Masa wielkanocnych inspiracji HELIO

Jesteście nowocześni czy tradycyjni? Zobaczcie #MASAinspiracjizHELIO na super świąteczne ciacha – zarówno babkę od babci, jak i nowoczesne wydanie sernika bez pieczenia. #zostańciewdomu i przygotujcie razem z HELIO pyszne wielkanocne wypieki!

Dziś święta są w Twoich rękach, więc tym bardziej spraw radość sobie i bliskim – HELIO nadchodzi z pomocą! Wystarczy naturalnie smaczna, gotowa masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku i nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym święta będą pełne tradycyjnych, jak i zupełnie nowych smaków! 😉

Szybka babka

Szybka i… łatwa w przygotowaniu, bo z masą krówkową HELIO! 😉 Zobaczcie nasz wideo przepis na babkę w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem mix’u keksowego HELIO!

Kukułkowa baba drożdżowa

Jeśli macie ochotę na babkę w tradycyjnej odsłonie, wypróbujcie przepis HELIO i Poradnika Domowego na babę z masą krówkową kukułka HELIO – w sam raz na świąteczny stół!

Składniki:
3,5 szklanki mąki
10 dag masła
2 łyżki cukru brązowego
4 dag drożdży
½ szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli i kurkumy
masło i mąka do formy
masa krówkowa kukułka HELIO
1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO
1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO

Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumy, masło, posiekaj. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i jajkami, następnie dodaj do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

W kolejnym kroku ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5 cm, posmaruj masą krówkową HELIO, posyp skórką pomarańczową i mieszanką keksową HELIO, następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry grubości 3-4 cm. Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, następnie nożem delikatnie poluzuj ciasto w foremce i wyjmij na kratkę do studzenia.


Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Sernik bez pieczenia HELIO

Podczas świąt na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć sernika! Dzięki gotowej masie krówkowej HELIO możecie przygotować świąteczne ciacho w nowoczesnej odsłonie, bo bez pieczenia – zobaczcie sami!

Sernik z masą krówkową HELIO

Dla fanów sernika i… masy krówkowej HELIO 🙂 polecamy też przepis w wersji tradycyjnej – z dodatkiem pysznych i zdrowych bakalii HELIO!

Składniki:
Masa krówkowa HELIO
1 opakowanie herbatników 150 g
1 kg mielonego twarogu
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
250 g cukru
6 jajek
1 opakowanie Rodzynek HELIO Natura
1/2 opakowania Jagód goji suszonych HELIO
łyżeczka mąki
2 łyżki Skórki pomarańczowej HELIO
2 łyżki Migdałów siekanych HELIO
2 łyżki Płatków migdałowych HELIO

Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. W dużej misce umieść twaróg, mascarpone, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, połowę cukru i żółtka, delikatnie wymieszaj. Rodzynki i jagody goji HELIO obtocz w mące, dodaj do masy serowej, krótko wymieszaj. Białka ubij do białości, potem dalej ubijaj, dodając pozostały cukier. Połowę sztywnej piany z białek dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj, potem całość ostrożnie połącz z pozostałą pianą. Masę twarogową wyłóż na herbatniki, wstaw do piekarnika, piecz mniej więcej godzinę. Sernik przestudź. Jeszcze ciepły posmaruj grubą warstwą masy krówkowej HELIO. Udekoruj skórką pomarańczową i migdałami HELIO.

Planując zakupy pamiętaj, że ciacha z masą HELIO to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc! Jeżeli kupisz więcej – nie zmarnują się. Masy HELIO mają długi termin przydatności, a ich smakiem możemy zachwycać się także na co dzień, dlatego koniecznie zajrzycie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą inspirujących przepisów na desery i słodkości, które umilą codzienność! 🙂

Udostępnij artykuł