W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowe nawyki żywieniowe stają się priorytetem, naturalne bakalie zdobywają coraz większą popularność. To nie tylko smaczne przekąski, ale również skarbnice cennych składników odżywczych.
Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.
Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.
Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.
Jaki skład powinny mieć bakalie?
Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.
Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.
Dlaczego warto sięgnąć po naturalne bakalie od HELIO i jakie korzyści mogą przynieść?
Podsumowując, naturalne bakalie od HELIO to nie tylko pyszne przekąski, ale także pełnowartościowe pożywienie, które wspiera zdrowy tryb życia. Kupując je, inwestujesz w swoje zdrowie, promujesz zrównoważony rozwój oraz dbanie o środowisko i cieszysz się smakiem natury w najczystszej formie.
Zaraz nadejdzie wiosna, a wraz z nią masz ochotę na „nowe”? Szukasz inspirujących przepisów na proste i szybkie, wiosenne wypieki, którymi możesz poczęstować domowników? Jeśli w obu przypadkach odpowiedziałaś/eś TAK to… HELIO ma dla Ciebie dobrą wiadomość 😉 Chętnie zainspirujemy Cię do działania w nastrojowym klimacie naszej playlisty! Muzyka połączona z pieczeniem? To jest to! Bakaliowe przysmaki przygotowane w rytm ulubionych przebojów? To możliwe tylko z HELIO! 😉 „Kto mi powie jak”, […]
Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej […]
W mikołajkowy weekend, firma HELIO wzięła udział w niezwykłym, bajkowym spotkaniu „Gwiazdka pełna magii”, organizowanym dla dzieci z domów dziecka. Imprezę poprowadziła Natalia Siwiec, a na wszystkie zaproszone dzieci czekało mnóstwo pięknych prezentów i moc atrakcji – m.in. warsztaty kulinarne, których partnerem została bakaliowa marka HELIO. W miniony weekend, firma HELIO wzięła udział w spotkaniu charytatywnym „Gwiazdka pełna magii”, które odbyło się w warszawskim hotelu Radisson […]