Jak odjąć kalorii daniom świątecznym?

Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań.

Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny
bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość z przeżywaniu świąt bez poczucia winy po spożyciu całej
dwunastki pysznych potraw.

Karp

Zamiast smażyć rybę, lepiej ugotować ją na parze lub upiec w piekarniku, a następnie zalać galaretą. Usmażona dostarcza ponad
200kcal więcej! Warto ozdobić potrawę marchewką, plasterkiem limonki i natką pietruszki. Wzbogacimy w ten sposób potrawę w
witaminę C, beta karoten i błonnik. Wszystkie inny potrawy rybne (np. rybę po grecku) również przyrządzaj w ten sposób.

Kapusta z grzybami

Przygotowując ją warto zrezygnować z zasmażki, dodatku słoniny, skwarków, czy kiełbasy. Potrawa będzie mniej tłusta a równie
smaczna.

Pierogi

Wybierając dobry rodzaj mąki, wzbogacimy wartość odżywczą pierogów i zmniejszymy ich kaloryczność. Doskonale nadaje się mąka
orkiszowa, gryczana, pełnoziarnista lub razowa. Jeżeli przygotowujemy do nich mięsny farsz, warto dodać do niego cebulkę, czy
marchewkę. Gotowe pierogi podawaj w wersji nie podsmażanej. Wyjęte prosto z wody, będą zawierały o wiele mniej tłuszczu.

Śledzie w śmietanie

Przygotowując śmietanowy sos, warto jego część zastąpić jogurtem naturalnym. Nie zmieni to w znaczący sposób smaku potrawy, a
obniży jej energetyczność. Warto dodać do niego również trochę cebulki, ogórka, czy pomidora. Z dodatkiem pochodzącego z nich
błonnika, ryba będzie lżej strawna. Śledzia można przygotować również w marynacie z octu jabłkowego z dodatkiem czerwonej
cebulki. Wówczas można zrezygnować z dodatku śmietany.

Zupa grzybowa

Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli nie zabielisz się jej śmietaną lub wybierzesz wersję z obniżoną zawartością tłuszczu lub
jogurt naturalny. Można ją również przygotować na wywarze warzywnym zamiast mięsnego.

Sernik

Do jego przygotowania można wykorzystać ser z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodając rodzynki, wzbogacimy go o cenny błonnik,
ułatwiający trawienie. Foremkę do wypieku wszystkich ciast wykładaj papierem do pieczenia, zamiast smarować tłuszczem.

Potrawy mięsne sporządzaj z chudych gatunków mięs, jak kurczak, indyk, czy chuda cielęcina.

Niezależnie od tego, jaki asortyment świątecznych potraw planujesz, wybieraj produkty chude i dobrej jakości. Stosuj obróbki
termiczne, które nie zwiększają kaloryczności potraw, jak duszenie, gotowanie, czy pieczenie w folii. Zrezygnuj ze smażenia oraz
panierek i niech na świątecznym stole nie zabraknie również warzyw.

Udostępnij artykuł