Polski producent bakalii, popcornów i mas do ciast bez oleju palmowego – HELIO dołącza do akcji promocyjno- informacyjnej „Nie jem palmowego – chronię orangutany!
Każdy, nawet najmniejszy krok w stronę EKO, zbliża nas do dbania o naszą planetę, o nasz wspólny dom – dla nas i dla przyszłych pokoleń! Dla firmy HELIO eliminowanie konserwantów i oleju palmowego to element proekologicznej polityki i priorytet, który idealnie współgra z akcją Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Jej celem jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą produkcja oleju palmowego m.in. dla lasów deszczowych i dla wielu gatunków zwierząt, a także… negatywnego wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie!
Warto wiedzieć: Według Instytutu Żywności i Żywienia, olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką (zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych) zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego odradza spożywanie tego składnika![1].
Olej palmowy to dziś jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych m.in. przy produkcji żywności przetworzonej. Jak podaje WWF, roczna światowa produkcja oleju palmowego wynosi 66 mln ton. W Polsce, od 2004 roku spożycie oleju palmowego wzrosło o 150%, a średnia roczna konsumpcja w przeliczeniu na jednostkę PKB w 2017 roku wynosiła 711 kg[2].
Olej palmowy otrzymywany jest z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz ekosystem! Wycinka wielkich połaci lasów tropikalnych pod uprawę palm olejowych m.in. na Sumatrze i Borneo jest jednym z czynników, który wpływa na zmniejszenie populacji orangutanów! To dziś gatunek krytycznie (!) zagrożony wyginięciem, o czym przypomina nam organizacja Greenpeace w swojej kampanii, której narratorem jest znana brytyjska aktorka Emma Thompson:
Mając to na uwadze, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu, firma HELIO opracowała technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego w swoich produktach. Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem glutenu i konserwantów. Wzorowy skład mas krówkowych HELIO potwierdza przyznany im certyfikat „Czytaj skład poleca“ oraz liczne nagrody, m.in. Laur Konsumenta. Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas do ciast HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki polskiego producenta. Wybierając więc produkty HELIO możemy mieć pewność, że najlepiej zadbamy o zdrowie swoje i swojej rodziny, a także… o ochronę środowiska naturalnego dla przyszłych pokoleń.
Cenna rada: Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, przyłączmy się razem z HELIO do akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”, dbajmy wspólnie o naszą planetę, sprawdzajmy składy produktów i wybierajmy żywność sprawdzonego producenta. Najlepiej szukajmy produktów ze znakiem: BEZ TŁUSZCZU PALMOWEGO, który znajdziemy m.in. na masach do ciast i popcornach HELIO.
W ten sposób możemy nie tylko chronić swoje zdrowie, ale także nie przyczyniamy się do niszczenia lasów tropikalnych – wskazują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizatorzy akcji „Nie jem palmowego – chronię orangutany”. Wybierając dziś takie produkty, jak polskiej firmy HELIO, czyli nie zawierające w swoim składzie oleju palmowego, możemy w znacznym stopniu wpłynąć na ograniczenie ekspansji plantacji i przyczynić się do zmniejszenia zapotrzebowania na ten surowiec. Dlatego podczas codziennych zakupów warto pamiętać, że to MY – konsumenci DECYDUJEMY o losie naszej PLANETY!
Źródło: [1] Na podst. izz.waw.pl [2] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, wwf.pl
Jak sprawić, by ulubione przysmaki stały się jeszcze bardziej pożywne? Postaw na suszone owoce z linii #sosoft HELIO. Nie zawierają konserwantów, mają naturalnie słodki smak, są wyjątkowo miękkie i niezwykle apetyczne. W łatwy sposób pomagają zadbać o codzienną, zdrowszą dietę. Wystarczy, że… masz je zawsze przy sobie. 🙂 Sprawdzą się jako samodzielny przysmak. Wystarczy, że swoje ulubione owoce suszone wymieszasz w miseczce. To idealna, zdrowa przekąska na filmowy […]
Koniec listopada sprawia, że coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Warto świąteczną listę zakupów mieć już teraz, by później móc skupić się tylko na pieczeniu słodkości i przygotowywaniu smacznych posiłków. Jakie produkty HELIO możesz już teraz zgromadzić w swojej kuchni? Podpowiadamy! Masy krówkowe HELIO – mogą być wykorzystywana do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Do wyboru masz mnóstwo smakowych możliwości, które […]
Bakalie HELIO są zdrowe, pożywne i smaczne. Mają szerokie zastosowane w codziennej kuchni, w dodatku są łatwe w przechowywaniu i mają długi termin przydatności, dlatego kupuj HELIO także online, bo warto mieć w domu zapas nie tylko bakalii, ale też mas do ciast czy popcornów HELIO. Teraz więcej czasu spędzamy w domu, a smakowite produkty HELIO ułatwiają nam codzienne przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków bogatych w cenne składniki odżywcze. Dziś nie musisz wychodzić z domu, […]