Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały…
Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. Z kolei suszone śliwki to źródło witamin A, E, B6, potasu, miedzi i błonnika[1], dlatego warto, by przyrządzony na ich bazie kompot gościł w naszym menu nie tylko w święta, ale także po świętach, a najlepiej – przez cały rok! W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy bowiem docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i zamiast sięgać po napoje gazowane, często słodzone cukrem, z niską zawartością witamin i składników mineralnych – lepiej na stałe wpisać kompot z suszu do naszej codziennej diety.
W porównaniu do zimnych napojów – ciepły, domowy kompot bez żadnych dodatków, ugotowany tylko z najlepszych suszonych owoców HELIO najlepiej zadba o nasze zdrowie! Dzięki najwyższej jakości mieszance kompotowej HELIO, skomponowanej z pysznych, mięsistych, pozbawionych pestek – śliwek, moreli, daktyli, jabłek i gruszek – otrzymamy pełen cennych walorów odżywczych aromatyczny napój, który ugasi nasze pragnienie, przyspieszy trawienie, poprawi samopoczucie i… pozytywnie wpłynie na zdrowie całej naszej rodziny – zwłaszcza w zimowych miesiącach 😉
Przygotowanie smacznego i zdrowego kompotu z suszu jest dziecinnie proste: wystarczy zalać wrzącą wodą suszone owoce z mieszanki HELIO i odstawić na 2 – 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. Następnie, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, a na koniec doprawiamy miodem, goździkami i cynamonem – w zależności od gustu.
Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe Klimaty:
Źródło:
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]
Kuchnia azjatycka ma w Polsce stale rosnącą grupę zwolenników: czy jest spowodowane samymi głównymi składnikami, które są używane do przygotowania potraw czy może raczej przyprawami i sosami, które nadają daniom innych od znanych nam od dzieciństwa smaków – tego nie wiemy (choć sami uwielbiamy azjatyckie pasty i sosy). Wiemy za to, że kuchnia azjatycka lubuje się w wykorzystywaniu nasion i orzechów. I żeby nie być gołosłownym np. sezam jest używany w całości jako panierka lub […]