Coraz cieplejsze dni, piękne zachody słońca i wieczory, które zachęcają do spotkań z najbliższymi. To właśnie znak, że wiosna zawitała na dobre. Jednym z ważnych elementów, który zadba o wspomnienia kojarzące się ze wspaniałym czasem jest… Jedzenie. Spotkania pełne pysznych smakołyków na stole? Zainspiruj się z Helio i poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
4 bułki do hamburgerów, 50 dag mielonej wołowiny, 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura, pół papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, 4 liście sałaty, garść rukoli, awokado, czerwona cebula, 4 plastry sera camembert
SOS:
Opakowanie orzeszków ziemnych HELIO, 2 cm świeżego obranego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, sok z limonki, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, ok. 150 ml letniej wody
Przygotowanie:
Wołowinę dokładnie wymieszaj z posiekaną żurawiną, chilli i oliwą. Z mięsa uformuj płaskie, spore kotlety, odstaw w chłodne miejsce. Składniki sosu zblenduj, dolewając tyle letniej wody, by sos miał lekko płynną konsystencję. Kotlety upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony). Bułki podgrzej w gorącym piekarniku. Dolną część każdej bułki posmaruj sosem orzechowym, połóż liść sałaty, potem kotlet. Obłóż plastrami obranego awokado, cebuli, camemberta i rukolą. Polej sosem orzechowym, przykryj wierzchnią częścią bułki. Od razu podawaj.
Smacznego!
Piękna pogoda sprawia, że mamy większą chęć odkrywania nowych miejsc, nowych smaków najlepiej w towarzystwie przyjaciół, rodziny i… naturalnie pysznych #sogood przekąsek ! 😉 Wreszcie nadeszły! Czas na długo wyczekiwane urlopy, podróże w nieznane, kąpiele w morzu, wycieczki rowerowe, długie spacery, spotkania z przyjaciółmi… Jak sprawić, by te wakacyjne dni były #so wyjątkowe? Po prostu rób to, co uwielbiasz, a wakacje na pewną będą #so idealne! Kochasz […]
Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii? Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego […]
Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne […]