Wiosenne przepisy HELIO

Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.

Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!

Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! 🙂

Tagliatelle ze szparagami i pistacjami

Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
pęczek zielonych szparagów
150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej)
6 łyżek oliwy
opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO
wiórki parmezanu
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 – 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.


Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika

Składniki:
sałata
pęczek rzodkiewki
2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura
2 łyżki sezamu HELIO

Dressing:
Musztarda dijon (pół łyżeczki)
Sok z cytryny 30 ml

PRZYGOTOWANIE:
Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.

Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi

SKŁADNIKI:
500 ml (greckiego jogurtu)
200 ml maślanki
50 dag świeżych ogórków
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
1 pęczek cienkiego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO
1 opakowanie orzechów pekan HELIO
1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO
1/4 opakowania berberysu HELIO Natura
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Udostępnij artykuł