W sklepach możemy bez trudu znaleźć różnego rodzaju batoniki musli, ale my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania pożywnych i zdrowych batoników – satysfakcja gwarantowana, a oprócz tego sporo witamin z grupy B, potas, cynk, magnez i żelazo oraz błonnik pokarmowy. Taki batonik to świetny podwieczorek, drugie śniadanie lub „zastrzyk” energii po treningu.
Takie domowe słodycze można dowolnie „personalizować” – wystarczy dodać odpowiednie dodatki i zamienić np. rodzynki na żurawinę suszoną oraz dorzucić np. orzeszki pinii lub pestki słonecznika albo dyni.
Wersja podstawowa
łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku pomarańczowego 1 szklanka płatków (najlepiej owsianych) 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, migdały, wiórki koksowe) Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku, dodać sok pomarańczowy i gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Do powstałej masy wsypać płatki, bakalie i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut aby masa przestygła. Keksówkę wyłożyć folią i wlać do niej masę. Wstawić do lodówki (na co najmniej 3 godziny). Po schłodzeniu wyjąć i pokroić – gotowe.
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]