Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!
Składniki na jajka wielkanocne HELIO :
Przygotownie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.
Składniki na deser makowy HELIO:
Przygotowanie:
Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.
Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.
Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone. Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!
Dłuższe dni, ciepłe poranki, podróże, aktywność na świeżym powietrzu, pyszne koktajle, grille z przyjaciółmi, zachody słońca na plaży… To wszystko kojarzy nam się z wakacjami, na które czekamy cały rok. A one już tuż, tuż! Oczywiście – to również czas kulinarnych inspiracji. Poznawanie nowych miejsc często wiąże się również z odkrywaniem całkiem nowych smaków. Trzymanie się zdrowych zasad w tym okresie jest utrudnione, ale my wiemy jak […]
Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się kanapki? Sprawdź nasze propozycje śniadań i zacznij #SoDobryDzieńzHELIO! Zastrzyk #so pozytywnej, #so naturalnej energii gwarantowany! 😉 Koniec wakacji to czas powrotów: do szkoły, do obowiązków i do… zdrowych nawyków! To ostatnie zwykle przychodzi nam najtrudniej, zacznijmy więc od podstaw. Fundament to naturalnie zdrowe i pyszne śniadanie! Czy dbasz o to, by zawsze zawierało #sohealthy składniki pełne energii? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który nie tylko doda Ci sił. Warto, […]
Zima to czas, gdy chętniej sięgamy po ciepłe, sycące i rozgrzewające potrawy. Nic nie sprawdzi się lepiej niż aromatyczna, gęsta zupa pełna wartościowych składników. A gdy dodasz do niej słonecznik łuskany HELIO Natura, odkryjesz zupełnie nowy wymiar smaku i chrupkości! Dlaczego warto dodać słonecznik łuskany HELIO Natura do zup? Słonecznik łuskany to nie tylko smaczny dodatek, ale również skarbnica wartości odżywczych. Jest bogaty w: Białko – wspiera regenerację organizmu, […]