Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów), co w kilogramach innych produktów. Orzechy, to wspaniała przekąska dla każdej grupy wiekowej.
Jest moc! W 30 gramach orzechów mamy średnio od 160 do 200 kalorii i około 13 do 20 gramów tłuszczu. Większość tłuszczu w orzechach to dobre tłuszcze – szczególnie, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do realnych korzyści zdrowotnych orzechów. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie na wielonasycone, jak te znajdujące się w orzechach, może pomóc nam utrzymać zdrowy poziom cholesterolu w organizmie. W rzeczywistości, spożywanie ok. 30 –40 gram orzechów (np.: laskowych, Pekan, orzechy włoskie, migdały, pistacje, orzeszki ziemne), może zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także obniżyć poziom cukru we krwi (mniejsze wahania cukru- mniej się przejadasz). Większość orzechów, w tym również orzeszki ziemne, są dobrym źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Co siedzi w orzechach?
Kwas foliowy Kwas foliowy szczególnie ważny jeśli planujemy ciąże lub spodziewamy się dziecka. Pomaga w produkcji DNA i RNA, podstawowych cegiełek do budowy komórek ciała, i działa w połączeniu z witaminą B12 do tworzenia hemoglobiny (która przenosi tlen) w krwinkach czerwonych. Orzeszki ziemne i pestki słonecznika są dobrym źródłem kwasu foliowego, dostarczając co najmniej 10% zalecanego dziennego spożycia porcji ok.30 gram.
Witamina B6 pomaga swoje składniki białkowe formą ciała, aby komórki. Pomaga formą ciała czerwonych krwinek i przeciwciał, aby pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6.
Ryboflawina, tiamina i niacyna pomagają organizmowi wykorzystanie cukrów i tłuszczów oraz pomagają w uwalnianiu energii z pokarmów. Jedna porcja migdałów jest dobrym źródłem ryboflawiny, a porcja orzechów brazylijskich, macadamias i pistacji stanowi dobre źródło tiaminy. Jedna porcja (garść) orzeszków ziemnych i nasion słonecznika jest bardzo dobrym źródłem niacyny.
Witamina E witamina E działa jako silny przeciwutleniacz w organizmie, pomaga chronić komórki i tkanki, poprzez neutralizację wolnych rodników. Garść migdałów zapewnia 35% zalecanego dziennego spożycia dla witaminy E, a porcja orzechów laskowych zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Magnez Magnez jest ważny w metabolizmie energetycznym i syntezie białek w organizmie. Magnez jest niezbędnym składnikiem struktury kości i wspomaga skurcz i rozkurcz mięśni. Migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca są wyśmienitym źródłem magnezu.
Miedź Istotna w tworzeniu hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Nerkowce i pistacje są doskonałym źródłem miedzi, zapewniające co najmniej 20% zalecanego dziennego spożycia na jedną garść orzechów.
Białko Orzechy są ważnym źródłem białka roślinnego. Orzechy w piramidzie żywieniowej należą do grupy mięs i fasoli. Są szczególnie ważne dla osób, które nie spożywają mięsa. Wegetarianie mogą swobodnie wybrać orzechy, nasiona i inne rośliny strączkowe, dostosowane do ich potrzeb białkowych
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Coraz częściej chcemy jeść nie tylko zdrowiej, ale i po domowemu. Renesans domowej kuchni stał się faktem, a domowe kucharzenie robi się modne wśród niemal wszystkich grup społecznych. Jest to jeden z niewielu trendów, który powinien przetrwać na dłużej z korzyścią dla konsumenta. Domowe przygotowywanie posiłków to przecież celebrowanie wspólnych chwil z domownikami, ale także propozycja kuchni zdrowej, bez konserwantów, ulepszaczy czy sztucznych barwników. Przygotowując jedzenie w domu mamy pewność, że jemy zdrowo, […]
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]