Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały…
Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. Z kolei suszone śliwki to źródło witamin A, E, B6, potasu, miedzi i błonnika[1], dlatego warto, by przyrządzony na ich bazie kompot gościł w naszym menu nie tylko w święta, ale także po świętach, a najlepiej – przez cały rok! W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy bowiem docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i zamiast sięgać po napoje gazowane, często słodzone cukrem, z niską zawartością witamin i składników mineralnych – lepiej na stałe wpisać kompot z suszu do naszej codziennej diety.
W porównaniu do zimnych napojów – ciepły, domowy kompot bez żadnych dodatków, ugotowany tylko z najlepszych suszonych owoców HELIO najlepiej zadba o nasze zdrowie! Dzięki najwyższej jakości mieszance kompotowej HELIO, skomponowanej z pysznych, mięsistych, pozbawionych pestek – śliwek, moreli, daktyli, jabłek i gruszek – otrzymamy pełen cennych walorów odżywczych aromatyczny napój, który ugasi nasze pragnienie, przyspieszy trawienie, poprawi samopoczucie i… pozytywnie wpłynie na zdrowie całej naszej rodziny – zwłaszcza w zimowych miesiącach 😉
Przygotowanie smacznego i zdrowego kompotu z suszu jest dziecinnie proste: wystarczy zalać wrzącą wodą suszone owoce z mieszanki HELIO i odstawić na 2 – 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. Następnie, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, a na koniec doprawiamy miodem, goździkami i cynamonem – w zależności od gustu.
Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe Klimaty:
Źródło:
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Wielkanoc nie ma co ukrywać sprzyja przejedzeniu – mięsa, ciasta, czekoladowe zajączki, króliczki i baranki kuszą ze wszystkich stron. Jeśli nie chcemy podzielić losu smoka wawelskiego trzeba zachować umiar, ale jak to zrobić…J? Jeśli chcemy pofolgować sobie kulinarnie w Wielkanoc to nie zapomnijmy o błonniku, który pomoże przetrawić zjedzone pyszności. Dziennie zapotrzebowanie na błonnik w zależności od wagi wynosi od 25 do 40 gram. Pamiętajmy o tym, aby na wielkanocnym stole nie zabrakło warzyw (najlepiej wybierać […]
Waniliowe, truskawkowe ale i chałwowe, makowe, bakaliowe, pistacjowe, malaga….. Na patyku i w wafelku. Kupione albo zrobione samodzielnie… Lody. Deser ponadczasowy, zawsze modny. Kosmopolita, który bywa dzieckiem:) Bo to z młodzieńczych lat pamiętamy wyprawy do sklepu po nasze wymarzone smaki dzieciństwa…. Domowe lody bakaliowe Potrzebujemy: pół litra mleka (3,2 % tłuszczu), śmietankę kremówkę – opakowanie ok. 250 ml, 6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy […]