Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały…
Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. Z kolei suszone śliwki to źródło witamin A, E, B6, potasu, miedzi i błonnika[1], dlatego warto, by przyrządzony na ich bazie kompot gościł w naszym menu nie tylko w święta, ale także po świętach, a najlepiej – przez cały rok! W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy bowiem docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i zamiast sięgać po napoje gazowane, często słodzone cukrem, z niską zawartością witamin i składników mineralnych – lepiej na stałe wpisać kompot z suszu do naszej codziennej diety.
W porównaniu do zimnych napojów – ciepły, domowy kompot bez żadnych dodatków, ugotowany tylko z najlepszych suszonych owoców HELIO najlepiej zadba o nasze zdrowie! Dzięki najwyższej jakości mieszance kompotowej HELIO, skomponowanej z pysznych, mięsistych, pozbawionych pestek – śliwek, moreli, daktyli, jabłek i gruszek – otrzymamy pełen cennych walorów odżywczych aromatyczny napój, który ugasi nasze pragnienie, przyspieszy trawienie, poprawi samopoczucie i… pozytywnie wpłynie na zdrowie całej naszej rodziny – zwłaszcza w zimowych miesiącach 😉
Przygotowanie smacznego i zdrowego kompotu z suszu jest dziecinnie proste: wystarczy zalać wrzącą wodą suszone owoce z mieszanki HELIO i odstawić na 2 – 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. Następnie, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut, odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia, a na koniec doprawiamy miodem, goździkami i cynamonem – w zależności od gustu.
Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe Klimaty:
Źródło:
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]