Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały…
Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. Z kolei suszone śliwki to źródło witamin A, E, B6, potasu, miedzi i błonnika[1], dlatego warto, by przyrządzony na ich bazie kompot gościł w naszym menu nie tylko w święta, ale także po świętach, a najlepiej – przez cały rok! W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy bowiem docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i zamiast sięgać po napoje gazowane, często słodzone cukrem, z niską zawartością witamin i składników mineralnych – lepiej na stałe wpisać kompot z suszu do naszej codziennej diety.
W porównaniu do zimnych napojów – ciepły, domowy kompot bez żadnych dodatków, ugotowany tylko z najlepszych suszonych owoców HELIO najlepiej zadba o nasze zdrowie! Dzięki najwyższej jakości mieszance kompotowej HELIO, skomponowanej z pysznych, mięsistych, pozbawionych pestek – śliwek, moreli, daktyli, jabłek i gruszek – otrzymamy pełen cennych walorów odżywczych aromatyczny napój, który ugasi nasze pragnienie, przyspieszy trawienie, poprawi samopoczucie i… pozytywnie wpłynie na zdrowie całej naszej rodziny – zwłaszcza w zimowych miesiącach 😉
Przygotowanie smacznego i zdrowego kompotu z suszu jest dziecinnie proste: wystarczy zalać wrzącą wodą suszone owoce z mieszanki HELIO i odstawić na 2 – 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. Następnie, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, a na koniec doprawiamy miodem, goździkami i cynamonem – w zależności od gustu.
Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe Klimaty:
Źródło:
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]
Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy […]
Nieregularne spożywanie posiłków, za dużo słodyczy i fast foodów, za mało ruchu… To tylko niektóre przyczyny odkładania się tłuszczu w okolicach talii. Jeśli szukasz sprawdzonych sposobów na płaski brzuch, najpierw zastanów się nad swoimi dotychczasowymi nawykami żywieniowymi i dokonaj zmian w codziennym menu… najlepiej z HELIO 🙂 1. Jedz regularnie Odpowiednia, dobrze urozmaicona dieta to podstawa, dlatego zaplanuj swój dzień tak, by znalazło się w Twoim menu 4- 5 […]