To jedne z najzdrowszych i najszlachetniejszych orzechów. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz cenne witaminy i minerały, dlatego w naszej codziennej diecie powinny znaleźć się MIGDAŁY! Odkryj z nami moc zdrowia ukrytą w tych wyjątkowych orzechach i wypróbuj przepisy HELIO na migdałowe, naturalne przysmaki.
Migdał to „król orzechów“, dlatego króluje w bakaliach HELIO- Łuskane, Blanszowane, Siekane, Płatki Migdałowe…. Nasiona migdałowca są pyszne w każdej postaci, nawet po zmieleniu, gdyż po wymieszaniu ich z cukrem pudrem i białkiem, otrzymamy popularny w cukiernictwie marcepan. Słodkie migdały używane są często do produkcji ciasteczek, nadzień czy mleczka migdałowego… Warto je także dodać do porannego jogurtu, ale też świetnie komponują się z sałatką. Z migdałów można również przyrządzić wyśmienite w smaku naturalne masło, którym można posmarować kanapki lub wafle ryżowe… Nic więc dziwnego, iż największy wybór migdałów znajdziemy w bogatej ofercie HELIO. To wyjątkowe orzechy, gdyż mają tak samo dużo zastosowań kulinarnych, co prozdrowotnych właściwości, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety nie tylko wzbogaci nasze menu w walory smakowe, ale też dostarczy ważnych na zdrowia składników odżywczych…
Migdały stanowią przede wszystkim alternatywne dla zwierzęcego źródło białka (ponad 20%), które odpowiada za prawidłowy wzrost masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Według Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, w nasionach migdałowca znajdziemy też sporo magnezu- 270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, który w połączeniu z ryboflawiną i niacyną- zapewni nam skuteczną ochronę przed stresem. Migdały zadbają też o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego- zawierają m.in. miedź, cynk i żelazo, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, orzechy te powinny obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie. Ponadto, o tej porze roku często jesteśmy zmęczeni i senni, a migdały dostarczą nam od razu w pakiecie: magnez + żelazo + miedź + tiaminę, które przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu energetycznego.
W składzie migdałów obecne są również takie cenne minerały, jak: fosfor, wapń czy potas, który korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi. Ponadto, zdaniem dr Beaty Sińskiej z Zakładu Żywienia Człowieka, tłuszcz zawarty w tych orzechach bogaty jest w wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Migdały wyróżniają się też najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i najwyższą- błonnika (14,3 g/100g). Warto również po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 (ryboflawina) i witaminy E- niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry, zwiększającej ochotę na seks i opóźniającej procesy starzenia.
Migdały HELIO możemy więc chrupać ze smakiem jako zdrową przękąskę w pracy czy szkole lub przyrządzić z nich zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Świetną alternatywą dla mleka krowiego, będzie np. mleko migdałowe, które sprawdzi się m.in. u osób uczulonych na laktozę, ale też w diecie wegetariańskiej. Jak je zrobić? To proste! Potrzebne są tylko 2 składniki- 1 opakowanie Migdałów HELIO 80g i ok. 1 litra przegotowanej wody. Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie, namoczone w ten sposób migdały, blendujemy z dodatkiem przegotowanej wody. Teraz już tylko wystarczy powstałą mieszankę przesączyć przez gazę lub sito i… mamy gotowe, naturalne mleko migdałowe, które możemy dodać np. do porannej owsianki czy kawy. A gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, polecamy kanapkę z domowym masłem migdałowym, które przygotujesz w niecały kwadrans! Potrzebne są tylko 2 opakowania Migdałów HELIO (160g)- wsypujemy orzechy do blendera i miksujemy tak długo, aż powstanie gładka masa. Gotowe w ten sposób naturalne masło migdałowe można, a nawet trzeba od razu zjeść w duecie z waflem ryżowym lub kromką chleba z chrupiącą skórką…
Nowa przekąska w linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura otrzymała prestiżową nagrodę – ZŁOTY MEDAL w badaniu „NAJLEPSZY PRODUKT – Wybór Konsumentów 2021”! HELIO z dumą informuje o najwyższym podium w tegorocznej, jubileuszowej X edycji konkursu „NAJLEPSZY PRODUKT – Wybór Konsumentów 2021”, organizowanego przez Wydawnictwo Gospodarcze Sp. z o.o. Czereśnie suszone HELIO Natura otrzymały ZŁOTY MEDAL w kategorii: PRZEKĄSKI SŁODKIE. Czereśnie suszone HELIO Natura to wyjątkowy […]
Zima to idealny czas na wieczory spędzane pod kocem, z ulubionym filmem lub serialem na ekranie. Ale co z przekąskami? Chrupanie przed telewizorem to niemal tradycja, ale często sięgamy po chipsy, słodycze czy inne mało zdrowe smakołyki. Czy można inaczej? Można! Wieczór filmowy wcale nie musi kończyć się wyrzutami sumienia. Bakalie HELIO to idealny sposób na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe przekąski, które umilą Ci każdą chwilę relaksu. Dlaczego warto postawić na bakalie? Bakalie to naturalne źródło […]
Czy jest coś do jedzenia, co sprawia najmłodszym więcej frajdy niż słodycze? Tak! Super wystrzałowy popcorn HELIO, który jest hitem każdej imprezy – nie tylko kinderbali! Uwielbiają go dzieci, ale i dorośli, bo w przeciwieństwie do zwykłych popcornów – popcorn do mikrofalówki HELIO to naturalnie zdrowy przysmak bez oleju palmowego! Może być maślany, solony, karmelowy z cynamonem, w wersji pikantnej i megaostrej HELIO, czy naturalny bez żadnych dodatków. Przygotowanie oryginalnej przekąski HELIO zajmie nam tylko 2- 4 minuty, […]