Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.
Krótka historia sernika
Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.
Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.
Rodzaje serników
Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:
Serniki pieczone Serniki gotowane Serniki na zimno
Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:
Sernik z masą krówkową HELIO
HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.
Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:
Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.
Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:
Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!
Popołudnie w ogrodzie lub na balkonie? A może spacer lub krótka wycieczka rowerowa nad pobliski staw czy jezioro? Załóż sportowe buty, zabierz ze sobą plecak wypełniony pysznymi So Soft! przekąskami HELIO Natura i korzystaj z pięknej pogody! Pierwsze wiosenne, słoneczne dni sprawiają, że coraz więcej czasu chcemy spędzać na świeżym powietrzu. I mimo tego, że wciąż mamy ograniczone możliwości, to zawsze warto znaleźć chwilę dla siebie w otoczeniu natury! […]
Jesień to czas, gdy dynie królują na stołach, a wraz z nimi rośnie popularność ich pysznych i zdrowych pestek. Pestki dyni HELIO Natura to prawdziwy skarb, szczególnie w październiku, kiedy warto w pełni korzystać z sezonowych darów natury. Dlaczego warto sięgać po nie właśnie jesienią? Poznaj ich niezwykłe korzyści zdrowotne oraz inspiracje kulinarne, które sprawią, że pestki dyni staną się stałym elementem Twojej diety. Bogactwo składników odżywczych Pestki dyni HELIO […]
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen rodzinnego ciepła, magicznych chwil i… pysznych wypieków! Nic tak nie cieszy, jak własnoręcznie przygotowane ciasta i ciasteczka, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie wyglądają. HELIO zaprasza do wspólnego pieczenia i dekorowania świątecznych wypieków, oferując inspiracje i najwyższej jakości produkty, które sprawią, że Twoje wypieki zachwycą każdego! Kreatywne Wzory – Jak Ozdobić Ciasta i Ciasteczka? Klasyczne świąteczne motywy Choinki, gwiazdki, bałwanki […]