Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. Dzisiaj zaproponujemy Wam przygotowanie pysznej domowej chałwy.
Chałwa na okrągło….
Chałwa może stanowić zarówno deser, ale i sposób na słodkie śniadanie dla osób lubiących zaczynać dzień miłym i słodkim akcentem. Smakuje wyśmienicie nie tylko z poranną kawą lub herbatą. Lekko schłodzona doskonale komponuje się z białym winem. Pokruszona idealnie ozdobi słodkie desery jak lody, tarty czy serniki na zimno..
Domowa chałwa
200 gram ziaren sezamu HELIO paczka orzechów włoskich HELIO paczka migdałów HELIO paczka rodzynek HELIO 4 łyżki miodu skórka pomarańczowa HELIO lub pistacje bez łupinek dla ozdoby
Sposób przygotowania
Sezam prażymy na małym ogniu patelni aż pociemnieje. Gdy ostygnie należy go rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Sproszkowany już sezam wsypujemy do miski, dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy do masy pocięte orzechy (najlepiej bez skórki), migdały, pistacje lub skórkę pomarańczową a także rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Całość wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Gdy chałwa stężeje, kroimy na porcje i delektujemy się jej pysznym smakiem.
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Święta już niedługo, a wraz z nimi gorączka związana z kulinarnymi (ale nie tylko) przygotowaniami. Wiele z bożonarodzeniowych dań to dania bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Dla tych co nie chcą albo nie mogą sobie pofolgować nawet przy świątecznym stole podpowiadamy kilka sposobów na odjęcie kalorii z bożonarodzeniowych dań. Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość […]
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]