Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!
Składniki na jajka wielkanocne HELIO :
Przygotownie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.
Składniki na deser makowy HELIO:
Przygotowanie:
Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.
Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.
Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone. Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!
Ten włoski przysmak kochają chyba wszyscy! Okrągła, prostokątna lub w kształcie serca… Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki wyjątkowym dodatkom można w łatwy sposób stworzyć niezapomniane połączenia smaków, którym trudno będzie się oprzeć! 😉 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego dla wszystkich jej fanów mamy coś specjalnego! Pizza z dodatkiem EKO orzechów włoskich HELIO Natura Wystarczy, […]
Jesienne dni stają się coraz krótsze, a Ty odczuwasz coraz większy spadek energii? Przełam rutynę z HELIO i wieczory na kanapie zamień na ulubioną aktywność fizyczną! Co powiesz na… 30 minut spaceru każdego dnia? A może wolisz odprężyć się i popływać w basenie? 😉 Nieważne jaki rodzaj aktywności wybierzesz, liczy się regularność! Na początek, małymi krokami… 30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu? Brzmi idealnie! Spraw, by ten […]
Czy wybierając produkty zwracasz uwagę, kto jest producentem? Czy wiesz, że kupując polskie produkty rodzimej marki HELIO, zapewniasz miejsca pracy nie tylko pracownikom bakaliowego potentata, ale też rzeszy osób zatrudnionych przez firmy wchodzące w skład szerokiego łańcucha dostaw HELIO, w tym m.in. licznych krajowych dostawców, firmy transportowe, a także wiele innych podmiotów z różnorodnych i mniej oczywistych gałęzi gospodarki, jak np. IT, branża telekomunikacyjna, motoryzacyjna, bankowa, ubezpieczeniowa, energetyczna, marketingowa, […]