Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!
Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! 🙂
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami
Składniki: 400 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) 6 łyżek oliwy opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura 1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO wiórki parmezanu sól, biały pieprz
Przygotowanie: Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 – 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika
Składniki: sałata pęczek rzodkiewki 2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura 2 łyżki sezamu HELIO
Dressing: Musztarda dijon (pół łyżeczki) Sok z cytryny 30 ml
PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.
Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi
SKŁADNIKI: 500 ml (greckiego jogurtu) 200 ml maślanki 50 dag świeżych ogórków 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 pęczek cienkiego szczypiorku 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO 1 opakowanie orzechów pekan HELIO 1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO 1/4 opakowania berberysu HELIO Natura sól, pieprz
Przygotowanie: Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
So Soft! HELIO Natura to linia zdrowych przekąsek, które idealnie wpisują się w letni klimat. Oferuje różnorodność smaków, takich jak żurawina, śliwki, morele, daktyle i figi. Owoce te są miękkie, soczyste i bez dodatku konserwantów. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie ich latem: Wycieczka: Pakuj suszone owoce do plecaka lub koszyka piknikowego. To idealna przekąska na dłuższe wędrówki lub wypad za miasto. Sałatka: Dodaj suszone owoce do świeżych sałatek. […]
Czy zdajesz sobie sprawę, że często nawet najmniejsze, codzienne nawyki mają wpływ na naszą planetę? 22 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ziemi, który jest okazją do przypomnienia o tym, jak ważna jest EKOLOGIA. Obecnie coraz więcej osób dokonuje świadomych wyborów – torby papierowe zamiast plastiku, zakręcanie wody podczas mycia zębów, segregacja śmieci… Każdy, nawet najmniejszy krok w stronę EKO, zbliża Cię do dbania o Ziemię, o nasz […]
Wspólne ubieranie choinki, pieczenie ciasteczek, lepienie pierogów z przepisu babci… to tradycje, które zbliżają nas do siebie. Już za chwilę znów spotkamy się z naszymi bliskimi podczas Wigilii Bożego Narodzenia i będziemy wyczekiwać pierwszej gwiazdki, dzielić się opłatkiem, śpiewać kolędy i delektować smakiem wspólnych chwil przy stole pełnym wyjątkowych potraw… z mocą bakalii, które zgodnie z tradycją zapewnią nam magiczne święta 🙂 Owoce suszone, […]