Domowy baton energetyczny

W sklepach możemy bez trudu znaleźć różnego rodzaju batoniki musli, ale my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania pożywnych i zdrowych batoników – satysfakcja gwarantowana, a oprócz tego sporo witamin z grupy B, potas, cynk, magnez i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Taki batonik to świetny podwieczorek, drugie śniadanie lub „zastrzyk” energii po treningu.

Takie domowe słodycze można dowolnie „personalizować” – wystarczy dodać odpowiednie dodatki i zamienić np. rodzynki na żurawinę suszoną oraz dorzucić np. orzeszki pinii lub pestki słonecznika albo dyni.

Wersja podstawowa

łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soku pomarańczowego
1 szklanka płatków (najlepiej owsianych)
1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, migdały, wiórki koksowe)
Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku, dodać sok pomarańczowy i gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Do powstałej masy wsypać płatki, bakalie i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut aby masa przestygła. Keksówkę wyłożyć folią i wlać do niej masę. Wstawić do lodówki (na co najmniej 3 godziny). Po schłodzeniu wyjąć i pokroić – gotowe.

Udostępnij artykuł