Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci…..
Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich Saturnalii. Według tradycji powinniśmy spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok. W zależności od tradycji i regionu jest wiele różnych zestawów na tę okazję. Powinniśmy być dumni tak naprawdę z polskiej kuchni świątecznej. Potrawy z jej menu (pierogi, bigos, karpie, ciasta, a nawet kompot z suszu) nie mają sobie równych w Europie, a wielu obcokrajowców którzy osiedlili się w Polsce nie wyobraża sobie świąt bez pierogów, jak i makowca
Polecamy Wam sprawdzone przez nas domowe przepisy na szybki piernik z bakaliami i makowiec. Smacznych Świąt!
Szybki piernik z bakaliami, udekorowany kandyzowanymi owocami i migdałami. Możecie upiec go teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do Świąt.
Składniki:
350g miodu 120g cukru 200g masła 2 jaja 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 500g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 125ml mleka 100g skórki pomarańczowej HELIO 150g skórki cytrynowej HELIO 100g posiekanych orzechów 100g płatków migdałowych HELIO 100g wiśni kandyzowanych Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszać z orzechami i łyżką mąki. Odstawić na bok. Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.) Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią
Makowiec na biało
Makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Masa makowa:
Puszka masy makowej HELIO Biszkopt:
4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Lukier:
250g cukru pudru 5 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo:
kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po żółtku. Następnie dodać masę makową, parę kropli aromatu, Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie z masą makową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 20min. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie. Udekorować lukrem, owocami, cukrem pudrem- tym co lubicie
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]
Każdy wie, że 2+2=4, ale czasem trzeba liczyć się z trudniejszymi równaniami! I choć mózg trzeba stale ćwiczyć, rozwiązując różnorodne i skomplikowane zadania – nie tylko matematyczne ;-), to ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy do naszego „centrum dowodzenia” m.in. kwasy omega 3 i witaminy z grupy B! A te wszystkie cenne składniki odżywcze, znajdziemy naturalnie… w orzechach HELIO Natura! Gry logiczne, zadania matematyczne, krzyżówki, puzzle… By nasz mózg był […]
Sport, a korzyści dla zdrowia Wiosna to idealny czas, aby w naszym codziennym życiu pojawiło się więcej ruchu. Sport na świeżym powietrzu to jeden z lepszych wyborów, dzięki którym pozostaniemy na dłużej w pełni sił i witalności [1]. To także doskonałe rozwiązanie na spędzenie wolnego czasu z najbliższymi lub zrelaksowanie się po dniu pełnym wrażeń i obowiązków. Świetnym pomysłem będzie długi spacer, zabawy w ogrodzie lub wycieczka rowerowa w otoczeniu natury, która z dnia […]