Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi.
Święta Wielkanocne to też czas spotkań z najbliższymi. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie od marki HELIO.
Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. W składzie ciasto powinno mieć rodzynki, figi lub daktyle. W dawnych czasach gospodynie specjalizowały się w mazurkach, przekazywały sobie przepisy na nie zapisane na karteczkach lub w zeszytach. Niektóre z tych starych zapisów są największym rodzinnym skarbem. Warto to docenić, bo przepisy naszych ciotek, babek i matek to skarbnica polskiej tradycji kulinarnej.
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest również baba wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego drogich składników. Dzisiaj możemy do babki dodać powszechnie dostępne migdały, rodzynki, żurawinę suszoną, migdały. Piękna słomkowo-żółta baba może zostać przyozdobiona polewą z pastylek HELIO. Prezentuje się wówczas wyjątkowo pysznie i dostojnie. Jak na babę przystało:)
W każde święta warto wyjść poza schematy kulinarne. Bakalie z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania mięs, drobiu czy ryby. Pstrąg z migdałami, dziczyzna z żurawiną czy pieczeń wieprzowa ze śliwkami. Wyjątkowo wykwintnym daniem jest tez jagniecina w migdałowych płatkach. To danie to kwintesencja smaku i elegancji. Spróbujmy pobawić się przepisami, kucharza ogranicza tylko jego lub jej wyobraźnia :-).
Tradycyjna baba ludowa – przepis
Składniki:
1 kg mąki, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 15 dag drożdży, 25 dag masła, szklanka mleka, 20 dag rodzynek HELIO, paczka orzechów włoskich HELIO, dowolna polewa HELIO Przepis: Przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę mleka i mieszając, rozpuszczamy. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na miskę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 6 jaj, cukier i dolewamy zaczyn. Dolewamy roztopione i przestudzone masło i szklankę mleka. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min. Ciasto będzie rzadkie. Wsypujemy namoczone rodzynki (w mleku lub alkoholu) i obtoczone w mące, oraz przysmażone na patelni orzechy włoskie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Później przelewamy je do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką dużej formy z kominkiem. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Babę dekorujemy polewą.
Ich spożycie z roku na rok rośnie co wiąże się z coraz to większą świadomością żywieniową społeczeństwa na temat ich dobroczynnego działania, udokumentowanego w różnych badaniach naukowych. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, migdały, nerkowce, pistacjowe, makadamia, pekan oraz pinii należące do grupy tzw. „tree nuts”, czyli orzechów drzewnych. Z punktu widzenia botaniki nie jest słuszne, to jednak, ze względu na podobny wygląd i wartość odżywczą, do grupy orzechów należą orzechy […]
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]
Posiłek potreningowy jest jednym z najczęściej dyskutowanych tematów żywieniowych na stronach i forach poświęconych sportowi. W tym wpisie postaramy się zawrzeć „w pigułce” najważniejsze informacje nt. poprawnie skomponowanego posiłku potreningowego. Posiłek potreningowy powinien być spożyty maksymalnie do 40 minut po zakończeniu treningu i jego głównym celem powinno być szybkie uzupełnienie glikogenu zużytego podczas wysiłku (czyli rodzaju cukru ) magazynowanego w mięśniach. Słowem kluczem jest […]