Jesteście nowocześni czy tradycyjni? Zobaczcie #MASAinspiracjizHELIO na super świąteczne ciacha – zarówno babkę od babci, jak i nowoczesne wydanie sernika bez pieczenia. #zostańciewdomu i przygotujcie razem z HELIO pyszne wielkanocne wypieki!
Dziś święta są w Twoich rękach, więc tym bardziej spraw radość sobie i bliskim – HELIO nadchodzi z pomocą! Wystarczy naturalnie smaczna, gotowa masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku i nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym święta będą pełne tradycyjnych, jak i zupełnie nowych smaków! 😉
Szybka babka
Szybka i… łatwa w przygotowaniu, bo z masą krówkową HELIO! 😉 Zobaczcie nasz wideo przepis na babkę w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem mix’u keksowego HELIO!
Kukułkowa baba drożdżowa
Jeśli macie ochotę na babkę w tradycyjnej odsłonie, wypróbujcie przepis HELIO i Poradnika Domowego na babę z masą krówkową kukułka HELIO – w sam raz na świąteczny stół!
Składniki: 3,5 szklanki mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru brązowego 4 dag drożdży ½ szklanki mleka 2 jajka szczypta soli i kurkumy masło i mąka do formy masa krówkowa kukułka HELIO 1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO 1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumy, masło, posiekaj. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i jajkami, następnie dodaj do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5 cm, posmaruj masą krówkową HELIO, posyp skórką pomarańczową i mieszanką keksową HELIO, następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry grubości 3-4 cm. Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, następnie nożem delikatnie poluzuj ciasto w foremce i wyjmij na kratkę do studzenia.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sernik bez pieczenia HELIO
Podczas świąt na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć sernika! Dzięki gotowej masie krówkowej HELIO możecie przygotować świąteczne ciacho w nowoczesnej odsłonie, bo bez pieczenia – zobaczcie sami!
Sernik z masą krówkową HELIO
Dla fanów sernika i… masy krówkowej HELIO 🙂 polecamy też przepis w wersji tradycyjnej – z dodatkiem pysznych i zdrowych bakalii HELIO!
Składniki: Masa krówkowa HELIO 1 opakowanie herbatników 150 g 1 kg mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g cukru 6 jajek 1 opakowanie Rodzynek HELIO Natura 1/2 opakowania Jagód goji suszonych HELIO łyżeczka mąki 2 łyżki Skórki pomarańczowej HELIO 2 łyżki Migdałów siekanych HELIO 2 łyżki Płatków migdałowych HELIO
Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. W dużej misce umieść twaróg, mascarpone, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, połowę cukru i żółtka, delikatnie wymieszaj. Rodzynki i jagody goji HELIO obtocz w mące, dodaj do masy serowej, krótko wymieszaj. Białka ubij do białości, potem dalej ubijaj, dodając pozostały cukier. Połowę sztywnej piany z białek dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj, potem całość ostrożnie połącz z pozostałą pianą. Masę twarogową wyłóż na herbatniki, wstaw do piekarnika, piecz mniej więcej godzinę. Sernik przestudź. Jeszcze ciepły posmaruj grubą warstwą masy krówkowej HELIO. Udekoruj skórką pomarańczową i migdałami HELIO.
Planując zakupy pamiętaj, że ciacha z masą HELIO to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc! Jeżeli kupisz więcej – nie zmarnują się. Masy HELIO mają długi termin przydatności, a ich smakiem możemy zachwycać się także na co dzień, dlatego koniecznie zajrzycie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą inspirujących przepisów na desery i słodkości, które umilą codzienność! 🙂
Polski producent bakalii – firma HELIO została nagrodzona prestiżową nagrodą „Złotym Laurem Konsumenta 2024” aż w dwóch kategoriach: dodatki do wypieków oraz bakalie. To już kolejny raz, kiedy polscy konsumenci potwierdzili, że darzą produkty HELIO największym zaufaniem! Laur Konsumenta to jeden z pierwszych i jednocześnie najbardziej liczących się certyfikatów konsumenckich w kraju, który ma znaczący wpływ na decyzje zakupowe Polaków. Już od 2004 roku, zakrojony na skalę ogólnopolską sondaż, przynosi […]
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a wraz z nią nasze apetyty na lekkie i pełne świeżości potrawy. Dlatego też, dziś proponujemy Ci pyszny przepis na wiosenne naleśniki z aromatyczną marmoladą z moreli HELIO SO SOFT Natura – doskonałe danie, które dodatkowo umili Ci poranki. To przepis, który będzie doskonałym urozmaiceniem twojego menu śniadaniowego: Gotowi na kulinarne doznania? Przejdźmy do kuchni i zacznijmy przygodę z wiosennymi smakami! Składniki: 1 szklanka […]
Jagody Goji to dowód na mądrość ludów starożytnej Azji. Są owocem krzewu znanego jako kolcowój pospolity, rosnącego na terenach Chin, Tybetu, Korei czy Mongolii. Zbawienne właściwości jagód Goji to odkrycie starożytnej medycyny chińskiej oraz tybetańskiej. Ówcześni mędrcy, choć nie dysponowali nowoczesnymi laboratoriami i nie prowadzili skomplikowanych badań biologiczno-chemicznych, dostrzegli korzystny wpływ owoców na organizm człowieka. Tym sposobem znalazły szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Od tamtych czasów rozwinęły się […]