Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym.
Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (ciężkostrawnego białka) – niektórzy naukowcy oskarżają kazeinę o przyczynianie się do chorób serca, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii. Mleko migdałowe jest napojem mało kalorycznym, a do tego zyskuje przy degustacji dzięki orzechowemu posmakowi.
Mleko migdałowe zachowuje wszystkie atuty migdałów (z wyjątkiem dużej zawartości błonnika) – duża zawartość witaminy E chroni ścianki komórek przed wolnymi rodnikami, mleko migdałowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz mikroelementy: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź oraz tryptofan
Mleko migdałowe nie zawiera tłuszczów nasyconych, ma także mniej węglowodanów niż mleko krowie – jest to ważne dla osób z wysokim cholesterolem.
Jak przygotować domowe mleko migdałowe?
Potrzebujemy:
Wykonanie:
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia – zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura. Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne […]
Oprócz motywacji, która na początku roku jest wyjątkowo silna, ważna jest także wiedza na temat sposobów odżywiania, które na zawsze trwale pomogą zgubić „nadbagaż”. We wszystkich dietach podkreślana jest rola błonnika – poznajmy zatem jego najważniejsze funkcje. Najważniejsze funkcje błonnika normalizuje pracę układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, a gdy już do nich dochodzi pomaga ich się pozbyć, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, […]
Prawie połowa karnawału za nami, ale przed nami jeszcze kilka weekendów z balami, dyskotekami i domówkami. Pytanie nurtujące wiele osób: co zaserwować, aby się nie napracować :-), a jednocześnie zaskoczyć gości? My mamy 2 łatwe w przyrządzeniu przepisy oraz kilka niezawodnych propozycji wybranych spośród produktów HELIO. Koreczki z bagietki Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, […]