Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów.
Płatki owsiane z wody
Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, suszone owoce (najlepiej bez konserwantów)kawałki bananów lub jabłek.
Omlet z warzywami
Szybki w przygotowaniu omlet jest pożywnym posiłkiem polecanym szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotuj go z dobrej jakości jajek, mąki razowej i odrobiny soli, najlepiej potasowej i pieprzu. Dodaj groszek zielony, pomidory i cebulkę i wszystko usmaż na oleju rzepakowym. Możesz dodać ziół prowansalskich, które nadadzą piękny aromat omletowi.
Bruschetta z pomidorami i orzeszkami pini
Pieczywo skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Gdy się upiecze, połóż na kapkach pomidory, posyp ziołami. Możesz jeszcze raz zapiec, aby pomidory się rozgrzały. Na koniec posyp orzeszkami pinii. Takie kanapki są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Są bardzo wartościowe odżywczo, a jednocześnie lekkie i pożywne. Można je jeszcze bardziej urozmaicić i zamiast pomidorów dodać pokrojoną w plasterki cukinię lub nawet owoc, np. gruszkę.
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, […]
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie! Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie […]
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]