Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań.
Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość z przeżywaniu świąt bez poczucia winy po spożyciu całej dwunastki pysznych potraw.
Karp
Zamiast smażyć rybę, lepiej ugotować ją na parze lub upiec w piekarniku, a następnie zalać galaretą. Usmażona dostarcza ponad 200kcal więcej! Warto ozdobić potrawę marchewką, plasterkiem limonki i natką pietruszki. Wzbogacimy w ten sposób potrawę w witaminę C, beta karoten i błonnik. Wszystkie inny potrawy rybne (np. rybę po grecku) również przyrządzaj w ten sposób.
Kapusta z grzybami
Przygotowując ją warto zrezygnować z zasmażki, dodatku słoniny, skwarków, czy kiełbasy. Potrawa będzie mniej tłusta a równie smaczna.
Pierogi
Wybierając dobry rodzaj mąki, wzbogacimy wartość odżywczą pierogów i zmniejszymy ich kaloryczność. Doskonale nadaje się mąka orkiszowa, gryczana, pełnoziarnista lub razowa. Jeżeli przygotowujemy do nich mięsny farsz, warto dodać do niego cebulkę, czy marchewkę. Gotowe pierogi podawaj w wersji nie podsmażanej. Wyjęte prosto z wody, będą zawierały o wiele mniej tłuszczu.
Śledzie w śmietanie
Przygotowując śmietanowy sos, warto jego część zastąpić jogurtem naturalnym. Nie zmieni to w znaczący sposób smaku potrawy, a obniży jej energetyczność. Warto dodać do niego również trochę cebulki, ogórka, czy pomidora. Z dodatkiem pochodzącego z nich błonnika, ryba będzie lżej strawna. Śledzia można przygotować również w marynacie z octu jabłkowego z dodatkiem czerwonej cebulki. Wówczas można zrezygnować z dodatku śmietany.
Zupa grzybowa
Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli nie zabielisz się jej śmietaną lub wybierzesz wersję z obniżoną zawartością tłuszczu lub jogurt naturalny. Można ją również przygotować na wywarze warzywnym zamiast mięsnego.
Sernik
Do jego przygotowania można wykorzystać ser z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodając rodzynki, wzbogacimy go o cenny błonnik, ułatwiający trawienie. Foremkę do wypieku wszystkich ciast wykładaj papierem do pieczenia, zamiast smarować tłuszczem.
Potrawy mięsne sporządzaj z chudych gatunków mięs, jak kurczak, indyk, czy chuda cielęcina.
Niezależnie od tego, jaki asortyment świątecznych potraw planujesz, wybieraj produkty chude i dobrej jakości. Stosuj obróbki termiczne, które nie zwiększają kaloryczności potraw, jak duszenie, gotowanie, czy pieczenie w folii. Zrezygnuj ze smażenia oraz panierek i niech na świątecznym stole nie zabraknie również warzyw.
Jego aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu tworzy niesamowitą, magiczną atmosferę. Otula nas ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa, wywołuje miłe skojarzenia i sprawia, że każdy z domowników odczuwa pozytywną aurę nadchodzących świąt. Swoją moc czerpie z owoców suszonych- śliwek, gruszek, jabłek, moreli i daktyli, które nadają mu niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne. Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy i nieodłączny element każdego wigilijnego stołu. […]
Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują. Mus orzechowo-czekoladowy Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka […]
Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni. Kasza bez glutenu – składniki: 1 szklanka […]