Zdrowa i piękna skóra w karnawale

Zdrowa i piękna skóra jest marzeniem każdej kobiety. Aby osiągnąć efekt gładkiej, lśniącej i tryskającej zdrowiem skóry, często sięgamy po drogie kosmetyki do pielęgnacji ciała – kremy, maseczki czy peelingi oraz odwiedzamy kosmetyczkę. Warto jednak pamiętać, że tajemnica zdrowej i pięknej skóry tkwi przede wszystkim w prawidłowym odżywianiu.

To, co ląduje na naszym talerzu ma znacznie większy wpływ na nasz zdrowy wygląd, niż wszystkie kosmetyki razem wzięte. Lekarze twierdzą, że jedzenie bezpośrednio wpływa na wygląd skóry aż w 80%, zaledwie pozostałe 20% to czynniki zewnętrzne, jak ekspozycja na słońce czy kosmetyki. Aby mieć piękną cerę nie trzeba zatem wydawać fortuny na drogie kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne, a wystarczy tylko zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Co jeść by pięknie wyglądać?

Aby mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie nasz organizm potrzebuje witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-3). Swoją dietę warto więc uzupełnić o warzywa, owoce i orzechy. Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, warto sięgać po bakalie, a w szczególności suszone śliwki, żurawinę czy jagody goji. W menu zdrowych przekąsek nie powinno zabraknąć też orzechów włoskich, ziaren słonecznika czy migdałów, które zawierają cenne minerały i zdrowe tłuszcze.

Zawarta w suszonych owocach witamina A znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na wzrok, ale ma znaczenie również dla zdrowego wyglądu naszej skóry – dzięki niej skóra staje się delikatna i gładka w dotyku. Witaminy C i E natomiast opóźniają procesy starzenia (zapobiegają powstaniu zmarszczek i suchości skóry), a także biorą udział w syntezie kolagenu i usuwają szkodliwe wolne rodniki. Znajdziemy je np. w suszonych śliwkach i jagodach goji.

Wśród minerałów ważnych dla naszej skóry wyróżnić należy przede wszystkim selen (wpływa na elastyczność), wapń (nadaje gładkość i miękkość), miedź i żelazo (nadające kolor), potas (zapobiega wysuszeniu i trądzikowi), cynk (lepsze gojenie się ran), jod (na skórę szorstką, suchą i łuszczącą się) czy krzem (na pękające naczynka). Najlepszym źródłem tych minerałów będą orzechy brazylijskie, włoskie czy laskowe, jak i słonecznik oraz migdały.

Aby zachować zdrową skórę nie należy zapominać również o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Wypijanie dwóch litrów wody mineralnej dziennie powinno zaspokoić zapotrzebowanie naszego ciała na wodę.

Maseczka regenerująca z migdałów

Bakalie są nie tylko zdrową przekąską, ale mogą być stosowane również jako składnik maseczek kosmetycznych. Do tego celu doskonale nadają się np. migdały. Migdałowa maseczka pozwoli doskonale nawilżyć twarz, zapobiegnie starzeniu się skóry i pomoże usunąć oznaki zmęczenia.

Składniki:
3 łyżki drobno posiekanych migdałów
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać i nałożyć na twarz na około 15 minut, omijając okolice oczu i ust. Po tym czasie należy zmyć maseczkę ciepłą wodą.

Udostępnij artykuł