Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna.
Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Poniżej przedstawiamy te z nich, które najlepiej pasują do danego rodzaju diety.
Jeśli głównym celem naszej diety jest zdrowe funkcjonowanie organizmu, zaleca się spożywanie śliwek kalifornijskich. Owoce te są nieocenione w walce ze stresem i złym cholesterolem. Są bogate w substancje, które zapewniają nie tylko lepszą pracę układu sercowego, ale również pozytywnie wpływają na nasz umysł, zwiększają koncentrację i możliwości zapamiętywania. Sprawdzają się podczas nauki oraz intensywnej pracy umysłowej.
W przypadku diety odchudzającej najlepsze są migdały. To ze względu na wysoką zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit, poprawia trawienie i daje uczucie sytości, a co za tym idzie zmniejsza nasz głód. Jest więc bardzo pomocny przy zrzucaniu kilogramów. Produkty bogate w błonnik często nazywane są „produktami z ujemnymi kaloriami”. Oczywiście nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej – pojęcie to odnosi się jednak do tych produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. A im więcej błonnika znajdzie się w naszej diecie, tym mniej kalorii przyswoimy i w rezultacie uzyskamy wyższy deficyt energetyczny. Alternatywą dla migdałów mogą być np. owoce leśne.
Z kolei przy aktywnym trybie życia i budowaniu masy mięśniowej, zaleca się produkty bogate w białko – takimi są na przykład orzechy. Szczególnie polecane są orzechy nerkowca, włoskie oraz pistacje, które oprócz wysokiej zawartości białka, cechują się również dobrym bilansem zdrowych kwasów tłuszczowych. Orzechy zawierają również niewielkie ilości węglowodanów i są bogate w witaminy i minerały sprzyjające każdej diecie. A wysoka zawartość zdrowych tłuszczy, pomaga w przyswajaniu witamin przez organizm.
Szczególnie polecamy jednak mixy bakalii i owoców, ponieważ potrzebujemy różnych składników odżywczych, by cieszyć się pełnią zdrowia i sprawnością organizmu. Różnorodność zawartych w miksach witamin, minerałów i makroskładników pomoże utrzymać nasz organizm w najlepszej kondycji.
Jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne! Im więcej kolorów w naszej diecie- tym więcej witamin i cennych składników otrzyma nasz organizm! Kolory mają moc- zielony- relaksuje i dodaje energii, pomarańczowy- pozytywnie wpływa na zdrowie, czerwony- wzmacnia siły… Dlatego warto jeść kolorowo, zdrowo i ze smakiem- najlepiej z HELIO! Sprawdź, jakich kolorów brakuje w Twojej diecie i wypełnij swoje codzienne menu smakowitą paletą barw! Kolor zielony- relaksuje […]
Początek roku szkolnego to czas powrotu do intensywnego rytmu dnia – wczesne pobudki, zajęcia, prace domowe, treningi. Wielu rodziców zauważa, że ich dzieci po kilku godzinach w szkole czują się zmęczone, mają trudności z koncentracją i spadki energii. Czy można temu zapobiec? Tak – odpowiednio skomponowana dieta może być tu ogromnym wsparciem. W rozmowie z Mileną Nosek, Dietetykiem Klinicznym i Psychodietetykiem, porozmawiamy o tym, jak komponować śniadania i przekąski, które […]
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]