Co to jest olej palmowy? Dlaczego jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać? Gdzie jest najczęściej stosowany? Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik? Zapraszamy na krótkie Q&A.
Co to jest olej palmowy?
Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny (w stosunku do innych tłuszczów) zawładnął rynkiem. Otrzymuje się go z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa na ekosystem. W wersji surowej jest nieszkodliwy, natomiast my często spotykamy się z nim w wersji rafinowanej lub utwardzanej – w produkcji kosmetyków czy przetworzonej żywności. Instytut Żywności i Żywienia odradza spożywanie tego składnika! Olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką – zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych – zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych[1].
Pod jakimi nazwami ukrywa się olej palmowy?
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać?
Według ekspertów olej palmowy jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego zarówno w prewencji, jak w leczeniu chorób tj. otyłość i cukrzyca – zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego[2]. Według danych WWF, Polska konsumuje więcej oleju palmowego niż wynosi średnia unijna![3] Dodatkowo uprawa tego składnika wpływa negatywnie na środowisko: wycinanie ogromnych obszarów lasów deszczowych, wymieranie wielu gatunków zwierząt takich, jak: nosorożce, orangutany, tygrysy…
Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik?
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu HELIO opracowało technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego! Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem konserwantów i glutenu, co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach HELIO, licencjonowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
HELIO PREMIUM to odświeżona linia mas krówkowych. Nowe smaki, proponowane przez markę, otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości! Możemy sprawić, aby deser nabrał czekoladowej słodyczy, słodko- słonej karmelowej lub orzechowej nuty… Gotowe do bezpośredniego spożycia masy krówkowe HELIO PREMIUM o pysznej, kremowej konsystencji, dostępne są aż w 5 różnych smakach:
Skąd wiedzieć, czy produkt posiada w składzie olej palmowy?
Wystarczy czytać etykiety! Na etykiecie zawsze znajduje się informacja o składzie danego produktu. Masy krówkowe PREMIUM HELIO posiadają znak CZYTAJ SKŁAD – POLECA, który przyznawany jest tylko produktom z naturalnie dobrym składem!
1 luty to Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja m.in. dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie.
UWAGA! Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas krówkowych HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki marki HELIO.
Żródło: [1] Na podst. http://www.izz.waw.pl [2] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/jaka-dieta-w-otylosci-i-cukrzycy-typu-2- [3] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, https://www.wwf.pl
Nerkowce, czyli popularne orzechy nerkowca, są cenione na całym świecie nie tylko za swój delikatny, lekko słodki smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzą te wyjątkowe orzechy? Historia nerkowców sięga tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, a dokładniej Brazylii. To właśnie tam, w dzikich lasach Amazonii, można znaleźć pierwsze drzewa nanercza zachodniego (Anacardium occidentale), z których pochodzą nerkowce. Drzewa te rozprzestrzeniły się na inne kontynenty w XVI wieku, […]
Masz chwilę między spotkaniami, pakujesz śniadaniówkę dzieciom, a może ruszasz w drogę i szukasz zdrowej przekąski? Z HELIO wybierasz mądrze – naturalne produkty bez zbędnych dodatków, wygodne do zabrania wszędzie, smaczne i bez kompromisów. Jesteśmy polską marką z ponad 30-letnim doświadczeniem. Od zawsze stawiamy na: prostotę składu jakość surowców – starannie wyselekcjonowane owoce i orzechy, praktyczne rozwiązania – idealne do pracy, szkoły, podróży czy jako szybka przekąska w domu. […]
Jak stworzyć niezapomniane święta? Z naszymi wyjątkowymi przepisami w mig wyczarujecie pyszne, świąteczne ciasta i ciasteczka! Wystarczy, że oprócz naszej masy makowej i bakalii HELIO, do listy składników dodacie także… namówienie bliskich na wspólne pieczenie, a gwarantujemy, że ten czas będzie magiczny! Nadchodzą długo wyczekiwane święta – czas radości, rodzinnych przygotowań, wspólnych spotkań przy stole… I chodź w tym roku święta będą inne niż zwykle, to warto […]