Prawie połowa karnawału za nami, ale przed nami jeszcze kilka weekendów z balami, dyskotekami i domówkami. Pytanie nurtujące wiele osób: co zaserwować, aby się nie napracować :-), a jednocześnie zaskoczyć gości? My mamy 2 łatwe w przyrządzeniu przepisy oraz kilka niezawodnych propozycji wybranych spośród produktów HELIO.
Koreczki z bagietki
Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, 2 jajka na twardo, ogórek konserwowy, 8 anchoice
Wykonanie: Bagietkę posmaruj masłem. Mięso wymieszaj z jajkiem, drobno posiekaną cebulą i kaparami, dopraw solą i sosem tabasco i nałóż na kromki bagietki. Następnie ułóż na tym plasterek jajka na twardo, plasterek ogórka konserwowego i anchois. Wszystko nabij na wykałaczkę.
Grzanki z pyszną pastą
Składniki (na 8 porcji): 8 kromek białego pieczywa, 3 gałązki bazylii, 2 ząbki czosnku, 12 orzechów włoskich, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, 10 dag żółtego sera
Wykonanie: Kromki chleba podrumień w tosterze. Gałązki bazylii opłucz, oderwij listki, drobno posiekaj i zmiksuj z oliwa z oliwek. Czosnek obierz, zmiażdż i utrzyj z bazylią. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Przypraw do smaku. Pastą posmaruj ciepłe grzanki. Każdą posyp startym, żółtym serem.
Wśród naszych produktów jest sporo propozycji, które mogą zostać wykorzystane jako karnawałowa przekąska – wybraliśmy te, które trafią chyba we wszystkie kulinarne gusta.
Dla fanów słodyczy
Morele suszone HELIO Natura powstały w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów na naturalną, mało przetworzoną żywność, która nie zawiera konserwantów – morele suszone HELIO Natura to produkt, do którego nie dodano typowych dla tych gatunków konserwantów używanych w produkcji owoców suszonych, tj. dwutlenku siarki – E220 (m.in. z tego powodu są rekomendowane w diecie alergików oraz astmatyków). Suszone morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Dla fanów smaków słodko-kwaśnych
W smaku owoce goldenberry HELIO Natura są słodko-kwaśne. Smak nowości HELIO Natura rozwija się powoli: najpierw czujemy nutę słodką, przechodzącą w smak neutralny, aby po chwili poczuć lekko kwaskowy posmak. Całość stanowi bardzo ciekawe połączenie, któremu towarzyszy pobudzający aromat. Goldenberry HELIO Natura znajdzie wielorakie zastosowanie w zdrowym jadłospisie. Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. Nowość HELIO Natura to 304 kcal w 100 gramach smakołyku, a przy tym źródło białka. Warto ją dodać do porannych płatków owsianych czy musli oraz zabrać do pracy czy na uczelnię. To ostatnie umożliwi niewielkie (60g) i praktyczne opakowanie strunowe, które wydłuży okres świeżości produktu.
Popularny na całym świecie popcorn to ziarna pękającej kukurydzy, starannie wyselekcjonowane i uprzednio wysuszone. Przygotowanie tej smacznej przekąski od HELIO jest wyjątkowo łatwe i szybkie – wystarczy z foliowego opakowania wyciągnąć papierową torebkę i włożyć do mikrofalówki na 2-4 minuty (zależnie od ustawionej mocy mikrofalówki). Po wyjęciu z mikrofali możemy zacząć seans z pysznym popcornem i jego nieodłącznym „kinowym” aromatem. Nowościami HELIO możemy zajadać się bezpośrednio z torebki, a do tego nie musimy zmywać naczyń. Dla fanów łagodniejszych smaków proponujemy popcorn HELIO o smaku maślanym.
Dla fanów smaków pikantnych.
Orzeszki ziemne w cieście od HELIO to podwójna dawka chrupania – idealne połączenie dorodnych orzeszków ziemnych i chrupiącej skorupki z pikantnego ciasta. Dzięki zastosowaniu różnych przypraw każdy znajdzie coś dla siebie – dla lubiących pikantny paprykowy smak proponujemy orzeszki w cieście Chili, a wielbicielom ostrych smaków z nutą Dalekiego Wschodu polecamy orzeszki w cieście Wasabi.
Orzeszki HELIO to doskonały pomysł na szybką i łatwą przekąskę podczas karnawałowych spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy tylko wysypać do miseczek i już po chwili nasi goście są rozgrzani i gotowi do świetnej zabawy. Ostre skorupki orzeszków z pewnością dodadzą odrobiny pikanterii każdemu spotkaniu, nawet przy największych mrozach. Choć orzeszki ziemne HELIO w cieście Chili lub Wasabi to przede wszystkim doskonała przekąska, możemy zastosować je także jako oryginalny, chrupiący dodatek do sałatek i mięs. Polecamy przygotować sałatkę ze szpinaku, sera feta i orzeszków HELIO Snack w cieście Chili z sosem balsamicznym, lub klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem orzeszków HELIO Snack w cieście Wasabi.
Orzeszki ziemne w cieście Chili – to propozycja dla wielbicieli lekko pikantnego smaku. I choć papryka chili jest uważana za najostrzejszą na świecie, to w połączeniu z delikatnym smakiem orzecha ziemnego tworzy idealny duet. Chili zawiera w sobie kapsaicynę, której zawdzięcza swój ostry smak. W chili znajdują się także witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, fosfor i cynk. Papryka chili zmniejsza również apetyt, dzięki czemu wspomaga utratę wagi. Porcja (30g) orzeszków ziemnych HELIO w cieście Chili to 160 kcal.
Orzeszki ziemne w cieście Wasabi – to idealna przekąska dla wszystkich wielbicieli naprawdę ostrych smaków. Wasabi z powodu swojego ostrego i piekącego smaku nazywane jest „łzami samuraja”. Jednak połączenie z chrupiącym orzechem nieco zimniejsza jego ostrość. Wasabi to roślina rosnąca w Japonii od ponad 1000 lat, która po przetworzeniu zamienia się w zieloną pastę, stąd barwa orzeszków. Poza oryginalnymi walorami smakowymi wasabi zawiera wiele składników wpływających pozytywnie na nasze zdrowie, m.in. żelazo, wapń, witaminę C i substancje bakterio- i grzybobójcze. Wasabi łagodzi zaburzenia trawienne, stosuje się je także przy przeziębieniach, zakażeniach i bólach. Porcja (30g) orzeszków ziemnych HELIO w cieście Wasabi to tylko 153 kcal.
Wraz z nadejściem jesieni musimy liczyć się z częstą zmianą pogody oraz wystawieniem naszego organizmu na działanie wiatru i deszczu. Gruba kurtka i ciepła czapka nie zawsze uchronią nas przed chorobą, dlatego warto zapoznać się z naszymi sposobami na zwiększenie odporności. Aktywność fizyczna Jedną z najlepszych metod na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. W zupełności wystarczy, że co najmniej 3 razy w tygodniu będziemy poświęcać 30 minut na ruch. Jeśli nie możemy poświęcić […]
Orzechy, bakalie oraz owoce nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem i kulinariami. Jednak jest kilka zastosowań tych darów natury, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście. Farba drukarska z orzecha włoskiego Olej orzechowy (z orzecha włoskiego) jest nie tylko jadalny, ale służy także do wyrobu wysokiej jakości mydła, tuszu, farby drukarskiej, portretowych farb olejnych i lakierów. (Orzechowe lakiery dodają farbom przejrzystości i głębi). Liny z banana Banan manilski to roślina uprawiana w wielu krajach charakteryzujących […]
Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym. […]