Jesteście nowocześni czy tradycyjni? Zobaczcie #MASAinspiracjizHELIO na super świąteczne ciacha – zarówno babkę od babci, jak i nowoczesne wydanie sernika bez pieczenia. #zostańciewdomu i przygotujcie razem z HELIO pyszne wielkanocne wypieki!
Dziś święta są w Twoich rękach, więc tym bardziej spraw radość sobie i bliskim – HELIO nadchodzi z pomocą! Wystarczy naturalnie smaczna, gotowa masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku i nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym święta będą pełne tradycyjnych, jak i zupełnie nowych smaków! 😉
Szybka babka
Szybka i… łatwa w przygotowaniu, bo z masą krówkową HELIO! 😉 Zobaczcie nasz wideo przepis na babkę w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem mix’u keksowego HELIO!
Kukułkowa baba drożdżowa
Jeśli macie ochotę na babkę w tradycyjnej odsłonie, wypróbujcie przepis HELIO i Poradnika Domowego na babę z masą krówkową kukułka HELIO – w sam raz na świąteczny stół!
Składniki: 3,5 szklanki mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru brązowego 4 dag drożdży ½ szklanki mleka 2 jajka szczypta soli i kurkumy masło i mąka do formy masa krówkowa kukułka HELIO 1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO 1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumy, masło, posiekaj. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i jajkami, następnie dodaj do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5 cm, posmaruj masą krówkową HELIO, posyp skórką pomarańczową i mieszanką keksową HELIO, następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry grubości 3-4 cm. Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, następnie nożem delikatnie poluzuj ciasto w foremce i wyjmij na kratkę do studzenia.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sernik bez pieczenia HELIO
Podczas świąt na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć sernika! Dzięki gotowej masie krówkowej HELIO możecie przygotować świąteczne ciacho w nowoczesnej odsłonie, bo bez pieczenia – zobaczcie sami!
Sernik z masą krówkową HELIO
Dla fanów sernika i… masy krówkowej HELIO 🙂 polecamy też przepis w wersji tradycyjnej – z dodatkiem pysznych i zdrowych bakalii HELIO!
Składniki: Masa krówkowa HELIO 1 opakowanie herbatników 150 g 1 kg mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g cukru 6 jajek 1 opakowanie Rodzynek HELIO Natura 1/2 opakowania Jagód goji suszonych HELIO łyżeczka mąki 2 łyżki Skórki pomarańczowej HELIO 2 łyżki Migdałów siekanych HELIO 2 łyżki Płatków migdałowych HELIO
Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. W dużej misce umieść twaróg, mascarpone, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, połowę cukru i żółtka, delikatnie wymieszaj. Rodzynki i jagody goji HELIO obtocz w mące, dodaj do masy serowej, krótko wymieszaj. Białka ubij do białości, potem dalej ubijaj, dodając pozostały cukier. Połowę sztywnej piany z białek dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj, potem całość ostrożnie połącz z pozostałą pianą. Masę twarogową wyłóż na herbatniki, wstaw do piekarnika, piecz mniej więcej godzinę. Sernik przestudź. Jeszcze ciepły posmaruj grubą warstwą masy krówkowej HELIO. Udekoruj skórką pomarańczową i migdałami HELIO.
Planując zakupy pamiętaj, że ciacha z masą HELIO to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc! Jeżeli kupisz więcej – nie zmarnują się. Masy HELIO mają długi termin przydatności, a ich smakiem możemy zachwycać się także na co dzień, dlatego koniecznie zajrzycie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą inspirujących przepisów na desery i słodkości, które umilą codzienność! 🙂
Zaproś znajomych i zorganizuj razem z HELIO niezapomnianą imprezę! Przepis na efektowne przyjęcie? Postaw na naturalne składniki! Zobacz TOP3 pomysły HELIO na smaczne & proste karnawałowe przekąski w modnym stylu finger food i zrób wrażenie na gościach 🙂 Przepis HELIO #1 SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU Składniki: 1 opakowanie Śliwek suszonych HELIO Natura, plastry boczku Przygotowanie: każdą śliwkę owiń cienkim plastrem boczku, przebij wykałaczką każdą […]
Zaczynamy kalendarzową jesień – dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze. Więcej czasu spędzamy w domu oglądając seriale czy czytając ulubione książki… My widzimy w tym same plusy! 😉 Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Jesienią łatwiej zadbać o chwilę dla siebie, a dodatkowo można ją spędzić pod ciepłym kocem, z herbatą i naturalnie pysznymi przekąskami HELIO Natura! Chrupiący popcorn, prażone pistacje bez soli, egzotyczny Jackfruit… … a może miękkie i soczyste […]
Co zrobić aby te Święta były niezapomniane? Z naszymi wyjątkowymi przepisami w mig wyczarujecie pyszne, świąteczne babeczki i ciastka! Wystarczy, że oprócz naszej masy makowej i bakalii HELIO, do listy składników dodacie także… namówienie bliskich na wspólne pieczenie, a gwarantujemy, że ten czas będzie magiczny! Przygotowywanie domowych świątecznych wypieków możemy zacząć od babeczek i ciasteczek z wideo przepisów HELIO. Dzięki naszym gotowym masom do ciast, każdy może zostać mistrzem słodkich […]