Zimowe wieczory wcale nie muszą być nudne! Kiedy za oknem niska temperatura, wiatr i śnieg, przygotuj pyszny napój, który pozwoli ci rozgrzać się po całym dniu spędzonym w zimowej aurze. A do tego… pyszne, orzechowe palmier. Sprawdźcie ten przepis z Kalendarza Poradnika Domowego 2023.
Składniki: • 1 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft• 1/2 opak. miękkich suszonych Śliwek HELIO So Soft • 1/4 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura (bez soli i tłuszczu) • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura (bez soli i tłuszczu) • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1 litr czerwonego wytrawnego wina (albo soku z żurawiny) • 1 opak. mrożonego ciasta francuskiego • 10 dag startego parmezanu • 2 laski cynamonu • 5-6 goździków • 3-4 gwiazdki anyżku • 2-3 ziarenka kardamonu • tymianek świeży lub suszony
Przygotowanie:
Mrożone ciasto francuskie rozmrażaj przez noc w lodówce. Orzechy laskowe, migdały i pistacje posiekaj. Rozwiń ciasto, posyp je równomiernie mieszanką orzechową, parmezanem i tymiankiem. Dwa przeciwległe dłuższe boki ciasta zwiń do środka, tworząc dwa rulony stykające się pośrodku. Zwinięte ciasto przykryj kawałkiem pergaminu. Wstaw na 30 minut do lodówki. Pokrój je ostrym nożem na plasterki grubości około 1 cm. Ułóż w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Każde ciasteczko lekko ściśnij na dole, łącząc dwa zwinięte rogi i uformuj serduszko. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz na złoto przez 10-12 minut. Suszone figi, morele i śliwki przekrój na połówki. Owoce wymieszaj z żurawiną. Zalej czerwonym winem (w wersji bezalkoholowej sokiem żurawinowym). Dodaj przyprawy korzenne. Ogrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia. Gorący napój wlej do szklanek. Do każdej porcji włóż trochę owoców. Podaj z łyżeczkami do owoców.
Serwuj z upieczonymi orzechowymi ciasteczkami.
Smacznego!
Wyróżniona w badaniu masa krówkowa kukułka HELIO to połączenie aksamitnej konsystencji, delikatnego aromatu oraz pysznego smaku. Znajdzie zastosowanie we wszelkiego rodzaju ciastach i deserach oraz sprawdzi się jako wypełnianie kruchych babeczek lub dekoracji domowych muffinów. Dzisiejsi trzydziesto- i czterdziestolatkowie z radością powrócą do smaków swojego dzieciństwa, dzieląc się nimi z najbliższymi. Masa krówkowa kukułka HELIO to kolejny z linii bezglutenowych mas HELIO produkt, który został doceniony przez konsumentów. Co godne […]
Polski producent bakalii – firma HELIO została nagrodzona prestiżową nagrodą „Złotym Laurem Konsumenta 2024” aż w dwóch kategoriach: dodatki do wypieków oraz bakalie. To już kolejny raz, kiedy polscy konsumenci potwierdzili, że darzą produkty HELIO największym zaufaniem! Laur Konsumenta to jeden z pierwszych i jednocześnie najbardziej liczących się certyfikatów konsumenckich w kraju, który ma znaczący wpływ na decyzje zakupowe Polaków. Już od 2004 roku, zakrojony na skalę ogólnopolską sondaż, przynosi […]
Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków. Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości […]