Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. Dzisiaj zaproponujemy Wam przygotowanie pysznej domowej chałwy.
Chałwa na okrągło….
Chałwa może stanowić zarówno deser, ale i sposób na słodkie śniadanie dla osób lubiących zaczynać dzień miłym i słodkim akcentem. Smakuje wyśmienicie nie tylko z poranną kawą lub herbatą. Lekko schłodzona doskonale komponuje się z białym winem. Pokruszona idealnie ozdobi słodkie desery jak lody, tarty czy serniki na zimno..
Domowa chałwa
200 gram ziaren sezamu HELIO paczka orzechów włoskich HELIO paczka migdałów HELIO paczka rodzynek HELIO 4 łyżki miodu skórka pomarańczowa HELIO lub pistacje bez łupinek dla ozdoby
Sposób przygotowania
Sezam prażymy na małym ogniu patelni aż pociemnieje. Gdy ostygnie należy go rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Sproszkowany już sezam wsypujemy do miski, dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy do masy pocięte orzechy (najlepiej bez skórki), migdały, pistacje lub skórkę pomarańczową a także rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Całość wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Gdy chałwa stężeje, kroimy na porcje i delektujemy się jej pysznym smakiem.
Jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne! Im więcej kolorów w naszej diecie- tym więcej witamin i cennych składników otrzyma nasz organizm! Kolory mają moc- zielony- relaksuje i dodaje energii, pomarańczowy- pozytywnie wpływa na zdrowie, czerwony- wzmacnia siły… Dlatego warto jeść kolorowo, zdrowo i ze smakiem- najlepiej z HELIO! Sprawdź, jakich kolorów brakuje w Twojej diecie i wypełnij swoje codzienne menu smakowitą paletą barw! Kolor zielony- relaksuje […]
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]
Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowe odżywianie ma dziś kluczowe znacznie dla naszego zdrowia – zwłaszcza w czasie trwającej pandemii COVID-19, gdyż układ odpornościowy musi być w każdej chwili gotowy do walki z wirusem. Dlatego zgodnie z zaleceniami WHO, w tym szczególnym okresie, warto zwrócić uwagę na naszą dietę i włączyć do codziennego jadłospisu żywność o wysokiej wartości odżywczej, np. bakalie bez konserwantów HELIO Natura. Orzechy, nasiona i owoce suszone to jedne […]