Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.
Krótka historia sernika
Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.
Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.
Rodzaje serników
Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:
Serniki pieczone Serniki gotowane Serniki na zimno
Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:
Sernik z masą krówkową HELIO
HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.
Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:
Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.
Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:
Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen rodzinnego ciepła, magicznych chwil i… pysznych wypieków! Nic tak nie cieszy, jak własnoręcznie przygotowane ciasta i ciasteczka, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie wyglądają. HELIO zaprasza do wspólnego pieczenia i dekorowania świątecznych wypieków, oferując inspiracje i najwyższej jakości produkty, które sprawią, że Twoje wypieki zachwycą każdego! Kreatywne Wzory – Jak Ozdobić Ciasta i Ciasteczka? Klasyczne świąteczne motywy Choinki, gwiazdki, bałwanki […]
Zbliża się koniec wakacji. Czekaliśmy na nie cały rok, a minęły tak szybko… Mamy nadzieję, że podczas lipcowych i sierpniowych dni nabraliście mnóstwo energii na nadchodzący rok szkolny. A jeśli nie, mamy dla Was propozycje przekąsek, które dodadzą jej każdego dnia. Wystarczy, że w swoim menu zaplanujesz owoce z linii So Soft! Mogą być pysznym, drugim śniadaniem i głównym składnikiem jesiennej sałatki. Sprawdzą się też do sosów, […]
Jesień to idealny czas, by wypróbować kulinarne inspiracje, które w lecie okazywały się zbyt ciężkie lub nie pasowały do panującej za oknem temperatury. Teraz natomiast stawiamy na: gorące zupy, wykwintne kremy, ciepłe napoje, pyszne pasty do pieczywa. Jesienna aura sprzyja gotowaniu i próbowaniu nowych potraw. Coraz chłodniejsze temperatury, mniej słońca, to czynniki, które wpływają na to, że częściej sięgamy po słodkie i ciepłe potrawy. Jaki nowy przepis wprowadzisz […]