Fit Przepisy nie tylko na Święta z HELIO

Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta.

Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą na lekkość potraw i większą świadomością zdrowotną konsumentów. Chcąc kontynuować rodzinne zwyczaje i brać w nich udział warto jednak wziąć pod uwagę kilka zasad. Oto one:

  • zaplanuj wcześniej zakupy, jeśli urządzasz śniadanie czy obiad w domu. Ograniczysz w ten sposób marnowanie żywności;
  • uatrakcyjnij potrawy tradycyjne zielonymi dodatkami, np. rzeżuchą, kiełkami, szczypiorkiem;
  • kiedy przygotowujesz potrawy, staraj się używać jakościowych produktów. Najbardziej popularne, takie jak: majonez, chrzan, ćwikła powinny być smaczne, ale w jak najzdrowszej wersji – czytaj etykiety – to będzie duży krok ku lepszemu;
  • do słodkich potraw, wypieków wybierz różnorodne produkty, np. orzechy, ziarna, nasiona, suszone owoce – będą ciekawsze;
  • mazurek niech obfituje w różne orzechy i nowe elementy. Wybór ułatwią ci polewy i dekoracje HELIO.

Polecamy Ci wypróbować trzy przepisy, które mamy nadzieję zagoszczą u Ciebie na dobre, nie tylko Wielkanocą.

Sernik z suszonym mango i pistacjami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1kg zmielonego chudego twarogu,
  • 80g budyniu śmietankowego,
  • ¾ szklanki mleka 2%,
  • suszone mango HELIO pokrojone w paseczki,
  • pistacje bez soli HELIO.

Wykonanie:

  • do miski wrzuć twaróg, mleko, żółtka i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodaj je do masy serowej i wsyp budyń oraz mango. Wszystko wymieszaj;
  • przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 160 stopni Uchyl piekarnik, aby sernik powoli stygł;
  • pistacje posiekaj i posyp nimi ciasto.

 Fit jarzynówka

Składniki:

  • pieczone warzywa:
  • – 2 x marchew,
  • – seler-korzeń,
  • – 2 x pietruszka-korzeń,
  • ½ szklanki rozmrożonego groszku zielonego,
  • posiekana natka pietruszki,
  • jabłko,
  • ogórek kiszony,
  • ½ jogurtu naturalnego z op. 150g, łyżka nasion słonecznika HELIO,
  • łyżka pestki dyni HELIO,
  • sól, czarny pieprz,
  • oliwa extra virgin.

Wykonanie:

  • warzywa umyj i obierz, pokrój w kawałki równej wielkości. Do większej miski wlej 2 łyżki oliwy, wsyp sól, pieprz, wymieszaj. Wsyp warzywa i dokładnie obtocz w mieszance;
  • blachę wyłóż folią, wysyp na nią zawartość miski, piecz 30 minut w 180’C;
  • posiekaj natkę, pokrój jabłko i ogórka w kosteczki;
  • wyjmij warzywa, połącz z tymi surowymi w misce, wymieszaj, polej jogurtem, posyp nasionami i pestkami, natką i dokładnie wymieszaj;
  • możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Pasztet z fasoli z orzechami i żurawiną

Składniki:

  • szklanka ugotowanej, białej fasoli,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka sproszkowana,
  • orzechy włoskie HELIO,
  • suszona żurawina HELIO,
  • olej rzepakowy.

Wykonanie:

  • cebulę obierz i pokrój w tzw. półksiężyce, a czosnek sprasuj. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć cebulę z czosnkiem, dodaj przyprawy i wymieszaj, podlej wodą i duś do zeszklenia warzyw;
  • ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj, dodaj do niej zawartość patelni. Dodaj fasolę, posiekane orzechy i żurawinę. Wszystkie składniki wymieszaj i ponownie zblenduj na gładką masę;
  • wyłóż do podłużnej formy i piecz przez ok. 60 minut. Zanim zaczniesz kroić, poczekaj aż całkiem wystygnie.

Udostępnij artykuł