Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów), co w kilogramach innych produktów. Orzechy, to wspaniała przekąska dla każdej grupy wiekowej.
Jest moc! W 30 gramach orzechów mamy średnio od 160 do 200 kalorii i około 13 do 20 gramów tłuszczu. Większość tłuszczu w orzechach to dobre tłuszcze – szczególnie, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do realnych korzyści zdrowotnych orzechów. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie na wielonasycone, jak te znajdujące się w orzechach, może pomóc nam utrzymać zdrowy poziom cholesterolu w organizmie. W rzeczywistości, spożywanie ok. 30 –40 gram orzechów (np.: laskowych, Pekan, orzechy włoskie, migdały, pistacje, orzeszki ziemne), może zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także obniżyć poziom cukru we krwi (mniejsze wahania cukru- mniej się przejadasz). Większość orzechów, w tym również orzeszki ziemne, są dobrym źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Co siedzi w orzechach?
Kwas foliowy Kwas foliowy szczególnie ważny jeśli planujemy ciąże lub spodziewamy się dziecka. Pomaga w produkcji DNA i RNA, podstawowych cegiełek do budowy komórek ciała, i działa w połączeniu z witaminą B12 do tworzenia hemoglobiny (która przenosi tlen) w krwinkach czerwonych. Orzeszki ziemne i pestki słonecznika są dobrym źródłem kwasu foliowego, dostarczając co najmniej 10% zalecanego dziennego spożycia porcji ok.30 gram.
Witamina B6 pomaga swoje składniki białkowe formą ciała, aby komórki. Pomaga formą ciała czerwonych krwinek i przeciwciał, aby pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6.
Ryboflawina, tiamina i niacyna pomagają organizmowi wykorzystanie cukrów i tłuszczów oraz pomagają w uwalnianiu energii z pokarmów. Jedna porcja migdałów jest dobrym źródłem ryboflawiny, a porcja orzechów brazylijskich, macadamias i pistacji stanowi dobre źródło tiaminy. Jedna porcja (garść) orzeszków ziemnych i nasion słonecznika jest bardzo dobrym źródłem niacyny.
Witamina E witamina E działa jako silny przeciwutleniacz w organizmie, pomaga chronić komórki i tkanki, poprzez neutralizację wolnych rodników. Garść migdałów zapewnia 35% zalecanego dziennego spożycia dla witaminy E, a porcja orzechów laskowych zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Magnez Magnez jest ważny w metabolizmie energetycznym i syntezie białek w organizmie. Magnez jest niezbędnym składnikiem struktury kości i wspomaga skurcz i rozkurcz mięśni. Migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca są wyśmienitym źródłem magnezu.
Miedź Istotna w tworzeniu hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Nerkowce i pistacje są doskonałym źródłem miedzi, zapewniające co najmniej 20% zalecanego dziennego spożycia na jedną garść orzechów.
Białko Orzechy są ważnym źródłem białka roślinnego. Orzechy w piramidzie żywieniowej należą do grupy mięs i fasoli. Są szczególnie ważne dla osób, które nie spożywają mięsa. Wegetarianie mogą swobodnie wybrać orzechy, nasiona i inne rośliny strączkowe, dostosowane do ich potrzeb białkowych
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]
Wrzesień to miesiąc zmian. Nieubłaganie i wielkimi krokami nadchodzi jesień. Zmienia się pogoda, zaś termometry wskazują coraz niższe temperatury. Młodzieży wrzesień kojarzy się z końcem wakacji i rozpoczęciem roku szkolnego. Ważne, by przystąpić do niego w zdrowiu i w pełni sił. Z tej okazji proponujemy kilka smacznych przekąsek, które sprzyjają intensywnej nauce oraz wzmacniają organizm. 1. Chipsy bananowe zamiast kukurydzianych – dzieci i młodzież lubią przegryzać i dzielić się […]