Jajka przygotowywane na wiele sposobów to główny składnik wielkanocnej kuchni. Tworzymy z nich również pisanki, które ozdobione kolorami, tworzą wspaniałą dekorację na świątecznym stole. Wśród kulinarnych tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy znajdziemy jeszcze drożdżowe babki i słodkie mazurki udekorowane migdałami i orzechami. A gdyby tak nadać wielkanocnym potrawom nową odsłonę? Co powiesz na deser makowy, mus kajmakowy z orzechami lub tartę wegańską z pastą z nerkowców? Poznaj nowe wideoprzepisy Helio i zaskocz wszystkich domowników nowymi, wielkanocnymi smakami!
Składniki na jajka wielkanocne HELIO :
Przygotownie:
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy i przekrawamy. Nerkowce moczymy w wodzie przez pół godziny. Avocado łączymy z żółtkami, sokiem z cytryny i przyprawami. Szalotkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Całość blendujemy razem z orzechami nerkowca. Dodajemy posiekane orzechy pekan i laskowe. Wydrążone jajka dekorujemy rękawem cukierniczym. Przystrajamy kilkoma rozdrobnionymi orzechami bazylią i sezamem.
Składniki na deser makowy HELIO:
Przygotowanie:
Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając skórkę cytrynową. Ubijamy śmietanę. Łączymy masę makową z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy polewą.
Składniki na tartę z pastą z nerkowców HELIO:
Formę wykładamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Orzechy nerkowca moczymy przez pół godziny, odcedzamy i miksujemy z przygotowaną wodą, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.Wegański serek z orzechów nerkowca mieszamy z posiekanymi pistacjami i orzechami laskowymi i śliwką. Całość przekładamy na podpieczony spód tarty. Na warstwie serka układamy pokrojone warzywa. Całość skrapiamy odrobiną oliwą z oliwek i zapiekamy kolejne 30 minut. Gotową tartę ozdabiamy kilkoma orzechami laskowymi, bazylią i pieczonymi pestkami dyni i słonecznika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Równie szybko i pysznie wyczarujecie mus kajmakowy z orzechami HELIO.
Składniki na mus kajmakowy z orzechami HELIO:
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone. Krem mieszamy z masą kajmakową. Układamy deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone orzechy, mus kajmakowy, pokrojone owoce SoSoft, pokruszone ciastka, orzechy i płatki migdałowe. Opcjonalnie do przystrojenia można dodać polewę i dekorację mleczną HELIO oraz winogrona.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałą wielkanoc o smaku bakalii HELIO!
23 września to nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także śliwka, która stała się symbolem nadchodzącej nowej pory roku. Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni i zaprośmy do kuchni śliwki suszone, najlepiej z gamy HELIO Natura! By poczuć w pełni wyjątkowe smaki jesiennych skarbów, warto sięgnąć po śliwki suszone, które zapewnią nam słodkie chwile przyjemności przy filiżance rozgrzewającej herbaty. Są nie tylko doskonałą alternatywą dla […]
HELIO laureatem opiniotwórczego plebiscytu Influencer’s Top 2020! Nowa egzotyczna przekąska Jackfruit suszony HELIO Natura została uznana za najlepszy produkt na rynku w kategorii Żywność! Youtuberzy, blogerzy, influencerzy to dziś najbardziej opiniotwórcze osoby, które za pośrednictwem swoich kanałów społecznościowych, m.in. Instagrama czy Tik Toka – kreują trendy i mają ogromny wpływ na decyzje zakupowe milionów e- konsumentów. By ułatwić polskim internautom wybór najlepszych produktów, powstał plebiscyt […]
10-11 sierpnia w IX Mistrzostwach Świata rozegranych na Stadionie Miejskim Legii Warszawa zmierzyły się 24 reprezentacje dzieci z domów dziecka z całego globu. Po emocjonującym finale Biało-Czerwoni wywalczyli srebro! Tytuł mistrza świata po zaciętej walce i serii rzutów karnych zdobyła reprezentacja Bośni i Hercegowiny, a brąz trafił do Ukrainy. W IX Mistrzostwach Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej blisko 250 młodych piłkarzy rozegrało 76 meczów, w których padło […]