W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowe nawyki żywieniowe stają się priorytetem, naturalne bakalie zdobywają coraz większą popularność. To nie tylko smaczne przekąski, ale również skarbnice cennych składników odżywczych.
Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.
Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.
Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.
Jaki skład powinny mieć bakalie?
Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.
Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.
Dlaczego warto sięgnąć po naturalne bakalie od HELIO i jakie korzyści mogą przynieść?
Podsumowując, naturalne bakalie od HELIO to nie tylko pyszne przekąski, ale także pełnowartościowe pożywienie, które wspiera zdrowy tryb życia. Kupując je, inwestujesz w swoje zdrowie, promujesz zrównoważony rozwój oraz dbanie o środowisko i cieszysz się smakiem natury w najczystszej formie.
Masa makowa z bakaliami HELIO to sprawdzony pomocnik w kuchni podczas każdych wypieków, tak jak masy krówkowe HELIO, które specjalnie na święta – pojawiły się w nowej PREMIUM odsłonie! Każdy wie, że najpierw masa, później ciacho 😉 dlatego, by nasze wypieki były udane – pyszne i zdrowe, warto sięgnąć po produkty najwyższej jakości i od sprawdzonego producenta! Jeśli jeszcze tego nie wiesz, masy do ciast HELIO wyróżniają się na polskim […]
Co to jest olej palmowy? Dlaczego jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać? Gdzie jest najczęściej stosowany? Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik? Zapraszamy na krótkie Q&A. Co to jest olej palmowy? Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny (w stosunku do innych tłuszczów) zawładnął rynkiem. Otrzymuje się go z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa na ekosystem. […]
Koniec wakacji już za nami, a wraz z nim powitaliśmy nowy rok szkolny. Powrót do obowiązków, regularnych zajęć i nauki wymaga odpowiedniego przygotowania. Wakacyjny wypoczynek niewątpliwie naładował energią każdego ucznia. Należy jednak pamiętać, że jego organizm musi być w pełni gotowy na codzienne wyzwania przez cały rok! Pełnowartościowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego dzieci, a także zapobiega rozwojowi wielu chorób, m.in. otyłości, próchnicy, szeregu […]