Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.
Krótka historia sernika
Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.
Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.
Rodzaje serników
Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:
Serniki pieczone Serniki gotowane Serniki na zimno
Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:
Sernik z masą krówkową HELIO
HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.
Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:
Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.
Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:
Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]
Czy wiesz, że orzechy pekan rosną na wysokich drzewach liściastych zwanych orzesznikiem pekanowatym? W Ameryce Północnej stanowiły ważne pożywienie dla Indian. To właśnie tam nazwano je „pecan”, co oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią.” Do Europy trafiły w XVI wieku i stąd przeniosły się również na tereny Afryki, Azji i Australii. Ze względu na kształt przypominają orzechy włoskie, jednak ich smak jest znacznie słodszy, delikatny w smaku i aromatyczny. Zawierają mnóstwo […]
W 100% naturalna linia bakalii bez konserwantów HELIO Natura to pełnowartościowe, naturalnie zdrowe owoce suszone i orzechy, bogate w cenne witaminy, mikro i makroelementy, które teraz powiększyły się o kolejne, smakowite i zdrowe przekąski. Słonecznik łuskany i Pestki dyni HELIO Natura to nowe EKO produkty pochodzące z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Z kolei Jackfruit suszony to unikalna nowość na polskim rynku – super modna, popularna FIT HIT przekąska, która według najnowszych, światowych […]