Dzięki niej jesień staje się jeszcze bardziej kolorowa i o wiele… pyszniejsza! Mowa o… dyni. Jej rodzajów jest mnóstwo. Sprawdzi się jako podstawa obiadu czy fundament zdrowej przekąski. Ozdobisz nią dom i balkon. Zrobisz hallowenowe dynie… Ich wycinanie to świetny pomysł na spędzenie czasu dla całej rodziny. A może szukasz inspiracji na wytrawne danie z tym produktem? Mamy to!
Poznaj przepis na zupę dyniową z dodatkiem pestek dyni Helio Natura. Potrzebny będzie wcześniej przygotowany bulion, dynia, pestki dyni HELIO. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Gotuj przez około 20 min. Wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw zupę swoimi ulubionymi przyprawami, a następnie posyp pestkami dyni – możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Chcesz spróbować czegoś, co sprawdzi się jako wykwintna kolacja? Risotto szafranowe z dynią i kurczakiem! Przepis? Banalnie prosty! Potrzebujesz: 1 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1/2 opak. miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1 szklanka ryżu arborio do risotto (20 dag) • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka • 40 dag miąższu dyni • 1 cebula • 3 szklanki bulionu warzywnego • 10 dag startego parmezanu • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • szczypta szafranu • tymianek • oregano • sól • pieprz
W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Posól go, oprósz pieprzem, tymiankiem i oregano. Obsmaż na złoto przez 3-4 minuty, mieszając. Dodaj opłukany i osączony ryż, mieszając obsmaż go razem z kurczakiem. Wlej 2 szklanki bulionu, dodaj szczyptę szafranu i zagotuj na wolnym ogniu. Włóż pokrojoną w kostkę dynię, pestki dyni pieczone z dodatkiem soli morskiej, suszone daktyle i żurawinę. Dolej szklankę bulionu tak, by przykrył składniki. Gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż przykryj i odstaw na 20 minut. Dodaj masło i połowę startego parmezanu. Posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznikiem. Wymieszaj. Włóż na talerze. Posyp resztą parmezanu i świeżymi ziołami.
A może placki ziemniaczane w trochę innym wydaniu? Poznaj przepis na placki ziemniaczane z gruszką i pistacjami. Potrzebujesz: • 1 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura •1/2 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/3 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki pszennej • 15 dag serka brie • 2 soczyste dojrzałe gruszki • oliwa do smażenia • chili• sól • pieprz
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką wyłóż porcje ciasta. Usmaż placki z obu stron na rumiano. Placków nie zdejmuj z patelni, ale od razu po usmażeniu na każdy połóż trochę serka brie i plasterek dojrzałej soczystej gruszki, oprósz szczyptą chili. Przykryj patelnię i poczekaj 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Można też placki z serkiem i gruszką ułożyć na blasze i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gorące placki ułóż na talerzu. Posyp posiekanymi pistacjami, pestkami dyni i żurawiną.
Przepisów, których smak urozmaicą pestki dyni HELIO Natura jest mnóstwo! Zainspiruj się i wprowadź nowe smaki do twojej jesiennej kuchni.
Bakalie HELIO są zdrowe, pożywne i smaczne. Mają szerokie zastosowane w codziennej kuchni, w dodatku są łatwe w przechowywaniu i mają długi termin przydatności, dlatego kupuj HELIO także online, bo warto mieć w domu zapas nie tylko bakalii, ale też mas do ciast czy popcornów HELIO. Teraz więcej czasu spędzamy w domu, a smakowite produkty HELIO ułatwiają nam codzienne przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków bogatych w cenne składniki odżywcze. Dziś nie musisz wychodzić z domu, […]
Pierwszy dzień jesieni to moment, w którym natura zaczyna powoli przygotowywać się do zimowego snu. Dni stają się coraz krótsze, temperatury spadają, a drzewa mienią się złotem, czerwienią i pomarańczem. Zmienia się również nasze menu – po lecie pełnym świeżych owoców i lekkich sałatek, coraz częściej sięgamy po bardziej sycące i rozgrzewające posiłki. Jesień to także czas, gdy szczególnie potrzebujemy poprawy nastroju, ponieważ mniejsza ilość słońca może […]
Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem. Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki: 1 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. miękkich […]