Główne odium negatywnych skojarzeń spada na mleko krowie, na które uczulony (a konkretnie białka w nim zawarte) jest coraz większy odsetek społeczeństwa, głównie dzieci. Dorośli częściej cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest stosowanie „mleka” lub raczej napoju roślinnego np. z migdałów. Choć słowo „mleko” powinno odnosić się do produktów pochodzenia zwierzęcego, to przyjęło się mówić o mleku roślinnym np. migdałowym.
Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (ciężkostrawnego białka) – niektórzy naukowcy oskarżają kazeinę o przyczynianie się do chorób serca, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii. Mleko migdałowe jest napojem mało kalorycznym, a do tego zyskuje przy degustacji dzięki orzechowemu posmakowi.
Mleko migdałowe zachowuje wszystkie atuty migdałów (z wyjątkiem dużej zawartości błonnika) – duża zawartość witaminy E chroni ścianki komórek przed wolnymi rodnikami, mleko migdałowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz mikroelementy: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź oraz tryptofan
Mleko migdałowe nie zawiera tłuszczów nasyconych, ma także mniej węglowodanów niż mleko krowie – jest to ważne dla osób z wysokim cholesterolem.
Jak przygotować domowe mleko migdałowe?
Potrzebujemy:
Wykonanie:
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]