Nie masz pomysłu na letni obiad lub sałatkę, która będzie hitem podczas grilla z przyjaciółmi? Wystarczy, że zainspirujesz się z Helio. Wegetariańska sałatka z rigatoni, nerkowców i ciecierzycy sprawdzi się też wtedy, kiedy nie masz pomysłu na pyszne drugie śniadanie. Jej przygotowanie jest wyjątkowe proste, a smak sprawi, że będzie częstym gościem na Twoim stole. Zobaczcie przepis na tą pyszną, wakacyjną sałatkę pełną smacznych składników.
SKŁADNIKI: • 1 opak. Nerkowców pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1 puszka ciecierzycy • 1 opak. makaronu penne rigate • 10 dag fety • 1 cukinia • 2-3 pomidory • 1 papryka • 2-3 dymki ze szczypiorem • 8-10 łyżek oliwy • 5-6 łyżki pikantnego keczupu • 2 ząbki czosnku • po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu • sól • pieprz
PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj na dużym ogniu bez przykrycia do czasu, aż będzie al dente (około 10 minut). Makaron odcedź. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj na sos: oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by penne równomiernie się nim pokryły. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, odsącz. Pomidory i paprykę pokrój dowolnie. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Sałatkę posyp pestkami dyni oraz nerkowcami i pestkami słonecznika (można je uprzednio podprażyć na suchej patelni). Całość lekko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Smacznego!
Jesteś spragniony podróży, ale w tym roku ciężko będzie Ci spełnić marzenie o urlopie w ciepłych krajach? Nie martw się! Pamiętaj, że w inne miejsca możesz się przenieść również za pomocą… smaku! 😉 Różne strony świata, różne kultury i smaki… Azjatycka zupa, szkockie scones, pasta tagliatelle… Czy wiesz, że z pomocą bakalii HELIO w łatwy i szybki sposób odtworzysz dania z różnych części świata? Dzięki suszonymi figom – zasmakujesz słonecznej Turcji, egzotyczne daktyle Deglet […]
13-sta edycja konkursu Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich już za nami. Z dumą informujemy, że kolejny rok z rzędu marka HELIO znalazła się jako jedyna przedstawicielka branży bakaliowej na podium w kluczowych dla niej kategoriach, tj.: – bakalie i produkty do pieczenia ciast za masę makową HELIO 850 g – produkty spożywcze bio i eko za słonecznik łuskany EKO Helio Natura 150 g Złoty Paragon […]
Jeśli myślisz o wysokich temperaturach, czy pierwsze co przychodzi Ci na myśl w związku ze zdrowym #lifestylem to duże ilości wody? I prawidłowo! Dbałość o odpowiednie nawilżenie to fundament, szczególnie w upały, kiedy szybciej się pocimy i potrzebujemy naprawdę dużych jej ilości, by nie odwodnić naszego organizmu. Czy wiesz, że latem również warto spożywać suszone owoce, nie tylko te, które aktualnie znajdują się na liście sezonowych bestsellerów? Dlaczego? To właśnie owoce suszone są łatwiejsze w przechowywaniu. Mają dłuższą […]