Coraz dłuższe jesienne wieczory są inspiracją do tworzenia nowych przepisów kulinarnych. Tym razem mamy dla Was coś, co jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę pysznie. Wystarczy, że w domu macie pestki dyni HELIO.
Pochodzą one z upraw ekologicznych i są skarbnicą mikro- i makroelementów. Dzięki temu stają się niezwykle wartościowym produktem, który nie tylko wzbogaci smak przygotowywanych potraw, ale stanowią też zdrową i naprawdę smaczną, samodzielną przekąskę. Pestki dyni to źródło: białka, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, folianów i błonnika.
Czy znasz już przepis na pikantne, prażone pestki dyni? Jeśli nie, to teraz jest najlepsza okazja do jego poznania! Jesienne wieczory w gronie najbliższych już nigdy nie będą smakować tak samo.? Składniki:
Pestki dyni, ulubiona pikantna przyprawa np. papryka ostra, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie wsyp pestki dyni i praż je około 2 minut, cały czas mieszając. Następnie wsyp wszystkie wybrane przez Ciebie ostre przyprawy i mieszaj na patelni przez kolejne dwie minuty. Całość polej oliwą z oliwek. Praż ok. 2 minut. Tak przygotowane pestki dyni najlepiej podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek. Smacznego!
Maj to jeden z tych miesięcy, podczas którego najbardziej doceniamy wiosenną pogodę. Zmęczeni niskimi temperaturami, deszczem, wiatrem, nie możemy doczekać się każdego słonecznego dnia za oknem. To również ten czas, kiedy zaczynamy więcej chwil spędzać na świeżym powietrzu. Rozpoczynamy rowerowe wycieczki, długie spacery, spędzanie niedzielnych wieczorów na czytaniu książki w ulubionym parku. A jak urozmaicić majówkowe poranki? Inspirujemy do stworzenia idealnego śniadania na trawie z Helio! Jak je przygotować? […]
Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii? Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego […]
Wielki finał konkursu „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY 2021” już za nami! Zdrowa marka bakalii HELIO po raz kolejny zachwyciła jury i została wyróżniona w kategorii „Żywność- Produkty dietetyczne”, otrzymując prestiżową nagrodę, tym razem za innowacyjną linię owoców suszonych So Soft! HELIO Natura! „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY” to jedyny tego typu plebiscyt organizowany przez lidera wśród magazynów poradnikowych, którego celem jest wybór najlepszych #trendy produktów, wyróżniających […]