Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach.
Krótka historia sernika
Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi opisali i przygotowali sernik Grecy, którzy częstowali nim zwycięzców igrzysk. Światową sławę nadali temu specjałowi jednak Rzymianie. Dla nich sernik wiązał się z rytuałami religijnymi. Wraz z podbojami ówczesnego świata, Rzymianie rozpowszechniali sernik, który chętnie był przyjmowany przez miejscową ludność.
Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski spod Wiednia – stąd też nazwa „sernik wiedeński”.
Rodzaje serników
Generalnie można podzielić serniki na 3 rodzaje, ze względu na sposób ich przygotowania:
Serniki pieczone Serniki gotowane Serniki na zimno
Sposób przygotowania poznacie oglądając nasz film:
Sernik z masą krówkową HELIO
HELIO znane jest ze zdrowych produktów, które umożliwiają szybkie, bezproblemowe przygotowanie ulubionych dań i deserów. Szczególnie przed świętami, kiedy chcemy przygotować najbliższym jakąś słodką niespodziankę, przepisy HELIO są szczególnie cenione przez Polaków.
Wiosną tego roku proponujemy zmierzyć się z przygotowaniem sernika na bazie masy krówkowej HELIO. Masa krówkowa HELIO dostępna jest w wielu różnych smakach:
Każdy z tych smaków sprawi, że Wasz sernik będzie wyjątkowy i oryginalny. Z pewnością zaskoczycie pozytywnie swoich znajomych. Sernik na zimno to szczególnie ciekawa propozycja umilająca wiosenne i wakacyjne dni. Dodatkową zaletą jest oczywiście łatwość z jaką przygotujecie swój sernik.
Dla osób przywiązujących uwagę do składu produktów, bardzo ważną informacją będzie również fakt, że masy krówkowe HELIO są produktami zdrowymi, przygotowywanymi według tradycyjnej receptury i bez użycia konserwantów i oleju palmowego. Są to również produkty bezglutenowe, co poświadcza licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W naszym videoprzepisie wykorzystaliśmy masę krówkową HELIO o smaku czekoladowym. Pozostałe składniki sernika to:
Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!
14-sta edycja konkursu Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich już za nami. Z dumą informujemy, że kolejny rok z rzędu marka HELIO została wyróżniona w kategorii Produkty Spożywcze BIO i EKO Produkty Wyróżnione: HELIO Natura Słonecznik łuskany EKO 150 g (HELIO) Złoty Paragon to Nagroda Kupców Polskich przyznawana przez czytelników branżowego miesięcznika „Hurt i Detal” dla najlepszych produktów sektora FMCG. O zwycięstwie w tym plebiscycie […]
Koniec wakacji już za nami, a wraz z nim powitaliśmy nowy rok szkolny. Powrót do obowiązków, regularnych zajęć i nauki wymaga odpowiedniego przygotowania. Wakacyjny wypoczynek niewątpliwie naładował energią każdego ucznia. Należy jednak pamiętać, że jego organizm musi być w pełni gotowy na codzienne wyzwania przez cały rok! Pełnowartościowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego dzieci, a także zapobiega rozwojowi wielu chorób, m.in. otyłości, próchnicy, szeregu […]
Z czym kojarzy się majówka? Z piękną pogodą, wolnym czasem i… dobrym jedzeniem 😉 Czy wiesz, że właśnie 2 maja przypada Dzień Grilla? To idealny moment, by zaprosić na niego rodzinę i przyjaciół! Jak ich zaskoczyć? To proste! Przygotuj z pomocą HELIO nowe potrawy… najlepiej takie, których Twoi goście jeszcze nie mieli okazji spróbować 😉 Nie wiesz gdzie szukać pomysłów? To proste! Zajrzyj na nową stronę HELIO.pl oraz nasz kanał Youtube: […]