Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne nowości? Zainspiruj się z Helio!
Co powiesz na śmietankowego dorsza pieczonego z morelami? Pycha! W dodatku jego przygotowanie jest bardzo proste. To danie idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Spróbuj, a przekonasz się, że w trafia w gusta nawet najbardziej wymagających kulinarnych smakoszy. Oczywiście na liście zakupów potrzebnej do przygotowania tej potrawy, nie może zabraknąć pysznych bakalii HELIO!
Potrzebujesz:
•1 opakowanie miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/2 opakowania Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 4 filety z dorsza • 1 szklankę śmietany 30% • 1 cytrynę •1 dymkę • 1 łyżkę masła • 1 ząbek czosnku • zioła prowansalskie •sól • pieprz
Filety z dorsza opłucz, osusz, skrop sokiem z połowy cytryny, posyp ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj masłem. Na dnie naczynia ułóż przygotowane filety z ryby. Posyp posiekaną dymką, pokrojonymi morelami, żurawiną i pistacjami. Zalej śmietaną. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Udekoruj świeżymi ziołami. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.
To danie nie wymaga dużej ilości składników, jest szybkie i pyszne! Warto więc przygotować je wtedy, kiedy na twojej głowie pełno świątecznych obowiązków, a chcesz ugościć swoich domowników wyjątkową potrawą.
Polecamy!
Słońce, długie wieczory i ta wakacyjna beztroska… Lato to idealny czas, by w kuchni postawić na lekkość, kolor i smak. A co, jeśli do tej sezonowej symfonii dodamy bakalie HELIO? Pistacje prażone solone, słonecznik w przyprawie o smaku orientalnym, egzotyczne Tropical Bites, żurawina So Soft! – to tylko początek! Zobacz, jak w prosty sposób przemycić zdrowe składniki do wakacyjnych dań. Naturalnie. Smacznie. Od HELIO! 1.Rurki z kremem i pistacjami HELIO Składniki: Gotowe rurki (np. z ciasta […]
Dłuższe dni, ciepłe poranki, podróże, aktywność na świeżym powietrzu, pyszne koktajle, grille z przyjaciółmi, zachody słońca na plaży… To wszystko kojarzy nam się z wakacjami, na które czekamy cały rok. A one już tuż, tuż! Oczywiście – to również czas kulinarnych inspiracji. Poznawanie nowych miejsc często wiąże się również z odkrywaniem całkiem nowych smaków. Trzymanie się zdrowych zasad w tym okresie jest utrudnione, ale my wiemy jak […]
Wielki finał konkursu „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY 2021” już za nami! Zdrowa marka bakalii HELIO po raz kolejny zachwyciła jury i została wyróżniona w kategorii „Żywność- Produkty dietetyczne”, otrzymując prestiżową nagrodę, tym razem za innowacyjną linię owoców suszonych So Soft! HELIO Natura! „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY” to jedyny tego typu plebiscyt organizowany przez lidera wśród magazynów poradnikowych, którego celem jest wybór najlepszych #trendy produktów, wyróżniających […]