Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!
Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! 🙂
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami
Składniki: 400 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) 6 łyżek oliwy opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura 1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO wiórki parmezanu sól, biały pieprz
Przygotowanie: Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 – 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika
Składniki: sałata pęczek rzodkiewki 2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura 2 łyżki sezamu HELIO
Dressing: Musztarda dijon (pół łyżeczki) Sok z cytryny 30 ml
PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.
Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi
SKŁADNIKI: 500 ml (greckiego jogurtu) 200 ml maślanki 50 dag świeżych ogórków 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 pęczek cienkiego szczypiorku 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO 1 opakowanie orzechów pekan HELIO 1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO 1/4 opakowania berberysu HELIO Natura sól, pieprz
Przygotowanie: Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Tradycyjny kompot z suszu- tego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Magiczny napój z aromatycznych, suszonych owoców jest kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzić. WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu? Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle – znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości MIESZANCE KOMPOTOWEJ skomponowanej przez HELIO […]
Koniec listopada sprawia, że coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Warto świąteczną listę zakupów mieć już teraz, by później móc skupić się tylko na pieczeniu słodkości i przygotowywaniu smacznych posiłków. Jakie produkty HELIO możesz już teraz zgromadzić w swojej kuchni? Podpowiadamy! Masy krówkowe HELIO – mogą być wykorzystywana do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Do wyboru masz mnóstwo smakowych możliwości, które […]
Czy wiesz, że 23 września obchodziliśmy dzień śliwki? Ich odmian jest wiele, ale wszystkie są wyjątkowo pyszne. Na ich bazie powstają nie tylko desery, ale też wykwintne dania. Są wspaniałą przekąską, która sprawdzi się w lunchboxie i zdrowej diecie. Dziś zainspiruj się z Helio i stwórz słodką przekąskę na bazie śliwek, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Ciasto ze śliwkami to zawsze dobry pomysł! SKŁADNIKI: 250 g suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka sody […]