Pikantne prażone pestki dyni na jesienne wieczory

Coraz dłuższe jesienne wieczory są inspiracją do tworzenia nowych przepisów kulinarnych. Tym razem mamy dla Was coś, co jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę pysznie. Wystarczy, że w domu macie pestki dyni HELIO.

Pochodzą one z upraw ekologicznych i są skarbnicą mikro- i makroelementów. Dzięki temu stają się niezwykle wartościowym produktem, który nie tylko wzbogaci smak przygotowywanych potraw, ale stanowią też zdrową i naprawdę smaczną, samodzielną przekąskę. Pestki dyni to źródło: białka, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, folianów i błonnika.

Czy znasz już przepis na pikantne, prażone pestki dyni? Jeśli nie, to teraz jest najlepsza okazja do jego poznania! Jesienne wieczory w gronie najbliższych już nigdy nie będą smakować tak samo.?
Składniki:

Pestki dyni, ulubiona pikantna przyprawa np. papryka ostra, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnie wsyp pestki dyni i praż je około 2 minut, cały czas mieszając. Następnie wsyp wszystkie wybrane przez Ciebie ostre przyprawy i mieszaj na patelni przez kolejne dwie minuty. Całość polej oliwą z oliwek. Praż ok. 2 minut. Tak przygotowane pestki dyni najlepiej podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek. Smacznego!

Udostępnij artykuł