Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne nowości? Zainspiruj się z Helio!
Co powiesz na śmietankowego dorsza pieczonego z morelami? Pycha! W dodatku jego przygotowanie jest bardzo proste. To danie idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Spróbuj, a przekonasz się, że w trafia w gusta nawet najbardziej wymagających kulinarnych smakoszy. Oczywiście na liście zakupów potrzebnej do przygotowania tej potrawy, nie może zabraknąć pysznych bakalii HELIO!
Potrzebujesz:
•1 opakowanie miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/2 opakowania Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 4 filety z dorsza • 1 szklankę śmietany 30% • 1 cytrynę •1 dymkę • 1 łyżkę masła • 1 ząbek czosnku • zioła prowansalskie •sól • pieprz
Filety z dorsza opłucz, osusz, skrop sokiem z połowy cytryny, posyp ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj masłem. Na dnie naczynia ułóż przygotowane filety z ryby. Posyp posiekaną dymką, pokrojonymi morelami, żurawiną i pistacjami. Zalej śmietaną. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Udekoruj świeżymi ziołami. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.
To danie nie wymaga dużej ilości składników, jest szybkie i pyszne! Warto więc przygotować je wtedy, kiedy na twojej głowie pełno świątecznych obowiązków, a chcesz ugościć swoich domowników wyjątkową potrawą.
Polecamy!
Majówka to idealny czas, by złapać oddech, złapać promienie słońca i… coś pysznego do schrupania! Zamiast sięgać po ciężkie przekąski, postaw w tym roku na lekkie, naturalne i kolorowe smaki. W roli głównej? Oczywiście nasze Tropical Bites od HELIO – suszone owoce egzotyczne, które idealnie sprawdzą się w plenerze. Dlaczego Tropical Bites to must-have majówki? Składniki naturalnego pochodzenia Idealna porcja energii na szlak, piknik czy wypad rowerowy […]
W wirze świątecznych przygotowań łatwo o czymś zapomnieć, dlatego sprawdźmy razem z HELIO! Choinka już jest? Życzenia wysłane? Prezenty i masy makowe kupione? 😉 Kuchnia pełna świątecznych bakalii HELIO…? Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zakupy, domowe porządki, ubieranie choinki, dekorowanie ciasteczek, gotowanie… to nie lada wyzwanie! By nie stracić głowy w ferworze świątecznych przygotowań, z HELIO w szybki, prosty, a efektowny sposób wyczarujesz magiczne, bakaliowe święta… zwłaszcza […]
Zaczynamy kalendarzową jesień – dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze. Więcej czasu spędzamy w domu oglądając seriale czy czytając ulubione książki… My widzimy w tym same plusy! 😉 Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Jesienią łatwiej zadbać o chwilę dla siebie, a dodatkowo można ją spędzić pod ciepłym kocem, z herbatą i naturalnie pysznymi przekąskami HELIO Natura! Chrupiący popcorn, prażone pistacje bez soli, egzotyczny Jackfruit… … a może miękkie i soczyste […]