Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci…..
Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich Saturnalii. Według tradycji powinniśmy spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok. W zależności od tradycji i regionu jest wiele różnych zestawów na tę okazję. Powinniśmy być dumni tak naprawdę z polskiej kuchni świątecznej. Potrawy z jej menu (pierogi, bigos, karpie, ciasta, a nawet kompot z suszu) nie mają sobie równych w Europie, a wielu obcokrajowców którzy osiedlili się w Polsce nie wyobraża sobie świąt bez pierogów, jak i makowca
Polecamy Wam sprawdzone przez nas domowe przepisy na szybki piernik z bakaliami i makowiec. Smacznych Świąt!
Szybki piernik z bakaliami, udekorowany kandyzowanymi owocami i migdałami. Możecie upiec go teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do Świąt.
Składniki:
350g miodu 120g cukru 200g masła 2 jaja 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 500g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 125ml mleka 100g skórki pomarańczowej HELIO 150g skórki cytrynowej HELIO 100g posiekanych orzechów 100g płatków migdałowych HELIO 100g wiśni kandyzowanych Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszać z orzechami i łyżką mąki. Odstawić na bok. Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.) Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią
Makowiec na biało
Makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Masa makowa:
Puszka masy makowej HELIO Biszkopt:
4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Lukier:
250g cukru pudru 5 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo:
kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po żółtku. Następnie dodać masę makową, parę kropli aromatu, Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie z masą makową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 20min. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie. Udekorować lukrem, owocami, cukrem pudrem- tym co lubicie
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym? Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno- zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta […]
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]