Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych…
Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… orzechy! Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a także dostarczają ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Spożycie orzechów z roku na rok rośnie, co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych[1]. Dlatego firma HELIO od lat współpracuje ze specjalistami z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, by propagować zasady zdrowego żywienia wśród konsumentów i dostarczać im najwyższej jakości bakalie o prozdrowotnych właściwościach, które wzbogacą naszą codzienną dietę w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy. Świetnym przykładem jest linia bakalii bez konserwantów HELIO Natura, która powstała specjalnie w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na naturalną, mało przetworzoną żywność. Orzechy i owoce suszone HELIO Natura wyróżniają się obniżoną zawartością soli, cukru i tłuszczy, a brak konserwantów w produktach HELIO Natura – sprawia, że są polecane w każdej zdrowej diecie, nawet alergików. Jak twierdzą bowiem specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, jesteśmy dziś coraz bardziej podatni na choroby cywilizacyjne, tj. alergia, nadciśnienie, otyłość[2], dlatego jeśli chcemy zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, najlepszym „lekarstwem” będzie dla nas naturalna, nieprzetworzona żywność!
Według dietetyków z ZŻC Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego współpracujących z HELIO, bakalie stanowią doskonały dodatek do naszych codziennych posiłków, gdyż są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia[3]. Owoce suszone i orzechy HELIO Natura sprawdzą się więc np. w diecie redukującej wagę (ze względu na dużą zawartość błonnika) czy w modnej ostatnio diecie wegańskiej, która jest jednym z głównych paneli tegorocznych XI Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Tematem przewodnim ogólnopolskiej konferencji naukowej, organizowanej przez WUM, a której sponsorem jest firma HELIO, będą współczesne diety, które są dziś sporym wyzwaniem dla dietetyków, lekarzy czy technologów żywności.
Zdrowe odżywianie to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego dobrego samopoczucia. Warto o tym pamiętać za każdym razem, gdy przygotowujemy posiłki, bowiem „jesteśmy tym, co jemy”. Nasze zdrowie to odzwierciedlenie zawartości naszego talerza, dlatego tak ważna jest odpowiednio dobrana, dobrze zbilansowana dieta… najlepiej pełna naturalnie zdrowych, pełnowartościowych bakalii HELIO 😉
W imieniu Zakładu Żywienia Człowieka, producent bakalii HELIO jako sponsor konferencji naukowej, zaprasza 10 kwietnia br. na XI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, organizowane przez Wydział Nauki o Zdrowiu WUM. A już wkrótce, na blogu HELIO zaprezentujemy naszym konsumentom kolejne najnowsze doniesienia ze świata nauki, by jak najlepiej dbać o Wasze zdrowie!
Źródło: [1] Na podst. „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM [2], [3] Na podst. „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Przepis HELIO na udany dzień? Poranny posiłek bogaty w błonnik, węglowodany, witaminy i minerały, który zapewni nam zastrzyk energii i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie! Sprawdźcie, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie na dzień dobry! Poranny posiłek ma za zadanie rozruszać nas po nocnej przerwie, przyspieszyć przemianą materii i pobudzić układ trawienny do pracy, ale także zapewnić koncentrację, odporność i… poprawić samopoczucie! Według Instytutu Żywności i Żywienia, śniadanie należy […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]