Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!
Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! 🙂
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami
Składniki: 400 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) 6 łyżek oliwy opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura 1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO wiórki parmezanu sól, biały pieprz
Przygotowanie: Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 – 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika
Składniki: sałata pęczek rzodkiewki 2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura 2 łyżki sezamu HELIO
Dressing: Musztarda dijon (pół łyżeczki) Sok z cytryny 30 ml
PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.
Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi
SKŁADNIKI: 500 ml (greckiego jogurtu) 200 ml maślanki 50 dag świeżych ogórków 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 pęczek cienkiego szczypiorku 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO 1 opakowanie orzechów pekan HELIO 1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO 1/4 opakowania berberysu HELIO Natura sól, pieprz
Przygotowanie: Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
W tegorocznej edycji konkursu „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY 2020”, po raz kolejny zdrowa marka bakalii HELIO została zwycięzcą w kategorii „Żywność – Produkty dietetyczne”, otrzymując prestiżową nagrodę za #trendy #healthy #fit przekąskę Daktyle Deglet Nour z linii HELIO Natura! „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY” to ogólnopolski plebiscyt organizowany od 2007 roku przez lidera wśród magazynów poradnikowych, którego celem jest wybór najlepszych, wartych polecenia #trendy produktów, wyróżniających wysoką […]
Daj się zainspirować z HELIO do stworzenia wyjątkowego świątecznego menu pod okiem profesjonalistów z branży HoReCa. Akademia Inspiracji MAKRO zorganizowała warsztaty kulinarne online „Wigilia TAKE AWAY”, których Partnerem został polski producent bakalii – firma HELIO. Święta w tym roku na pewno będą inne niż zwykle. By jednak móc przeżyć magiczne chwile z bliskimi, nawet w mniejszym gronie czy tylko… wirtualnie, przywołajmy smak tradycji i stwórzmy niezapomniany klimat […]
Wielkanocne wypieki to coroczne wyzwanie! Planowanie zakupów, dobór bakaliowych dekoracji, organizacja czasu na przygotowanie potraw i świątecznych wypieków… I choć w tym roku Wielkanoc znów będzie inna niż wszystkie, to warto w tym wyjątkowym czasie zadbać o naszych najbliższych i zaserwować im najbardziej wyjątkowe smaki w wersji PREMIUM! Zaproś więc do kuchni bakalie HELIO i nasze nowe PREMIUM masy krówkowe do ciast, a przekonasz się, jak w szybki i prosty sposób można przygotować […]