Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym.
Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (ciężkostrawnego białka) – niektórzy naukowcy oskarżają kazeinę o przyczynianie się do chorób serca, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii. Mleko migdałowe jest napojem mało kalorycznym, a do tego zyskuje przy degustacji dzięki orzechowemu posmakowi.
Mleko migdałowe zachowuje wszystkie atuty migdałów (z wyjątkiem dużej zawartości błonnika) – duża zawartość witaminy E chroni ścianki komórek przed wolnymi rodnikami, mleko migdałowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz mikroelementy: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź oraz tryptofan
Mleko migdałowe nie zawiera tłuszczów nasyconych, ma także mniej węglowodanów niż mleko krowie – jest to ważne dla osób z wysokim cholesterolem.
Jak przygotować domowe mleko migdałowe?
Potrzebujemy:
Wykonanie:
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]