Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci…..
Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich Saturnalii. Według tradycji powinniśmy spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok. W zależności od tradycji i regionu jest wiele różnych zestawów na tę okazję. Powinniśmy być dumni tak naprawdę z polskiej kuchni świątecznej. Potrawy z jej menu (pierogi, bigos, karpie, ciasta, a nawet kompot z suszu) nie mają sobie równych w Europie, a wielu obcokrajowców którzy osiedlili się w Polsce nie wyobraża sobie świąt bez pierogów, jak i makowca
Polecamy Wam sprawdzone przez nas domowe przepisy na szybki piernik z bakaliami i makowiec. Smacznych Świąt!
Szybki piernik z bakaliami, udekorowany kandyzowanymi owocami i migdałami. Możecie upiec go teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do Świąt.
Składniki:
350g miodu 120g cukru 200g masła 2 jaja 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 500g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 125ml mleka 100g skórki pomarańczowej HELIO 150g skórki cytrynowej HELIO 100g posiekanych orzechów 100g płatków migdałowych HELIO 100g wiśni kandyzowanych Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszać z orzechami i łyżką mąki. Odstawić na bok. Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.) Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią
Makowiec na biało
Makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Masa makowa:
Puszka masy makowej HELIO Biszkopt:
4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Lukier:
250g cukru pudru 5 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo:
kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po żółtku. Następnie dodać masę makową, parę kropli aromatu, Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie z masą makową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 20min. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie. Udekorować lukrem, owocami, cukrem pudrem- tym co lubicie
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
W sklepach możemy bez trudu znaleźć różnego rodzaju batoniki musli, ale my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania pożywnych i zdrowych batoników – satysfakcja gwarantowana, a oprócz tego sporo witamin z grupy B, potas, cynk, magnez i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Taki batonik to świetny podwieczorek, drugie śniadanie lub „zastrzyk” energii po treningu. Takie domowe słodycze można dowolnie „personalizować” – wystarczy dodać odpowiednie dodatki i zamienić np. rodzynki na żurawinę suszoną oraz dorzucić […]