Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna.
Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Poniżej przedstawiamy te z nich, które najlepiej pasują do danego rodzaju diety.
Jeśli głównym celem naszej diety jest zdrowe funkcjonowanie organizmu, zaleca się spożywanie śliwek kalifornijskich. Owoce te są nieocenione w walce ze stresem i złym cholesterolem. Są bogate w substancje, które zapewniają nie tylko lepszą pracę układu sercowego, ale również pozytywnie wpływają na nasz umysł, zwiększają koncentrację i możliwości zapamiętywania. Sprawdzają się podczas nauki oraz intensywnej pracy umysłowej.
W przypadku diety odchudzającej najlepsze są migdały. To ze względu na wysoką zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit, poprawia trawienie i daje uczucie sytości, a co za tym idzie zmniejsza nasz głód. Jest więc bardzo pomocny przy zrzucaniu kilogramów. Produkty bogate w błonnik często nazywane są „produktami z ujemnymi kaloriami”. Oczywiście nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej – pojęcie to odnosi się jednak do tych produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. A im więcej błonnika znajdzie się w naszej diecie, tym mniej kalorii przyswoimy i w rezultacie uzyskamy wyższy deficyt energetyczny. Alternatywą dla migdałów mogą być np. owoce leśne.
Z kolei przy aktywnym trybie życia i budowaniu masy mięśniowej, zaleca się produkty bogate w białko – takimi są na przykład orzechy. Szczególnie polecane są orzechy nerkowca, włoskie oraz pistacje, które oprócz wysokiej zawartości białka, cechują się również dobrym bilansem zdrowych kwasów tłuszczowych. Orzechy zawierają również niewielkie ilości węglowodanów i są bogate w witaminy i minerały sprzyjające każdej diecie. A wysoka zawartość zdrowych tłuszczy, pomaga w przyswajaniu witamin przez organizm.
Szczególnie polecamy jednak mixy bakalii i owoców, ponieważ potrzebujemy różnych składników odżywczych, by cieszyć się pełnią zdrowia i sprawnością organizmu. Różnorodność zawartych w miksach witamin, minerałów i makroskładników pomoże utrzymać nasz organizm w najlepszej kondycji.
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]