Szybki piernik z bakaliami, udekorowany kandyzowanymi owocami i migdałami. Możecie upiec go teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do Świąt.

Składniki:

350g miodu
120g cukru
200g masła
2 jaja
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
500g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
125ml mleka
100g skórki pomarańczowej HELIO
150g skórki cytrynowej HELIO
100g posiekanych orzechów
100g płatków migdałowych HELIO
100g wiśni kandyzowanych
Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszać z orzechami i łyżką mąki. Odstawić na bok.
Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.)
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.

Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią

Makowiec na biało

Makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.

Składniki:

Masa makowa:

Puszka masy makowej HELIO
Biszkopt:

4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej

Lukier:

250g cukru pudru
5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

kandyzowane owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po żółtku. Następnie dodać masę makową, parę kropli aromatu,
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie z masą makową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 20min. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie. Udekorować lukrem, owocami, cukrem pudrem- tym co lubicie

Udostępnij artykuł