Wielkanoc to jedne z najważniejszych wydarzeń w roku. Czas ten przepełniają tradycyjne obrzędy oraz zwyczaje pielęgnowane w praktycznie każdym polskim domu. Symboli nie brakuje również na świątecznym stole. Jaja, które pojawiają się w wielu wielkanocnych daniach, symbolizują początek nowego, chleb – pokarm niezbędny do życia; sól, pieprz i chrzan – dostatek i gościnność. W świątecznym menu pojawia się także mnóstwo słodkości, które mają symbolizować doskonałość, pokorę czy niewinność. Wielkanocne wypieki stworzone z produktami Helio sprawią, że rodzinne świętowanie zwieńczone będzie doskonałym smakiem i dodatkową dawką zdrowia!
Najbardziej popularnym wypiekiem, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole, jest mazurek. To tradycyjne kruche ciasto z dodatkami, przekładane najczęściej masą kajmakową. Do jego przygotowania z pewnością przyda się masa krówkowa Helio, która dostępna jest w wielu smakach. Bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie! Masy krówkowe Helio nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Do ozdobienia tego tradycyjnego ciasta możesz wykorzystać migdały blanszowane Helio, które dostarczą Twojej wielkanocnej diecie białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz potasu i magnezu [1]. Zwieńczeniem mazurkowej twórczości może być wykorzystanie polewy deserowej Helio do wykonania wzorków czy rysunków. Tak przygotowany mazurek ucieszy każdego z domowników i będzie zdrowszą alternatywą dla ciasta dostępnego w sklepie, do którego przygotowania producenci wykorzystują duże ilości cukru, syntetycznych barwników oraz aromatów.
Równie tradycyjnym wypiekiem jest babka wielkanocna. Dla urozmaicenia jej smaku idealnie sprawdzi się mieszanka keksowa Helio. Zawiera w swym składzie rodzynki pełne składników mineralnych , ale także produkty przyciągające wizualnie: kandyzowaną marchew, ananasa i suszone daktyle. Do ozdobienia powierzchni ciasta przydadzą się skórki cytrynowe lub pomarańczowe Helio, które są źródłem witaminy C – silnego antyoksydantu wzmacniającego naczynia krwionośne i wspomagającego wchłanianie żelaza [2].
Wśród wielkanocnych słodkich specjałów nie może zabraknąć tradycyjnego makowca. W jego prostym przygotowaniu pomoże masa makowa Helio, która jest gotowym produktem, bez potrzeby mielenia i dodatkowej obróbki termicznej. Co więcej, masa ta nie zawiera glutenu i konserwantów, a mak będący jej głównym składnikiem to bogactwo wapnia, magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, czyli związków odpowiedzialnych za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego [3], [4].
W Helio znajdziesz wszystkie produkty przydatne do wykończenia i dopracowania swoich wielkanocnych wypieków. Niebagatelną zaletą własnoręcznie przygotowanych słodkości jest pewność, że stanowią one źródło wartościowych składników, a jednocześnie pozbawione są zbędnych substancji, czego na pewno nie można powiedzieć o wypiekach dostępnych na sklepowych półkach. Spraw, aby tegoroczne Święta Wielkanocne przygotowane były w duchu zdrowia, tradycji i najlepszego smaku. Produkty Helio z pewnością spełnią wszystkie te aspekty 🙂
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka Dietetyka”.
Źródło:
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a wraz z nią nasze apetyty na lekkie i pełne świeżości potrawy. Dlatego też, dziś proponujemy Ci pyszny przepis na wiosenne naleśniki z aromatyczną marmoladą z moreli HELIO SO SOFT Natura – doskonałe danie, które dodatkowo umili Ci poranki. To przepis, który będzie doskonałym urozmaiceniem twojego menu śniadaniowego: Gotowi na kulinarne doznania? Przejdźmy do kuchni i zacznijmy przygodę z wiosennymi smakami! Składniki: 1 szklanka […]
Karnawał to czas pełen radości, zabawy i… smakowitych przekąsek. Jednak często z tyłu głowy mamy pytanie: czy da się celebrować bez wyrzutów sumienia? Oczywiście, że tak! Z HELIO Natura udowadniamy, że zdrowe przekąski mogą być równie pyszne i efektowne, co ich tradycyjne odpowiedniki. Zdrowa zabawa zaczyna się w kuchni Podczas organizowania karnawałowych przyjęć warto postawić na produkty naturalne i lekkie przekąski, które zachwycą gości smakiem, a jednocześnie pozwolą […]
Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu. Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli […]