Nie będziemy powtarzać banalnych, ale prawdziwych uzasadnień dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Pierwsze dwa pomysły polecamy w dzień treningowy, ostatni lepiej przygotować w dzień regeneracyjny. Niećwiczących też namawiamy do wypróbowania tych przepisów.
Płatki owsiane z wody
Do miseczki wsypujemy 5 łyżek stołowych płatków owsianych (najlepiej górskich), zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut aż woda wsiąknie w płatki, a całość ostygnie. Dodajemy według własnych preferencji orzechy, suszone owoce (najlepiej bez konserwantów)kawałki bananów lub jabłek.
Omlet z warzywami
Szybki w przygotowaniu omlet jest pożywnym posiłkiem polecanym szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotuj go z dobrej jakości jajek, mąki razowej i odrobiny soli, najlepiej potasowej i pieprzu. Dodaj groszek zielony, pomidory i cebulkę i wszystko usmaż na oleju rzepakowym. Możesz dodać ziół prowansalskich, które nadadzą piękny aromat omletowi.
Bruschetta z pomidorami i orzeszkami pini
Pieczywo skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Gdy się upiecze, połóż na kapkach pomidory, posyp ziołami. Możesz jeszcze raz zapiec, aby pomidory się rozgrzały. Na koniec posyp orzeszkami pinii. Takie kanapki są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Są bardzo wartościowe odżywczo, a jednocześnie lekkie i pożywne. Można je jeszcze bardziej urozmaicić i zamiast pomidorów dodać pokrojoną w plasterki cukinię lub nawet owoc, np. gruszkę.
Każdy pokarm, który spożywamy zawiera składniki odżywcze. Składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze pomagają nam dobrze funkcjonować w ciągu dnia. Niektóre produkty mają więcej składników odżywczych, inne mają ich mniej. Niektóre nam smakują, inne nie za bardzo. Orzechy zaś są produktem wyjątkowym. Są nie tylko smaczne ale przebogate w składniki odżywcze. Oznacza to, ni mniej ni więcej, że już w niedużej garści orzechów, mamy tyle ważnych składników (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]