Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna.
Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Poniżej przedstawiamy te z nich, które najlepiej pasują do danego rodzaju diety.
Jeśli głównym celem naszej diety jest zdrowe funkcjonowanie organizmu, zaleca się spożywanie śliwek kalifornijskich. Owoce te są nieocenione w walce ze stresem i złym cholesterolem. Są bogate w substancje, które zapewniają nie tylko lepszą pracę układu sercowego, ale również pozytywnie wpływają na nasz umysł, zwiększają koncentrację i możliwości zapamiętywania. Sprawdzają się podczas nauki oraz intensywnej pracy umysłowej.
W przypadku diety odchudzającej najlepsze są migdały. To ze względu na wysoką zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit, poprawia trawienie i daje uczucie sytości, a co za tym idzie zmniejsza nasz głód. Jest więc bardzo pomocny przy zrzucaniu kilogramów. Produkty bogate w błonnik często nazywane są „produktami z ujemnymi kaloriami”. Oczywiście nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej – pojęcie to odnosi się jednak do tych produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. A im więcej błonnika znajdzie się w naszej diecie, tym mniej kalorii przyswoimy i w rezultacie uzyskamy wyższy deficyt energetyczny. Alternatywą dla migdałów mogą być np. owoce leśne.
Z kolei przy aktywnym trybie życia i budowaniu masy mięśniowej, zaleca się produkty bogate w białko – takimi są na przykład orzechy. Szczególnie polecane są orzechy nerkowca, włoskie oraz pistacje, które oprócz wysokiej zawartości białka, cechują się również dobrym bilansem zdrowych kwasów tłuszczowych. Orzechy zawierają również niewielkie ilości węglowodanów i są bogate w witaminy i minerały sprzyjające każdej diecie. A wysoka zawartość zdrowych tłuszczy, pomaga w przyswajaniu witamin przez organizm.
Szczególnie polecamy jednak mixy bakalii i owoców, ponieważ potrzebujemy różnych składników odżywczych, by cieszyć się pełnią zdrowia i sprawnością organizmu. Różnorodność zawartych w miksach witamin, minerałów i makroskładników pomoże utrzymać nasz organizm w najlepszej kondycji.
Domowe słodycze znikają w podejrzanie szybkim tempie. Któż z nas nie pamięta domowych krówek, faworków, a nawet czekolady? Obecnie mimo ogromnego wyboru słodkości w sklepach, renesans przeżywają słodycze wykonywane w zaciszu domowej kuchni….Dlaczego? Bo doceniamy stare przepisy i domowe smaki, bo jedzenie tych słodyczy łączy się ze wspomnieniami, bo wreszcie mamy okazje przygotować coś własnego i pysznego…. Krówki domowe to zresztą świetna lekcja fizyki i okazja do bycia razem z dziećmi […]
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca wpływa na zmniejszenie wydzielania witaminy D przez organizm, a my odczuwamy brak energii i chęci do działania. Jak się przed tym bronić i mimo jesiennej szarugi nie pozwolić dopaść się chandrze? Sposobów jest kilka. Ruch to zdrowie! I nie tylko jesienią. Zachęcamy do aktywności przez cały rok – niezależnie od pogody. Niekoniecznie musi to być bieganie, jazda na rowerze czy siłownia. […]