W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowe nawyki żywieniowe stają się priorytetem, naturalne bakalie zdobywają coraz większą popularność. To nie tylko smaczne przekąski, ale również skarbnice cennych składników odżywczych.
Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.
Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.
Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.
Jaki skład powinny mieć bakalie?
Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.
Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.
Dlaczego warto sięgnąć po naturalne bakalie od HELIO i jakie korzyści mogą przynieść?
Podsumowując, naturalne bakalie od HELIO to nie tylko pyszne przekąski, ale także pełnowartościowe pożywienie, które wspiera zdrowy tryb życia. Kupując je, inwestujesz w swoje zdrowie, promujesz zrównoważony rozwój oraz dbanie o środowisko i cieszysz się smakiem natury w najczystszej formie.
Przed nami najstraszniejsza noc w roku, dlatego wycinamy groźne miny z dyni, szykujemy upiorne przebrania i halloweenowe aranżacje! A co z menu? Nie daj się zaskoczyć i przygotuj z HELIO strasznie smaczne przekąski! 🙂 Aż strach się bać, ale gdy Halloween wyłania się z mroku, tylko ognisty duet popcornów HELIO zapewni nam zaskakująco pyszne doznania smakowe podczas wieczornego party z duchami! 😉 Razem z pikantnymi, upiornie smacznymi przekąskami HELIO żadna halloweenowa impreza nam […]
Ten włoski przysmak kochają chyba wszyscy! Okrągła, prostokątna lub w kształcie serca… Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki wyjątkowym dodatkom można w łatwy sposób stworzyć niezapomniane połączenia smaków, którym trudno będzie się oprzeć! 😉 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego dla wszystkich jej fanów mamy coś specjalnego! Pizza z dodatkiem EKO orzechów włoskich HELIO Natura Wystarczy, […]
Coraz cieplejsze dni, piękne zachody słońca i wieczory, które zachęcają do spotkań z najbliższymi. To właśnie znak, że wiosna zawitała na dobre. Jednym z ważnych elementów, który zadba o wspomnienia kojarzące się ze wspaniałym czasem jest… Jedzenie. Spotkania pełne pysznych smakołyków na stole? Zainspiruj się z Helio i poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. […]