Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.
Krótka historia sernika
Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.
Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.
Rodzaje serników
Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:
Serniki pieczone Serniki gotowane Serniki na zimno
Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:
Sernik z masą krówkową HELIO
HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.
Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:
Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.
Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:
Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!
Dzięki niej jesień staje się jeszcze bardziej kolorowa i o wiele… pyszniejsza! Mowa o… dyni. Jej rodzajów jest mnóstwo. Sprawdzi się jako podstawa obiadu czy fundament zdrowej przekąski. Ozdobisz nią dom i balkon. Zrobisz hallowenowe dynie… Ich wycinanie to świetny pomysł na spędzenie czasu dla całej rodziny. A może szukasz inspiracji na wytrawne danie z tym produktem? Mamy to! Poznaj przepis na zupę dyniową z dodatkiem […]
Plan na majówkę? Odpoczynek i… Pyszne jedzenie! Często w towarzystwie rodziny, znajomych czy przyjaciół. Jak w tym wyjątkowym czasie zaskoczyć swoich gości? Przygotuj dla nich coś specjalnego. Zainspiruj się z HELIO i zaserwuj pyszny deser. Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy sprawdzą się w tej roli idealnie! Jak je przygotować? Potrzebne składniki: • 1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 opak. […]
Tiramisu to włoski deser, który zdobył serca wielu smakoszy na całym świecie. Dziś zapraszamy Cię do wyjątkowej podróży kulinarno-smakowej, podczas której odkryjesz sekrety doskonałego pistacjowego tiramisu z wyjątkowymi bakaliami od HELIO. Bakalie te znane są z wysokiej jakości produktów, a pistacje HELIO Natura doskonale nadają się do stworzenia tego wyjątkowego deseru. Składniki : 250 g serka mascarpone 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 […]