Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały…
Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. Z kolei suszone śliwki to źródło witamin A, E, B6, potasu, miedzi i błonnika[1], dlatego warto, by przyrządzony na ich bazie kompot gościł w naszym menu nie tylko w święta, ale także po świętach, a najlepiej – przez cały rok! W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy bowiem docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i zamiast sięgać po napoje gazowane, często słodzone cukrem, z niską zawartością witamin i składników mineralnych – lepiej na stałe wpisać kompot z suszu do naszej codziennej diety.
W porównaniu do zimnych napojów – ciepły, domowy kompot bez żadnych dodatków, ugotowany tylko z najlepszych suszonych owoców HELIO najlepiej zadba o nasze zdrowie! Dzięki najwyższej jakości mieszance kompotowej HELIO, skomponowanej z pysznych, mięsistych, pozbawionych pestek – śliwek, moreli, daktyli, jabłek i gruszek – otrzymamy pełen cennych walorów odżywczych aromatyczny napój, który ugasi nasze pragnienie, przyspieszy trawienie, poprawi samopoczucie i… pozytywnie wpłynie na zdrowie całej naszej rodziny – zwłaszcza w zimowych miesiącach 😉
Przygotowanie smacznego i zdrowego kompotu z suszu jest dziecinnie proste: wystarczy zalać wrzącą wodą suszone owoce z mieszanki HELIO i odstawić na 2 – 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. Następnie, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, a na koniec doprawiamy miodem, goździkami i cynamonem – w zależności od gustu.
Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe Klimaty:
Źródło:
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego. Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach. Słowem kluczem jest […]
Wiosna zawitała u nas na dobre. Często wraz z jej nadejściem czujemy przypływ motywacji do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Chcemy odżywiać się zdrowo i czuć się lekko – w końcu to dobry moment na przygotowanie sylwetki do upragnionego lata. Odpuść stosowanie detoksów, głodówek czy diet sokowych. Z oczyszczaniem organizmu doskonale radzą sobie Twoje narządy – Ty zadbaj o to, aby dostarczyć im wszystkiego co niezbędne, spożywając zbilansowane i urozmaicone posiłki. Jak […]
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]