Wielkanoc to jedne z najważniejszych wydarzeń w roku. Czas ten przepełniają tradycyjne obrzędy oraz zwyczaje pielęgnowane w praktycznie każdym polskim domu. Symboli nie brakuje również na świątecznym stole. Jaja, które pojawiają się w wielu wielkanocnych daniach, symbolizują początek nowego, chleb – pokarm niezbędny do życia; sól, pieprz i chrzan – dostatek i gościnność. W świątecznym menu pojawia się także mnóstwo słodkości, które mają symbolizować doskonałość, pokorę czy niewinność. Wielkanocne wypieki stworzone z produktami Helio sprawią, że rodzinne świętowanie zwieńczone będzie doskonałym smakiem i dodatkową dawką zdrowia!
Najbardziej popularnym wypiekiem, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole, jest mazurek. To tradycyjne kruche ciasto z dodatkami, przekładane najczęściej masą kajmakową. Do jego przygotowania z pewnością przyda się masa krówkowa Helio, która dostępna jest w wielu smakach. Bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie! Masy krówkowe Helio nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Do ozdobienia tego tradycyjnego ciasta możesz wykorzystać migdały blanszowane Helio, które dostarczą Twojej wielkanocnej diecie białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz potasu i magnezu [1]. Zwieńczeniem mazurkowej twórczości może być wykorzystanie polewy deserowej Helio do wykonania wzorków czy rysunków. Tak przygotowany mazurek ucieszy każdego z domowników i będzie zdrowszą alternatywą dla ciasta dostępnego w sklepie, do którego przygotowania producenci wykorzystują duże ilości cukru, syntetycznych barwników oraz aromatów.
Równie tradycyjnym wypiekiem jest babka wielkanocna. Dla urozmaicenia jej smaku idealnie sprawdzi się mieszanka keksowa Helio. Zawiera w swym składzie rodzynki pełne składników mineralnych , ale także produkty przyciągające wizualnie: kandyzowaną marchew, ananasa i suszone daktyle. Do ozdobienia powierzchni ciasta przydadzą się skórki cytrynowe lub pomarańczowe Helio, które są źródłem witaminy C – silnego antyoksydantu wzmacniającego naczynia krwionośne i wspomagającego wchłanianie żelaza [2].
Wśród wielkanocnych słodkich specjałów nie może zabraknąć tradycyjnego makowca. W jego prostym przygotowaniu pomoże masa makowa Helio, która jest gotowym produktem, bez potrzeby mielenia i dodatkowej obróbki termicznej. Co więcej, masa ta nie zawiera glutenu i konserwantów, a mak będący jej głównym składnikiem to bogactwo wapnia, magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, czyli związków odpowiedzialnych za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego [3], [4].
W Helio znajdziesz wszystkie produkty przydatne do wykończenia i dopracowania swoich wielkanocnych wypieków. Niebagatelną zaletą własnoręcznie przygotowanych słodkości jest pewność, że stanowią one źródło wartościowych składników, a jednocześnie pozbawione są zbędnych substancji, czego na pewno nie można powiedzieć o wypiekach dostępnych na sklepowych półkach. Spraw, aby tegoroczne Święta Wielkanocne przygotowane były w duchu zdrowia, tradycji i najlepszego smaku. Produkty Helio z pewnością spełnią wszystkie te aspekty 🙂
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka Dietetyka”.
Źródło:
Coraz cieplejsze dni, piękne zachody słońca i wieczory, które zachęcają do spotkań z najbliższymi. To właśnie znak, że wiosna zawitała na dobre. Jednym z ważnych elementów, który zadba o wspomnienia kojarzące się ze wspaniałym czasem jest… Jedzenie. Spotkania pełne pysznych smakołyków na stole? Zainspiruj się z Helio i poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. […]
Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem. Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich […]
Koniec wakacji oznacza pakowanie plecaka! My już odrobiliśmy zadanie domowe i przygotowaliśmy wszystko, co jest potrzebne na pierwszy dzień szkoły: długopisy, zeszyty, podręczniki… ale przede wszystkim Bakaliowe Kieszonkowe cool przekąski HELIO – idealne do plecaka czy kieszonki! Jeszcze pierwszy dzwonek nie zabrzmiał, a my już odrobiliśmy zadanie domowe i przygotowaliśmy się na wzorowy, bo zdrowy powrót do szkoły! 😉 Poza zeszytami i podręcznikami, a także żelem antybakteryjnym do codziennej higieny rąk, podstawą […]