Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!
Składniki na jajka wielkanocne HELIO :
Przygotownie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.
Składniki na deser makowy HELIO:
Przygotowanie:
Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.
Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.
Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone. Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!
Zimowe ferie to czas, podczas którego można odpocząć aktywnie. Narty, snowboard, sanki, wyjazd w góry… Ale też poczytać ulubioną książkę, w towarzystwie ulubionej herbaty, czy spędzić więcej czasu z przyjaciółmi lub rodziną na świeżym powietrzu. To uroki zimowych miesięcy, z których często korzystamy podczas wolnych dni. Ferie w mieście? To możliwość wyjścia do kina, na basen czy spacer w celu poznania swojej najbliższej okolicy i trochę dalszych zakątków. Niezależnie od tego, gdzie spędzasz […]
Euro 2024 to emocjonujące wydarzenie sportowe, które przyciąga kibiców z całego świata. W trakcie mistrzostw możemy wspólnie kibicować naszym ulubionym drużynom, a przy tym cieszyć się przekąskami takimi jak popcorn i nowością – Mixem Orzechów Prażonych od HELIO. Popcorn HELIO to idealna przekąska nie tylko na seans filmowy , ale również na wspólne emocje piłkarskie podczas Euro. Jest on bogaty w błonnik, białko i węglowodany. Możesz wybierać spośród różnych propozycji: […]
Jak skomponować ulubiony Smoothie bowl? Wystarczy, że dodasz do niego swoje ulubione dodatki w postaci suszonych owoców i orzechów. To danie skradło serca miłośników śniadań. Często też przygotowywane jest jako pożywny deser. Wystarczy kilka składników, blender, miseczki i gotowe! Jak przygotować Smoothie Bowl? Odpowiadamy! Składniki: 2 zamrożone banany, 3 łyżki masła orzechowego, 1 szklanka pokrojonego mango lub ananasa, 4 sztuki daktyli […]