Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym.
Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (ciężkostrawnego białka) – niektórzy naukowcy oskarżają kazeinę o przyczynianie się do chorób serca, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii. Mleko migdałowe jest napojem mało kalorycznym, a do tego zyskuje przy degustacji dzięki orzechowemu posmakowi.
Mleko migdałowe zachowuje wszystkie atuty migdałów (z wyjątkiem dużej zawartości błonnika) – duża zawartość witaminy E chroni ścianki komórek przed wolnymi rodnikami, mleko migdałowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz mikroelementy: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź oraz tryptofan
Mleko migdałowe nie zawiera tłuszczów nasyconych, ma także mniej węglowodanów niż mleko krowie – jest to ważne dla osób z wysokim cholesterolem.
Jak przygotować domowe mleko migdałowe?
Potrzebujemy:
Wykonanie:
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]
Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać? Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? […]
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]