Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. Dzisiaj zaproponujemy Wam przygotowanie pysznej domowej chałwy.
Chałwa na okrągło….
Chałwa może stanowić zarówno deser, ale i sposób na słodkie śniadanie dla osób lubiących zaczynać dzień miłym i słodkim akcentem. Smakuje wyśmienicie nie tylko z poranną kawą lub herbatą. Lekko schłodzona doskonale komponuje się z białym winem. Pokruszona idealnie ozdobi słodkie desery jak lody, tarty czy serniki na zimno..
Domowa chałwa
200 gram ziaren sezamu HELIO paczka orzechów włoskich HELIO paczka migdałów HELIO paczka rodzynek HELIO 4 łyżki miodu skórka pomarańczowa HELIO lub pistacje bez łupinek dla ozdoby
Sposób przygotowania
Sezam prażymy na małym ogniu patelni aż pociemnieje. Gdy ostygnie należy go rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Sproszkowany już sezam wsypujemy do miski, dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy do masy pocięte orzechy (najlepiej bez skórki), migdały, pistacje lub skórkę pomarańczową a także rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Całość wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Gdy chałwa stężeje, kroimy na porcje i delektujemy się jej pysznym smakiem.
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a dieta wegetariańska z każdym dniem zyskuje na popularności. I słusznie, bo wegetarianizm znajduje się w czołówce najzdrowszych diet świata [1], a stosowanie takiego modelu żywieniowego jest popierane przez środowiska naukowe i dietetyczne. Kluczem do osiągnięcia wszelkich korzyści stosowania diety wegetariańskiej jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską? Prawidłowe zbilansowanie diety to nic innego jak dostarczanie […]
W słodkie walentynkowe święto nie poruszamy tematu słodyczy, które zbytnio nie sprzyjają igraszkom we dwoje – skupiamy się za to na arsenale naturalnych afrodyzjaków, których skosztowanie oprócz doznań czysto kulinarnych będzie stanowiło preludium także do innego rodzaju uciech :-). Jeśli przed miłosnymi igraszkami chcemy odświeżyć oddech, to nietypowymi smakołykami, które skutecznie zastąpią gumę do żucia są imbir HELIO oraz owoce goldenberry HELIO Natura. Do afrodyzjaków zalicza się m.in.: Ostrygi – […]
Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, […]