Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań.
Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość z przeżywaniu świąt bez poczucia winy po spożyciu całej dwunastki pysznych potraw.
Karp
Zamiast smażyć rybę, lepiej ugotować ją na parze lub upiec w piekarniku, a następnie zalać galaretą. Usmażona dostarcza ponad 200kcal więcej! Warto ozdobić potrawę marchewką, plasterkiem limonki i natką pietruszki. Wzbogacimy w ten sposób potrawę w witaminę C, beta karoten i błonnik. Wszystkie inny potrawy rybne (np. rybę po grecku) również przyrządzaj w ten sposób.
Kapusta z grzybami
Przygotowując ją warto zrezygnować z zasmażki, dodatku słoniny, skwarków, czy kiełbasy. Potrawa będzie mniej tłusta a równie smaczna.
Pierogi
Wybierając dobry rodzaj mąki, wzbogacimy wartość odżywczą pierogów i zmniejszymy ich kaloryczność. Doskonale nadaje się mąka orkiszowa, gryczana, pełnoziarnista lub razowa. Jeżeli przygotowujemy do nich mięsny farsz, warto dodać do niego cebulkę, czy marchewkę. Gotowe pierogi podawaj w wersji nie podsmażanej. Wyjęte prosto z wody, będą zawierały o wiele mniej tłuszczu.
Śledzie w śmietanie
Przygotowując śmietanowy sos, warto jego część zastąpić jogurtem naturalnym. Nie zmieni to w znaczący sposób smaku potrawy, a obniży jej energetyczność. Warto dodać do niego również trochę cebulki, ogórka, czy pomidora. Z dodatkiem pochodzącego z nich błonnika, ryba będzie lżej strawna. Śledzia można przygotować również w marynacie z octu jabłkowego z dodatkiem czerwonej cebulki. Wówczas można zrezygnować z dodatku śmietany.
Zupa grzybowa
Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli nie zabielisz się jej śmietaną lub wybierzesz wersję z obniżoną zawartością tłuszczu lub jogurt naturalny. Można ją również przygotować na wywarze warzywnym zamiast mięsnego.
Sernik
Do jego przygotowania można wykorzystać ser z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodając rodzynki, wzbogacimy go o cenny błonnik, ułatwiający trawienie. Foremkę do wypieku wszystkich ciast wykładaj papierem do pieczenia, zamiast smarować tłuszczem.
Potrawy mięsne sporządzaj z chudych gatunków mięs, jak kurczak, indyk, czy chuda cielęcina.
Niezależnie od tego, jaki asortyment świątecznych potraw planujesz, wybieraj produkty chude i dobrej jakości. Stosuj obróbki termiczne, które nie zwiększają kaloryczności potraw, jak duszenie, gotowanie, czy pieczenie w folii. Zrezygnuj ze smażenia oraz panierek i niech na świątecznym stole nie zabraknie również warzyw.
Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów. Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Sprzyjająca aura sprawia, że chcemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu – stąd częstsze wyjazdy, grille, pikniki. Podpowiadamy jakie przekąski wybrać, aby weekendowy wypad był udany także pod względem kulinarnym. Warto pamiętać, że jeść należy wtedy gdy czujemy głód – jednak okazje piknikowe są trudne do zaplanowania; mogą się przeciągnąć lub też zostać skrócone np. przez deszcz. Z tych właśnie powodów warto zabrać ze sobą przekąski, […]