W sklepach możemy bez trudu znaleźć różnego rodzaju batoniki musli, ale my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania pożywnych i zdrowych batoników – satysfakcja gwarantowana, a oprócz tego sporo witamin z grupy B, potas, cynk, magnez i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Taki batonik to świetny podwieczorek, drugie śniadanie lub „zastrzyk” energii po treningu.
Takie domowe słodycze można dowolnie „personalizować” – wystarczy dodać odpowiednie dodatki i zamienić np. rodzynki na żurawinę suszoną oraz dorzucić np. orzeszki pinii lub pestki słonecznika albo dyni.
Wersja podstawowa
łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku pomarańczowego 1 szklanka płatków (najlepiej owsianych) 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, migdały, wiórki koksowe) Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku, dodać sok pomarańczowy i gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Do powstałej masy wsypać płatki, bakalie i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut aby masa przestygła. Keksówkę wyłożyć folią i wlać do niej masę. Wstawić do lodówki (na co najmniej 3 godziny). Po schłodzeniu wyjąć i pokroić – gotowe.
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]
Boże Narodzenie, jedne z najpiękniejszych, najbardziej rodzinnych Świat. Choć przygotowaniom do nich towarzyszy atmosfera krzątaniny i gorączki zakupów, to chwile kiedy zasiadamy do wspólnego stołu, kolędujemy i jemy pyszne potrawy są bezcenne…… Na myśl przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i prezentów na które czekaliśmy cały rok, jako dzieci….. Boże Narodzenie jako święto zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ było osadzone wieloma korzeniami w prastarych, pogańskich […]
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]